Home Forums Nieuw met diabetes Instappers voor een diabetespatient

 • saskia

Instappers voor een diabetespatient

Hoi allemaal, dit is mijn eerste post maar ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen.

Mijn schoonmoeder heeft diabetes type 2 en heeft nu al langere tijd voetklachten met wonden die niet willen helen. Nu heeft de arts haar geadviseerd speciale diabetesschoenen (ze wilt het liefst instappers) aan te schaffen. Het probleem is alleen dat ze in een land woont waar moeilijk aan zulke producten te komen is.
Nu wil ik hier in Nederland schoenen halen/bestellen en deze voor haar meenemen met ons volgende bezoek. Dit is idd niet echt handig, maar op het moment de enige mogelijkheid en ik neem dan maar aan dat het hoe dan ook beter zal zijn dan de schoenen en instappers die ze nu heeft (goedkoop met scherpe randen e.d.).

Maar nu mijn vraag, waar kan ik het best kijken voor goede schoenen/instappers voor een diabetespatient? Ik heb wel wat gegoogled maar ik kom er niet uit. Zijn er bepaalde winkels/merken die een goede naam hebben mbt schoenen voor diabetici? Waar moet ik op letten? En zijn er misschien ook nog speciale sokken die eventueel hulp kunnen bieden?

Veel vragen, maar ik hoop dat iemand me kan helpen :)!

 • Hallo Saskia,

  Helaas wordt door veel fabrikanten vermeld dat hun schoenen/sokken speciaal voor mensen met diabetes zijn. maar dit is meestal een marketing kreet. Natuurlijk zijn er genoeg goede schoenen op de markt die ook geschikt zijn voor mensen met “moeilijke” voeten, deze zijn in elke prijsklasse te koop en bij bijna alle schoenwinkels Wel zijn er een aantal zaken waar opgelet kan en moet worden bij het kopen van schoen/sokken.

  1. koop de juiste maat.
  2. de schoen mogen niet knellengeen naden
  3. het liefst leer, de zool niet vanwege het mogelijk wegglijden.
  4. soepel leer.
  5. geen harde naden boven op de voet en bij de hak.
  6. geen sandalen, slippers of open schoenen i.v.m. de mogelijkheid dat er een steentje of iets dergelijks in de schoen terecht kan komen.
  7. loop de schoen met beleid in, niet gelijk de hele dag op een paar nieuwe schoenen rond lopen.
  8. draag altijd sokken of kousen in schoenen.
  9. instapper zijn mogelijk maar het probleem is dat deze vaak uitlopen en dan passen ze niet goed meer, wat weer risico’s met zich meebrengt

  wat betreft de sokken/kousen.

  1. het liefst naadloos.
  2. niet te strak elastiek in de boord, zodat de sokken kousen afknellen. dit is slecht voor de doorbloeding
  3. passende sokken/kousen.

  wat betreft de verzorging van de voeten:

  1. Indien mogelijk bezoek regelmatig een vakkundig pedicure
  2. Smeer de voeten voor het slapen gaan in met een vocht inbrengende zalf b.v. Diaclin. of hypogeenzalf. Dan heeft het de tijd om in te trekken
  3. Verwijder niet zelf de eeltplekken en eventuele likdoorns.
  4. Ga met een klein wondje ook naar een arts.

  Verder wil ik u nog zeggen dat duur niet altijd goed betekend dus kijk goed rond en goed advies kunt u zeker krijgen bij een goede schoenenwinkel.

  Ik wens u veel succes en mocht u nog vragen hebben kunt u contact met de DVN opnemen, via info@dvn.nl

  Vriendelijke groet,

  Thijs van Vilsteren
  medewerker Klantenservice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

  wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op gebied van Diabetes word dan lid

 • Hoi,

  Ik heb laatst schoenen gekocht bij intersko. Ze hebben een online shop, maar ook winkels. http://www.intersko.nl is de website.

  Ik ben db 2 patiënt, heb brede voeten en een hoge wreef.

  Advies bij hun is top.

  Veel succes met zoeken!

  Martine

  • SimonW

  Het lijkt mij heel moeilijk om dit zonder de aanwezigheid van de persoon die ze gaat dragen uit te kiezen. Comfort is het belangrijkste en speciaal voor diabetes geloof ik ook niet zo in. Kan je niet waar zij woont het samen uitzoeken?

 • Beste Saskia,

  Met alle informatie die u al heeft ontvangen, zou u ook kunnen kijken naar de Orchard collectie van Scapino. De schoenen in deze collectie zijn ontwikkeld met inbreng en kennis van een door het Diabetes Fonds ingesteld team van voetenexperts. Misschien ziet er iets voor uw moeder tussen. Meer informatie over deze collectie treft u op onze website: https://www.diabetesfonds.nl/nieuws/scapino-dolcis-bundelen-krachten-met-diabetes-fonds

  Wij hopen dat u de juiste schoen kunt vinden.

  Groet,

  Diabetes Fonds (Tatiana)

 • Op onze Facebook-pagina kwamen de volgende reacties binnen:

  Mariska: Ik draag graag huspuppys te koop bij dolcis.

  Germo: o.a. Scapino heeft speciale diabetes-schoenen

  Riet: Ik draag graag schoenen van het merk Waldlaufer te koop bij Leemans schoenen

  Minke: Ik koop/ krijg die bij een orthopedische zaak in het ziekenhuis in Bad Bentheim, op verwijsbrief van arts, ik betaal een beetje de rest verzekering…..

  Jolanda: Xensible heeft heel goede schoenen. De sneakers lopen uitstekend. Er zit stretcher in. Nooit meer schuurplekjes. Google maar.

  Daarnaast is wellicht deze app nog een tip:
  http://www.podotherapie.nl/patient/diabetes/diabetes-app/

  • saskia

  Heel erg bedankt voor alle reacties! Hier heb ik echt wat aan :D! Ik zal m´n schoonmoeder jullie suggesties voorleggen. Hopelijk komen we dan zo tot een selectie van een aantal paar schoenen die we mee kunnen nemen bij ons volgende bezoek. Dan kan ze passen, en als iets niet lekker zit neem ik die weer mee zodat ze retour gestuurd kunnen worden. Ik denk dat dat ´t handigste is (voor zover het handig is met een lading schoenen het vliegtuig in te stappen hihi).
  Nogmaals heel erg bedankt voor alle informatie en suggesties!! Helemaal top :D

  • marit

  Hallo Saskia, op de website van Vamos kun je maatadvies zien. Dan kun je vragen of je familielid haar voeten opmeet en weet je of ze een speciale breedtemaat nodig heeft. Dat kan weer wonden verkomen. Ik weet niet of ze verband om haar voeten heeft anders zouden een paar verbandschoenen ook handig zijn om te hebben staan. Ik kan natuurlijk niet in jullie portemonnee kijken maar ook de slippers of pantoffels die ze draagt kunnen problemen geven.
  Sukses met je aktie, hebben ze daar geen goede schoenenzaken dat je ze daar met haar gaat kopen?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.