Home Forums Behandelaren Minimale dosis insuline, niet te doen

 • Jaapie

Minimale dosis insuline, niet te doen

Beste DVN,

Hopelijk kunnen jullie wat voor mij betekenen. Omdat ik in de honeymoon fase zit, spuit ik erg weinig. Om precies te zijn 2 eh langwerkend.

De kleinste pen bevat echter 300 eh en is na openen 4-6 weken houdbaar. Laten we eens kijken hoeveel van de eenheden ik hiervan gebruik. In het gunstigste scenario gebruik ik de pen 6 weken lang. 42 dagen. Dus 84 eh. Per keer spuiten is mij geleerd om eerst 2 eh weg te spuiten. Dus ik spuit 84 eh weg. Dan zitten we op 164 van de 300 eh. De overige 136 eh moet ik gewoon weg gooien. Bijna de helft van de pen. En dat is het meest gunstige geval! Als ik een pen na 4 weken weg zou moeten gooien, gebruik ik er maar 56 eh, nogmaals 56 eh om de naald te testen en 188 eh worden gewoon weggegooid!

Dat is toch zonde en geldverspilling? Helaas bestaan kleinere pennen niet. Er zit dus voor mij helaas niets anders op dan eengroot deel van de inhoud weg te gooien en in de lucht leeg te spuiten.

Ik snap dat je de naald even moet testen. Aan die verspilling kan niets veranderd worden, al heb ik tot nu toe geen weigeraars gehad. Maar aan het doelloos weggooien moet toch wel iets gedaan kunnen worden? Breng pennen op de markt met bijvoorbeeld 100 eh ofzo.

Helaas ben ik niet in staat om producenten te contacten. Mogelijk kan DVN hier een rol in spelen, zodat er in de toekomst wel kleinere pennen op de markt komen.

  • Jaapie

  Ik zie dat de titel veranderd is, ik was het bericht even kwijt. Ik begin wel met beste DVN, omdat ik denk dat zij het beste voor een oplossing bij de fabrikanten kunnen zorgen. Maar als er een ander is met een goed idee om deze verspilling tegen te gaan, waar ik nog niet aan gedacht hebt, dan hoor ik het graag. In mijn ogen lijken insulinepennen met minder eh of langer houdbare insuline de enige oplossing. En dat moet van de fabrikant komen. En ik ben bang dat ik als individu daar geen invloed op kan hebben.

  • jeroen

  Beste Jaapie,
  Om de bloedglucosewaarden onder controle te houden met slecht 2 eenheden langwerkende insuline is een hele merkwaardige beslissing. Wie heeft dit bedacht? Als er slechts 2 eenheden nodig zijn in dit stadium van je diabetes, zou je met minder koolhydraten of een orale medicatie ook heel goed hetzelfde resultaat kunnen bereiken. Ik zou aan je behandelaar vragen of er geen andere oplossing is, of anders een second opinion vragen.
  Wij als DVN kunnen helaas niet helpen bij het veranderen van de inhoud van de voorgevulde ampullen/patronen insuline. Gemiddeld genomen is 3ml (of meer) een hoeveelheid die door gebruikers geïnjecteerd word, dus er is over nagedacht.
  Mijn advies zou zijn: terug naar de spreekkamer. Twee eenheden langwerkend per dag is echt raar!

  Groet,
  Jeroen
  trainer DVN

  • Ben42

  De overige 136 eh moet ik gewoon weg gooien.

  Dit is inderdaad zonde, Maar insuline is maar een bescheiden deel van je kosten. De naalden, eventuele strips en lancetten, daar zit proportioneel meer kosten in. Bovendien in vergelijking met andere diabeten die veel meer gebruiken en natuurlijk ook wel wat verspilling hebben, is jouw verspilling gering. Dit ondervangen met andere grotes van pennen is zeer waarschijnlijk veel kostbaarder dan de ‘versplilling’ die er nu ontstaat.

  Als ik jouw situatie met mijn situatie vergelijk, dan zou ik me geen zorgen maken over het helaas weggooien van een ‘relatief’ klein beetje insuline.

  Ben

  • Jaapie

  Dank voor de reacties. Kleine spuiten hebben in mijn ogen ook wel toepassingen op andere momenten. Dan denk ik bijvoorbeeld als reservespuit op school/werk. Mocht hem per ongeluk vergeten zijn, is er altijd een reservepen aanwezig. Ook voor zo’n locatie is 300 eh in een pen ook erg veel.

  Dat ik zo weinig spuit, komt door het verleden. Ik heb in het verleden meer gespoten. Dat is afgebouwd en ik heb zelfs een week helemaal niets gespoten. Ik was zelf wel tevreden over de waardes, maar mijn dvk vond ze toch te hoog. En dan ging het eigenlijk alleen om de nuchtere waarde. Deze was vaak boven de 6 (maar nooit boven de 7!). En eigenlijk is hij dat nog steeds met 2 eh. De waardes overdag waren in die week wel prima. Waardes boven de 10 ben ik al maanden niet meer tegen gekomen. Boven de 8 is al redelijk zeldzaam. Zelfs twee uur na het nuttigen van een iets te koolhydraatrijke maaltijd is de stijging niet noemenswaardig te noemen. Ik kan eten wat ik wil, zonder echte gevolgen voor mijn bloedsuiker. Ik zit er daarom ook ernstig aan te denken om binnenkort gewoon weer een poging te doen om een week niet te spuiten. Kijken welke waardes dat oplevert en die dan vergelijken met die van een week eerder.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.