Home Forums Medicijnen Insuline buiten de koelkast bewaren

 • Zorua

Insuline buiten de koelkast bewaren

Op de een of andere manier is de temperatuur in mijn koelkast altijd tussen 1 en 3 graden. Ook in de deur van de koelkast.
Dus ik bewaar de insuline niet in de koelkast want dat is echt heel koud.

Ik heb het nu op de slaapkamer in een afgesloten bakje in het donker. In de slaapkamer is het meestal 15 graden.
Kan dat kwaad?

 • De insuline moet wel in de koelkast bewaard worden, de insuline die je in gebruik hebt kun je gewoon in de woon/slaapkamer bewaren. de temperatuur van de koelkast is goed geen probleem.
  De werking gaat anders minder worden en dat is niet goed dit advies heb ik van mijn diabetes verpleegkundige gekregen.

  • daven

  heb het even opgezocht voor je ;-)

  Bij een temperatuur tussen 2 en 8 °C, zoals in het groentevak van de koelkast, blijft niet gebruikte insuline tot de vervaldatum houdbaar.
  De insuline die al in gebruik is, bewaar je best op kamertemperatuur. Koude insuline inspuiten is immers pijnlijker.

  In gebruik genomen insuline is doorgaans maximaal 4 weken houdbaar. Als de temperatuur van de insuline boven de 30 graden ligt, zal ze sneller haar werking verliezen. Er bestaan specifieke tasjes (Frio) om insuline koel te houden zelfs bij hoge omgevingstemperaturen.

  Insuline verliest ook zijn werking bij bevriezen. Leg daarom de medicatie niet vlak naast een vriesvak van de koelkast.

  Dus lekker in je koelkast bewaren :-)

  • Zorua

  Ik vertrouw mijn koelkast echt niet. Ik bel de apotheek wel.
  Als mijn insuline bevriest kan ik het direct weggooien. Het is al een keer bevroren in mijn koelkast.

  • daven

  Leg het anders voorin je koelkast daar zal de tempratuur iets minder koud zijn .

  minder werkende insuline door te hoge tempratuur 15 graden lijkt me ook niet echt super ;-)

  Kun je de tempratuur ook niet regelen van je koelkast dat je hem zachter zet ?

 • Misschien kan je met je apotheker afspreken of zij de insuline voor je bewaren en je maandelijks een portie gaat ophalen. Die dit wel zonder het officiële afleveren door de apotheek, anders kost je dat het aflevertarief iets van ruim 6 euro (dacht ik, ik ken ze niet uit mijn hoofd).

  • Ben42

  Voor zover ik weet:

  Bevriezen van insuline, dat dient altijd voorkomen te worden. Het werkelijke effect weet ik niet, maar gezien de berichtgeving is dit effect groot. **)

  Insuline dient bewaart te worden op lage temperaturen, de potentie van insuline neemt af als het bewaard wordt bij hogere temperaturen. Echter dit afnemen van de potentie gaat langzaam. Volgens mij is het voor de meeste soorten insuline geen probleem als je de insuline bij 15 graden bewaard. De afname van de potentie is dan niet of zeer nauwelijks merkbaar. Zelfs bij 15 tot 25 graden is de afname van potentie gering.
  Overigens varieert dit wel per soort insuline.

  De keuze tussen het risico van bevriezen en een ‘klein’ beetje warmte is voor mij dus een eenvoudige keuze. Koelkasten in appartementen en huisjes vertrouw ik over het algemeen niet voldoende om daar de insuline te bewaren. Ook in middenlandse zee landen bij hoge temperaturen bewaar ik de insuline tijdens een vakantie niet in een koelkast.

  Frio tasjes helpen wel bij het stabiel houden van de temperatuur maar koelen nauwelijks. Frio tasjes nemen gewoon de omgevings temperatuur aan, het koelen door de verdamping van water is maar heel gering. (Twee graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur in een flink warme omgeving bij een lage luchtvochtigheid). ***)

  De temperatuur stabiel laag en stabiel houden, dat is het alternatief naast de koelkast.
  Nu ben ik geen medicus en geen leverancier, die zullen over het algemeen zeer strikt zijn in wat mag en kan met insuline. En ik dien ook geen adviezen te geven, maar ik denk dat het bewaren van insuline buiten de koelkast meevalt.

  Mijn patronen (die ik op de vakantie als reserve meeneem) bewaar ik ook altijd buiten de koelkast en gaan thuis weer terug in de koelkast. Na een paar vakanties gebruik ik deze patronen op. Ze zijn dan in totaal verspreid over een jaar wel een aantal keer een week of twee weken buiten de koelkast bewaard. Het wordt niet geadviseerd om dit te doen en ik adviseer het ook niet, maar ze 1 vakantie meenemen en dan weggooien vind ik zonde.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  **)
  Kan hiervoor geen gegevens vinden, behalve waarschuwingen van de fabrikant. Ooit een keer een verslag gelezen van een Mount Everest beklimming door een diabeet die aangaf dat hij insuline had gebruikt die bevroren was geweest zonder problemen. Kan deze berichten niet meer terugvinden. Dus extreem oppassen voor bevroren insuline.

  ***)
  Tijdens een warme vakantie getest in Griekenland.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.