Home Forums Nieuw met diabetes Insuline koel houden

 • MTEE

Insuline koel houden

Met dit warme weer is het binnen gauw 28/29 graden in huis, is dit te warm? Daar komt nog bij dat ik maar weinig gebruik en de pennen dus zomaar een week of drie/vier niet gekoeld zijn.

 • Ik heb alle reserve insuline altijd in de koelkast liggen. En nu het zo warm is, en ik de hele dag ergens buiten ben, neem ik de spuiten die ik nodig heb mee in een koeltas.

  • Ben42

  Hallo hierbij een antwoord in een aantal delen :

  De meeste insulines kunnen redelijk goed tegen ‘warm weer’, maar het is nooit goed voor een insuline. Door een hoge temperatuur en 28/29 graden is een hoge temperatuur, neemt de potentie van de insuline heel langzaam af. Ga je b.v. 3 maanden naar de tropen en heb je geen andere mogelijkheid dan de insuline in je rugzak te bewaren bij temperaturen van 30 graden, dan kan dat wel, maar het is niet ideaal.
  De meeste insulines nemen bij de genoemde temperatuur maar een paar procent af per maand.

  Mogelijkheden om de insulines ‘koeler’ te bewaren.
  De koelkast is natuurlijk een idee, maar let op dat het in de koelkast niet mag vriezen. Bevroren insuline neemt zeer sterk af in potentie.

  Als de koelkast geen optie is, bestaan er Frio tasjes. Dit zijn tasjes waarin een gel zit die water opneemt. Deze tasjes koelen niet echt (dat wordt wel beweerd, maar dat is niet zo), maar ze blijven aanzienlijk koeler dan de genoemde 28/29 graden. Je zou dan dagelijks het frio tasje kunnen afkoelen met water uit de kraan (meestal zo rond de 14/15 graden in de zomer) en de de Frio tasjes warmen dan maar heel langzaam op. Iedere dag een keer het Frio tasje natmaken is dan vaak al voldoende.

  Je zou ook een diepvrieszak met water kunnen vullen en deze bovenop de insuline leggen. Het water (uit de kraan) is veel kouder dan 28/29 graden en daarmee hou je dan de insuline redelijk koel. (insuline zelf zou ik dan ook even waterdicht verpakken in een diepvrieszak.)

  Stel je gaat een dagje naar het pretpark (b.v. voordat je naar huis toe gaat op je laatste vakantie dag). En de insuline wordt in de auto bewaard. In de auto kan het ontzettend warm worden. Maar als je de insuline in wat kleding wikkelt en deze weer in b.v. het midden van een weekend tas bewaard en die waar bij de achterklep van de auto, met nog wat spullen erop, dan valt het heel erg mee hoe warm de insuline wordt. in de volle zon wordt het wel 60 graden in de auto. Maar mijn ervaring is dat de insuline gedurende de dag maar een paar graden opwarmt.

  Er zijn dus mogelijkheden te over om insuline redelijk koel te houden, met water, diepvrieszakken en dergelijke.

  Geef even aan of je wat met de tips kunt.

  Vriendelijke groet,
  Ben

   • MTEE

   Bedankt, ik ga er mee aan de slag!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.