Home Forums Bloedsuikerwaarden Insuline "werkt" soms niet?

Insuline "werkt" soms niet?

Ik ben anderhalve maand begonnen met insuline spuiten. Maar sinds een dag of 2 lijkt het alsof mijn insuline niet optimaal werkt. Ik ontbijt rond 09:30 en spuit dan kortwerkende insuline. Rond een uur of 13:00 begint mijn waarde te stijgen. Dit zal vast komen omdat de kortwerkende insuline is uitgewerkt. Dan zit ik dus soms op een waarde van 10. Spuit dan 2E NovoRapid. En gek genoeg gebeurt er dan helemaal niets. Na 3uurtjes tussen de 10-12 te zitten besluit ik om nogmaals 2 á 3E te spuiten. En dan beland ik in een hypo.

Normaal als ik al 2E spoot zakte hij al aardig naar een goede waarde. Maar heb nu het gevoel dat 2E geen effect heeft in dat middaguurtje. Ook moet ik nu ’s ochtends 1 á 2E extra spuiten om hetzelfde aantal koolhydraten te compenseren.

Ik heb de afgelopen 2 dagen dat dit gebeurde wel ff stress gehad een een lichte verkoudheidje (enkel licht verstopte neus en af en toe loopneus). Verder spuit ik altijd in mijn rechterbeen en soms linkerbeen (ivm geen vet op mijn buik, ik weeg 50Kg). En ben sinds die 2 dagen van 18E langwerkende naar 20E gegaan. Maar weet niet welk gebeuren het impact geeft of dat ik iets opmaak psychologisch. Mijn waardes stijgen ook best snel weer. Normaal als ik op de 5mmol uitkwam kon ik dat best een paar uur volhouden (die waarde). Maar nu treed de kortwerkende insuline (bij het bijspuiten) meteen na 2 uur al weg en begint die weer te stijgen.. heel gek

  • daven

  Hoi Ahmed ,

  Zelf heb ik geen ervaring met insuline spuiten (bij mijzelf dan ),maar ik weet wel dat stress(adrenaline ) invloed kan hebben op je bloedsuiker (dit werkt verhogend )
  Ook je verkoudheid kan de insulinebehoefte doen toenemen .
  Ik zou ook even wat extra spuiten (wat je al doet )en kijken hoe het gaat als je weer beter bent ,verder probeer je er niet te druk om te maken (ja ik weet het ,makkelijker gezegd dan gedaan ;-) )

  Bespreek het met je diabetes vpk ,zodat je meer rust krijgt (als je dit al niet hebt gedaan )

  Hoop dat nog wat respons krijgt van mensen met meer eigen ervaringen !!

  Komt goed ,adem in adem uit :-)
  En soms zijn hoge bloedsuikers gewoon niet te verklaren ;-)

  groetjes daven

 • Aan te vullen; ik heb de pen ook 1x laten vallen van een meter hoogte, achter elkaar. Vannacht heb ik 3x 2E gespoten elk met 3uur ertussen en nog daalde m’n waarde niet. Zou het aan de pen liggen?
  Ik ga zodirect een nieuwe pen gebruiken en kijken of dat een veranderimg zal geven.

 • Meerdere mogelijkheden: je honeymoonfase is voorbij, dat lijkt me het meest waarschijnlijke.
  zie https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/woordenboek/wat-is-de-honeymoonfase?gclid=CjwKCAiA2O39BRBjEiwApB2IkqWbuwIBSrC1zYTYzEnARmvIRzAjtyqw2F2HMOxjCTFe5vJthjXpHBoCFfMQAvD_BwE

  Sorry voor de lange link.

  Instellen van diabetes kost ook gewoon tijd en patronen veranderen.

  Je pen laten vallen kan problemen geven. Controleer wel of hij nog werkt door 1 of 2 eenheden weg te spuiten. Een tijdje terug had ik een pen, die niet altijd spoot wat ik instelde. Soms wel, duurt even eer je er dan achter komt wat er aan de hand is. Vroeger kon je 20 eenheden in de buitendop doen en die kwam dan precies tot een randje. Ik weet niet of dat nog zo is. En er zijn nu ook verschillende concentraties insuline, dit is dus geen wet van meden en perzen meer.

  • Maar bij honeymoonfase staat er dat het wel meevalt met de waardes. Maar bij is het juist het tegenovergestelde. Hoe meer insuline ik spuit (3x 2E elke 3uur) blijft mijn waarde nog steeds hetzelfde. Ipv dat die eigenlijk zou horen te dalen. Of begrijp ik de uitleg verkeerd

 • Tijdens die honeymoon heb je minder insuline nodig en als die fase voorbij is meer. Als bij jou nu de honeymoon voorbij is, heb je meer insuline nodig. Als je je waardes ook met de nieuwe pen niet goed krijgt, adviseer ik je snel contact op te nemen met je behandelaar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.