Home Forums Nieuw met diabetes insuline spuiten en uit eten

 • mo2

insuline spuiten en uit eten

Halo, Ik moet sinds kort insuline spuiten 1x per dag in de avond om 19.00 uur.
Nu is mijn vraag hoe doen jullie dat als jullie uit eten gaan? In de WC lijkt mij erg onhygiënisch.
Ik ga in november uit eten en moet er om 18:00 uur zijn.
Hoe gaan jullie daarmee om? (voor degene die al een tijd spuiten)

Dank voor jullie advies.

 • Blijft lastig vind ik. Het hangt van de plek en gezelschap af. Soms dan maar door de kleding heen. Of vragen of er een plek is voor personeel bijv. die je even mag gebruiken. Of dan maar toch de wc, dan is het wel handig om een borstzakje, vestzakje of je tas die je kan ophangen te hebben om de losse onderdelen even te stallen. Op vakanties vraag ik of mijn man zich breed maakt en dan pak ik wel een blote huidplooi voor de kortwerkende. Opvallend is dat meestal niemand het ziet. Ik spuit hier in Nederland de kortwerkende ook wel in de trein (niet in de spits) en dat valt meestal ook niemand op. Zet ik mijn rugzakje op schoot.

  • Jasper

  Hoi,

  Ondertussen heb ik een pompje, maar een jaar geleden trok ik gewoon mijn T-shirt of trui omhoog en spoot ik gewoon aan tafel. ik heb er geen problemen mee dat andere me zien spuiten.
  Het grootste probleem bij spuiten bij uiteten vind ik altijd hoeveel moet ik nu spuiten? Aangezien je andere dingen eet als normaal.
  Eerst een voorafje, op dat moment spuit ik meestal bij uiteten, net zo veel als een gemiddelde maaltijd thuis. Daarna zie je wat er op je bord ligt bij het hoofdgerecht ik schat dan in of er meer koolhydraten in zitten als een normale maaltijd en spuit eventueel iets bij.
  En eventueel ook nog een heel zoet toetje…. dan kan ik nog eens spuiten.

  Ik ga dan niet 3x naar het toilet om te spuiten. Ik doe dat gewoon aan tafel.
  Het gezelschap waar ik meestal mee op stap ben heeft er geen problemen mee, en de rest van de gasten moet wel heel goed kijken om er iets van te zien als ik aan tafel zit.

 • Hoi!
  Ik vond het erg afhangen van in welk gezelschap ik verkeerde of ik gewoon aan tafel insuline spoot of op het toilet.
  Persoonlijk vond ik het toilet wel prettig, ik legde mijn spulletjes gewoon op m’n shoot.
  Nu heb ik de omnipod, dus ik hoef niet meer te spuiten.
  Ik wens je veel succes!

  Groetjes,
  Charlotte

  • Miepie

  Bij mij hangt het er vanaf met welk gezelschap ik ben; als ik met vertrouwde mensen ben spuit ik aan tafel, meestal zo’n beetje half onder de tafel of van het gezelschap af naar de muur toe, niemand ziet wat, ls er vreemden bij zijn spuit ik wel op de wc, maar dan heb ik alles zo bij de hand dat er niks vies wordt. Als je heel gewoon doet dan valt het niemand op, a;s je heel stiekem en moeilijk zit te doen vestig je er juist de aandacht op. Die 2 eh wegspuiten doe ik met de dop op de spuit of in het beschermdopje van de pennaald voor ik die verwijder.

  • Ben42

  Het is vervelend (voor de gezonde mens) om iemand te zien die insuline spuit. Je toont een stuk blote huid en dan ook nog eens daar met een naald in gaan zitten prikken.

  Wat nog veel vervelender is, is als je die persoon bent die in zichzelf moet prikken. Zelf prik ik altijd aan tafel, het liefst met mijn rug naar de muur zodat niemand achter mij langs kan lopen. Natuurlijk geef ik mijn tafelgenoten die dichtbij zitten wel een waarschuwing. Een enkeling vraagt of ik een seintje wil geven als ik klaar ben.

  Ook op straat en b.v. pretparken is het wel eens nodig jezelf te prikken. Zelf zie ik de reacties van de mensen in mijn omgeving dan meestal niet (ze kijken wel op tijd weg), de mensen waarmee ik ben zien de reacties wel. En hoewel enkele mensen het een vervelend ‘beeld’ vinden, begrijpen vrijwel alle mensen het wel. Voor mensen in het restaurant die vinden dat je het op de toilet zou moeten doen, die nodig ik uit hun maaltijd op de toilet te nuttigen (niet echt). De meeste mensen begrijpen heus wel dat je beter kunt spuiten in een hygiënische omgeving dan op een toilet.

  Als wij als diabeten het spuiten gewoon zouden doen op de plekken waar we zijn, zouden de mensen er al lang aan gewend zijn dat spuiten hoe vervelend ook er nu eenmaal bij hoort. Helaas proberen veel mensen met veel ongemak het diabetes te verbergen. (Toiletten, door broeken heen, uitstellen etc.). Wil je andere diabeten steunen en dat met name jongeren, spuit dan gewoon waar anderen bij zijn, zodat de onzekere jongeren dan geen vermijdings-gedrag wat betreft spuiten gaan vertonen.

  Ben

  • BertR

  Als je één keer per dag spuit, dan neem ik aan dat je een langwerkende insuline gebruikt. Waarom spuit je die niet wat later? Vaak wordt langwerkende insuline na 21:00 uur gespoten, door velen als ze naar bed gaan.
  Overigens is het niet zo’n probleem om langwerkende insuline een keer een paar uur later te spuiten.
  Je zou dan ook meteen het spuitmoment kunnen aanpassen.

  groet,
  Bert

 • Ik meet en spuit gewoon waar en wanneer ik dat nodig vind. Ik probeer het wel een beetje discreet te doen, maar niet stiekem. Mezelf bewust afzonderen doe ik niet, en al helemaal niet in een WC.
  Ik snap best dat anderen het vervelend vinden om zoiets te moeten zien, maar jammer dan. Het is mijn gezondheid, dat gaat voor op een paar seconde ongemak van een ander.
  Echt vervelende reacties heb ik nog maar een heel enkele keer gehad. Vragen vind ik niet erg, die beantwoord ik netjes.
  Meten en spuiten in het openbaar kan ook leuke dingen opleveren: ik heb een keer een zeer spontaan gesprek over diabetes gehad met een wildvreemde. Op straat, ergens in in New York…

  • aadb

  een keer per dag op een vaste tijd insuline spuiten lijkt mij onzin, insuline spuiten doe je alleen als je bloedsuikerwaarde te hoog is en je die wilt corrigeren

   • Momo

   @aadb

   Langwerkende insuline wordt wel degelijk eenmaal per dag op een vast tijdstip gespoten (daar af en toe een uurtje of zo van afwijken is geen probleem).

   Ik spuit kortwerkende insuline voorafgaand aan elke maaltijd, juist om te voorkomen dat mijn bloedsuikerwaarde te hoog wordt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.