Home Forums Voeding insuline behoefte

insuline behoefte

Goedenavond
Ben vandaag bij de dietiste geweest en daar uitleg gehad over kh tellen nu is mijn vraag ben even een beetje aan het rekenen geweest en ik kom uit op dat ik een eenheid insuline nodig heb om 20 gram kh af te breken kan dit kloppen of gaat er iets fout

 • Hoihoi!

  Goed dat je hier uitleg over hebt gehad. Heel nuttig. Heeft de diëtist niet samen met je een ratio uitgerekend? Vaak is dat best ingewikkeld en eigenlijk zijn er niet echt vaste regeltjes voor. Een ratio is uiteindelijk altijd een beetje schatten en experimenteren.

  Een ratio van 1 op 20 kan zeker, maar zoals gezegd: er is geen vaste methode om dit uit te rekenen. Er zijn wel methodes die indicaties zouden kunnen geven, maar ik zou altijd voorzichtig blijven met meer insuline spuiten dan gewoonlijk.

  Bovendien kan je ratio door de dag heen verschillen. Toen ik zelf naar de diëtist ging kreeg ik een ratio mee van 1 op 8 en ondertussen is hanteer ik ’s ochtends een ratio van 1 op 9 en ’s middags en ’s avonds 1 op 12.

  Een betere vraag is bijvoorbeeld: wat eet je als ontbijt, hoeveel spuit je daarvoor en op wat voor waarde kom je dan meestal uit? Op die vraag zou je een logische ratio kunnen baseren.

  Maar hier op het trefpunt kunnen we dat uiteraard niet voor je doen. Eigenlijk zou je het beste gewoon een mailtje naar je diëtist of dvk hiervoor kunnen sturen. Zij kunnen je vast verder helpen.

  • Elfje

  Hoi,
  Bij mij staat de pomp ook op ratio 1 eh = 20 gr kh
  gr Marieke

 • @ anne ik weet dat het verschilt zefs het weer heeft er invloed op het gaat mij even op de instelling van de pomp heb nu de pod een uurtje op met een zout oplossing om te oefenen vanaf dinsdag begint het echte werk en dan moet ik gaan bijstellen maar wil even een aantal momenten op de dag pakken om een start gemiddelde te hebben

  @marieke denk ook dat ik daar ook zon beetje op uit ga komen hoe ben jij bij die waarde gekomen ik wil een aantal keer gaan meten en tellen

   • Elfje

   De diabetes vpk heeft dit uitgerekend.

 • Heel die ratio’s zijn mij nog niet uitgelegd, omdat mijn bloedsuiker daar zelf nog te stabiel voor is. Pas als deze fase voorbij is, wordt het relevant en wordt het mij uitgelegd. Ik heb er zelf wel een beeld bij wat het voorstelt. Een ratio van 1 op 20 zou ik totaal geen rare waarde vinden bij het idee dat ik er op dit moment bij heb.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik zit ook tussen 1 op 8 en 1 op 12 normaal gesproken. De laatste 2 weken merk ik echter dat ik minder insuline nodig heb, heb sterk het gevoel dat het warmere weer er mee te maken heeft. Het is echter erg individueel en de ratio hangt van zoveel factoren af. Daar moet je zelf achter komen, proefondervindelijk en in overleg met je behandelaar.

 • Ik moet dinsdag idd naar de dvk voor het echte werk met de pomp maar wil wel voorbereid zijn vandaar ben er al wel een beetje uit denk ik heb de omnipod en daar kun je volgens mij ook meerdere ratio s invoeren lekker aan het testen nu met zoutoplossing

 • Goed bezig! Lekker blijven testen, maar uiteindelijk wordt het proefondervindelijk leren, in overleg met de dvk.

  Heel veel sterkte met de Omnipod. Laat je nog weten hoe het bevalt?

 • @ anne zal ik zeker doen wou eigenlijk nooit aan de pomp maar als ik dit ding zie en voel is het eigenlijk ideaal merk het dingetje op men buik eigelijk niet en als ik zie hoeveel je kunt programeren met de pomp moet men suiker haast beter worden dan bij een ‘gezond mens”

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.