Home Forums Behandelaren Gevolgen van geen langwerkende insuline spuiten

 • JimiS

Gevolgen van geen langwerkende insuline spuiten

Hallo allemaal,

Mijn jongere broertje heeft net als ik Diabetes type 1, maar bevindt zich in een verdere fase van de gevolgen ervan en zijn artsen raden hem steeds meer aan om geen langwerkende insuline meer te gebruiken om hypo’s te voorkomen (vooral ’s nachts). Zelf heb ik vandaag een dag zonder langwerkende insuline ervaren (vergeten te spuiten), en ik moet zeggen dat mijn waardes er vandaag stabieler uitzien (slechts novorapid bolussen als ik eet). Nu vraag ik me af of het niet spuiten van langwerkende insuline gevolgen heeft voor mijn lichaam. Immers, de insuline dient er voor om de suikers te transporteren nietwaar? Is dat dan op sommige momenten niet onmogelijk voor mij als ik geen langwerkende insuline gebruik? Wat kunnen de gevolgen hiervan zijn voor mijn organen en bijvoorbeeld conditie? Is het aan te raden om inderdaad slechts kortwerkende insuline te gebruiken voor het nuttigen van maaltijden, of wordt het aangeraden om wél altijd langwerkende insuline te gebruiken, tenzij door ongevoeligheid voor hypo’s dit uit noodzaak niet meer mag?

Mvg,
J

 • Dit is iets dat je met jouw DVK moet bespreken. Als wij hier iets over gaan zeggen (positief of negatief) dan kan dat gevolgen voor ons hebben want wij mogen geen advies geven.

  Maar er zijn meerdere soorten langwerkende die minder lang werken (=<16 uur). Praat hierover met jouw DVK.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik mag en kan je geen advies geven. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat alleen een snelwerkende insuline in plaats van langwerkend + ultrasnel bij mij veel fijner werkt. Ik heb type 1,5. Veel minder hypo’s. Ik kom ‘ s morgens wel iets te hoog uit als ik ’s nachts niet meet en corrigeer maar eigenlijk valt dat nog goed mee. Normaal word ik ’s nachts altijd wel een keer wakker, ik meet dan en corrigeer indien nodig. Maar dit is mijn persoonlijke ervaring, overleg met je team! Ik spuit op die manier dus 3-5 keer snelwerkende insuline per dag.

  • Abisko

  Immers, de insuline dient er voor om de suikers te transporteren nietwaar?

  Insuline is een signaalgever om glucose op te nemen. Of anders gezegd: het zegt tegen de cel dat het glusose door de celwand moet transporteren. Insulineresistentie is dat de cel niet wil luisteren naar het signaal.

  Insuline zegt tegen de cel om glut4 receptoren aan te maken zodat de glucose door de celwand kan getransporteed worden. Glut4 is alleen voor de lever, spieren en vetcellen. 1, 2,3, 5 zijn andere systemen voor glusosetransport maar kunnen niet gereguleerd worden.
  Geen insuline heeft dus geen effect op andere organen (hoge waardes wel).

  Novorapid werkt tot 4-6 uur na, met een piek 1 uur na het eten. Dus in theorie kan je op kortwerkende ook leven.

  • Ben42

  Van mij wel wat adviezen, namelijk dat je alles wat je op het internet ziet, moet lezen met enige voorzichtigheid en in dit geval met veel voorzichtigheid moet lezen.

  Kortwerkende insuline werkt over het algemeen ‘slechts’ uren, dat betekend als je b.v. 3 injecties per dag doet er voor een deel van de dag geen insuline aanwezig is in het bloed.
  Op dat moment wordt er geen glucose door een aantal cellen opgenomen. In de sport als de glucose op is, heet dit de man met de hamer. Dat zul je ook min of meer ervaren als er geen insuline meer in het bloed aanwezig is.

  Maar zelfs in rust hebben de cellen wel energie nodig om te functioneren. De energie kan dan uit vetten worden gehaald, er treed dan vetverbranding op. Ook dat is nog een normaal lichaams proces. Echter bij vetverbranding zonder dat er glucose aanwezig is zal er sneller keto-acidose optreden. (Verzuring). Deze keto-acidose kan heel schadelijk voor het lichaam zijn, ook voor de organen.

  Mijn advies is hier extreem voorzichtig mee om te gaan. Want beschadigde organen door een flinke keto-acidose dat kan wel eens een probleem worden. Het komt ook voor dat mensen overlijden aan een keto-acidose.

  Lees dit bericht ook met de grootste voorzichtigheid. Want misschien heb ik er wel helemaal niets van begrepen en is voor jou en je broer de situatie wel geheel anders.

  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.