Home Forums Medicijnen Insuline niet beschikbaar

Insuline niet beschikbaar

In een artikel van de NOS las ik dat medicijnen in Nederland soms slecht verkrijgbaar zijn. Over een bepaald medicijn schrijft NOS het volgende:

“vloeistof voor fludarabine-injecties, een kankermedicijn waaraan door productieproblemen en andere onbekende oorzaken nog steeds tekorten bestaan. De injectievloeistof is een belangrijk geneesmiddel en is niet leverbaar. Het middel kan eigenlijk niet vervangen worden door een ander middel. Door het te importeren uit andere landen wordt geprobeerd om het probleem zo klein mogelijk te houden.”

Naar aanleiding van dit fragment vroeg ik mij af hoe groot de kans is dat iets dergelijks met onze insuline gebeurt en of onze insuline wel te vervangen is door een ander middel.

Gewoon uit nieuwsgierigheid.

Groetjes

  • Ben42

  Hallo Erwin en anderen,

  “Tot nog maar enkele jaren geleden was de productie van insuline feitelijk in handen van drie internationaal opererende farmaceutische bedrijven. Samen bestrijken zij zo’n 95% van de markt. Deze situatie is de laatste tijd sterk gewijzigd,……”

  Zie verder :
  Productie van insuline

  Er zijn dus meerdere fabrikanten van insuline, verder zijn er meerdere insuline producten. Er zitten wel verschillen in de soorten insuline, maar globaal hebben ze allemaal hetzelfde doel en dezelfde werking. Insulines zijn dus ‘redelijk’ onderling uitwisselbaar.

  De grote producenten van insuline leveren allemaal zowel ‘snelwerkende’ als ‘langzaamwerkende’ insulines. De grootste verschillen in de insuline zit in de werkingsduur. Echter in ‘extreme’ noodgevallen kun je de insulines wel uitwisselen, de behandeling dient dan wel aangepast te worden aan de werkingsduur van de insuline.

  Voor de totale groep insuline is het niet te verwachten dat er tekorten zullen ontstaan. Voor specifieke insuline producten is dit wel mogelijk. Bij insuline producten is het bovendien zo dat het gebruik daarvan zeer goed te voorspellen is, de groep patiënten is groot en stabiel en het gebruik van insuline is ‘zeer’ stabiel.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Begrijpelijk dat een bericht over het niet kunnen krijgen van je geneesmiddel, bij diabetes extra onrust geeft. Wat de zuurstoffles is voor een diepzeeduiker, is insuline voor de mens met diabetes type 1, zonder is het snel met je afgelopen. Gelukkig zijn er meerdere fabrikanten die insuline produceren. En al die fabrikanten hebben zowel snelle ‘maaltijd-insuline” als langwerkende ‘basaalinsuline’.
  Mocht er onverhoopt toch een leveringsprobleem bij het ene merk optreden, dan is het in principe mogelijk tijdelijk een snelle of langzaam werkend insuline van een ander merk te gebruiken. Het heeft uiteraard niet de voorkeur, want de insuline waarop je goed bent ingesteld, en waarvan je weet hoe je bloedglucosewaarde erop reageert heeft zijn voordelen. Moet tijdelijk een andere insuline gebruikt worden dan is het mogelijk nodig de hoeveelheden en tijdstippen aan te passen. Dat vraagt weer extra vaak de bloedglucosewaarde controleren en overleg met je diabeteszorgverlener.
  Maar onoverkomelijk is het niet.
  Je kunt, om bij ons eerste voorbeeld te blijven, gewoon doorgaan met ademhalen.

  • Wallie

  Het is niet ondenkbaar dat bepaalde insulines tijdelijk niet leverbaar zullen zijn.
  Aangezien de marges steeds kleiner worden voor medicijnen en de voorraden die fabrikanten aanhouden kleiner, neemt het risico voor een kleine markt zoals in Nederland toe. Helaas hebben we in de apotheken dit de afgelopen jaren veelvuldig meegemaakt…
  Er zullen waarschijnlijk prima alternatieven zijn. Echter het eventueel wisselen naar andere insulines is natuurlijk erg onwenselijk.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.