Home Forums Nieuw met diabetes Insulinebehoefte meten via insulinepomp in ader

Insulinebehoefte meten via insulinepomp in ader

Hoi beste lezer,

Ik ben een nieuweling. Jarenlang ben ik behandeld als type 2 diabeet (wel altijd met insuline), maar nu is er door bloedonderzoek uitgekomen dat ik een type 1 diabeet ben met een hele slechte regulatie. Binnenkort wordt ik opgenomen in het ziekenhuis om via een insulinepomp de insulinebehoefte te meten (via een ader?). Heeft iemand hier misschien ervaring mee en wil die mij iets over dit proces vertellen? Ik vind het namelijk mega spannend.

Alvast dank voor een eventuele reactie/reacties.

Een mooie dag verder gewenst!

 • Beste Vlinder,

  Je insuline behoefte zal niet met een pomp gemeten worden denk ik.
  Zal eerder een bloedglucose meter worden zodat er geen vingerprik meer nodig is.
  Omdat je slecht gereguleerd bent kan het een CGM (continu meten van bloedwaarden) worden, welke dan ook eventueel aan een insuline pomp gekoppeld kan worden.

  Weet je al welke pomp je gaat krijgen?

  Mvg Erik

  • Dag Erik,

   Hartelijk dank voor je reactie! En het delen van je kennis.

   Al jaren spuit ik insuline met een pen. Vorig jaar heb ik daar aanvullend de FSL bij gekregen om de glucose te meten, super handig alleen reageer ik daar allergisch op, dus zijn het weer vingerprikken geworden. Omdat ik slecht gereguleerd ben, neemt de arts mij op om de juiste insulinebehoefte te bepalen. Hij gaf aan dat dit rechtstreek in de ader gaat (omdat ik niet tegen plakkers kan, een definitieve pomp is daarom (nog) niet wenselijk). Het gaat gebeuren via de Insuman Rapidpomp? Daarna word ik opnieuw ingesteld om te spuiten via de pen.

   Zou het dan zo zijn hoe jij het omschrijft:
   “Omdat je slecht gereguleerd bent kan het een CGM (continu meten van bloedwaarden) worden, welke dan ook eventueel aan een insuline pomp gekoppeld kan worden”.

   Als dat zo is, meet het apparaat dan wat je aan insuline nodig hebt en de pomp geeft het af? Is dit een continu proces of op bepaalde momenten?

   Excuses, maar zoals je merkt ben ik er echt (nog) niet in thuis :( Fijn dat je mij hier verder wilt helpen.

   Groet,
   Vlinder

   • Beste Vlinder,

    Ik heb even voor je ge-googled en heb het volgende gevonden.
    Insuman Implantable mag alleen worden gebruikt met de Medtronic MiniMed pomp die geïmplanteerd wordt in uw buik en die continu insuline afgeeft.
    Bron: https://medikamio.com/nl-nl/geneesmiddelen/insuman-rapid-100-ieml-oplossing-voor-injectie-in-een-injectieflacon/pil
    Dus waarschijnlijk krijg je de Medtronic Minimed pomp.
    Op welke manier je suikerspiegel gemonitord gaat worden is nog even afwachten dan.

    Mvg Erik

    PS: ik heb per ongeluk op rapporteer knop geklikt ipv Reageer bij jouw reactie, mijn excuses daarvoor…

   • Hoi Erik,

    Wat super aardig dat je voor me hebt ge-googled. Zelf heb ik ook al gezocht, maar het is voor mij echt onduidelijk (het hele pompverhaal daar ben ik me nu aan in het verdiepen). Het ging altijd zoals het ging… niet slim, maar verder nooit gekeken naar andere dingen dan mijn insulinespuit.

    Ik ben er van overtuigd dat het precies is zoals je zegt (dank ook voor de link). Wel mooi dat de pomp continue insuline af zal geven, dat zal mijn waardes hopelijk verbeteren. Ja ben ook benieuwd hoe het monitoren van de suikerspiegel zal gaan, de arts gaf wel aan dat er veel geprikt moet worden. Het zal snel duidelijk worden, komende week is het zo ver, ben heel benieuwd, maar door jouw antwoord wel gerustgesteld. Dankjewel. Fijn om een en ander te horen van ervaringsdeskundige(n).

    Dankjewel voor jouw inspanningen.
    Groet,
    Vlinder00

    PS: geen enkel probleem dat je op de rapporteer knop geklikt hebt, fijn dat ik je reacties mocht ontvangen.

  • amr

  Geloof dat je bericht niet helemaal klopt, en dat het inderdaad iets zal zijn zoals ErikPaul zegt.
  Ik heb al 23 jaar type 1, een pomp en sensor. Het is allemaal niet zo spannend. Wel vaak veel informatie.
  Ik vind het daarom fijn als er iemand bij instructies is, eerder mijn moeder, tegenwoordig mijn partner.
  Samen hoor je meer en kun je meer onthouden.
  Succes!

  • Hallo AMR,

   Super bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat ik het ook niet helemaal goed begrepen heb, ik was nogal overdonderd toen de arts begon over opname, dus kreeg ik wat minder mee.

   Heel fijn om van jou als ervaringsdeskundige te horen dat het allemaal niet zo spannend is. Er komt inderdaad veel op je af. Uit jouw reactie maak ik op dat jij zeer tevreden bent over het toedienen via een insulinepomp.

   Regelt de pomp zelf de afgifte of doe jij dat? Is dat een continu proces of gaat het meten/insuline afgifte op bepaalde tijden (bijvoorbeeld om de zoveel minuten). Natuurlijk weet ik dat insulinegebruik voor iedereen anders is, maar de arts had het erover dat ik wellicht op 90 uit zou komen. Is dat een gemiddelde, weinig of veel? Enig idee?

   Dank ook voor je tip om iemand mee te nemen, fijn dat jou moeder mee kon en nu je partner. Als ik bepaalde uitleg ga krijgen neem ik mijn partner nu ook zeker mee, maar vooralsnog is het dus eerst een ziekenhuisopname.

   Dankjewel voor het delen van je kennis en ervarin én je succeswensen.

   Fijne dag!
   Vlinder

 • Er zijn verschillende systemen. Het ene is dat de basisafgifte standaard is ingesteld en als je aan het meten ziet of als je gaat eten jij zelf de afgifte bijstelt. Er zijn ook zogenaamde closed loop systemen waarbij de afgifte door de pomp bepaald wordt door de sensor, die continu draadloos communiceert met de pomp. Over de Insuman rapidpomp vind ik op internet dat de Insuman Implantable alleen mag worden gebruikt met de Medtronic MiniMed pomp die geïmplanteerd wordt in uw buik en die continu insuline afgeeft. Afhankelijk van de versie van minimed is het een closed loop of niet.

  Een mens zonder diabetes produceert gemiddeld zo’n 40 eenheden per dag. Maar ik zou me niet blind staren op de hoeveelheid insuline.

  • Hallo Yvonne,

   Dank voor je reactie en duidelijke uitleg, dat maakt veel voor mij duidelijk. Wat aardig dat je een en ander voor me na hebt willen kijken. Ik ben er nog zo niet in thuis, dat ik er zenuwachtig van werd, maar met de informatie die ik krijg wordt het me duidelijk. Het monitoren zou dan via een sensor op de huid moeten? (zoals de FSL?). Heb je daar enig idee van? Want dat is in principe niet mogelijk. Volgende week is het zo ver dan zal de puzzel vast in elkaar vallen. Ben heel blij met alle info van jou/jullie als ervaringsdeskundige. Ook fijn te weten dat ik me niet blind moet staren op de hoeveelheid insuline.

   Dankjewel voor jouw inspanningen voor mij.

   Fijne dag en groet,
   Vlinder

  • amr

  Van wat ik lees krijg je een inwendige pomp?
  Omdat je niet tegen de pleisters kunt.
  Een sensor gaat niet lukken dus hoe ze dit van plan zijn weet ik niet.
  Inwendige pompen worden maar weinig gebruikt.
  Maar een pomp werkt anders dan spuiten. Normaal spuit je in één keer langwerkende. Bij een pomp is dit basale insuline. Je krijgt constant een kleine hoeveelheid insuline, en bij de maaltijden een grotere dosis net als met spuiten.
  Insulinegebruik is heel verschillend per persoon.
  Ik heb mijn insulinegevoeligheid wel kunnen vergroten, dit lukt vaak wel als je graag wilt.
  Maar het is vooral belangrijk dat je waardes goed zijn. Of je daar nu 20 of 100 EH per dag voor nodig hebt.

  • Beste AMR,

   Voor wat ik begrijp zal het wellicht een inwendige pomp worden, aangezien ik niet tegen pleisters kan. Ik ben ook heel benieuwd hoe het zal gaan, want alles waar “plak” gebruikt moet worden, kan niet op mijn huid. Dus een sensor ook niet.

   Oké, inwendige pompen worden dus niet zoveel gebruikt. Ben wel heel benieuwd hoe het allemaal zal gaan, nu spuit ik inderdaad 1x langwerkend en 3x kort. Het zal dus een hele overgang zijn aangezien een pomp constant insuline afgeeft (en bij de maaltijden dus extra) zoals je schrijft. Dat zal bij mij dus de verbetering moeten brengen. Ontzettend bedankt voor deze uitleg. Komende week zal het verder duidelijk worden, wat het precies gaat worden.

   Wat goed dat jij jouw insulinebehoefte hebt kunnen vergroten. Een mooie tip om daar ook naar te kijken. Inderdaad is ieder mens verschillend. Ik maak me om het aantal eenheden dan ook maar niet te druk. Zoals je zegt: het gaat om je waardes en hoe je je erbij voelt en dan maakt het aantal eenheden niet zoveel uit. Maar begrijp wel dat de meeste mensen met type 1 rond de 40 spuiten?

   Nogmaals dank en een fijne dag,
   Vlinder

  • Abisko

  Insuman rapid is een midddellang werkende insuline, zelfde als actrapid, 5-9u werkend.
  Je kan het gebruiken met een externe of interne pomp.

  90 eenheid insuline per dag is vergelijkbaar met type2, vrij hoog voor type1. Ik ben geen expert maar die dosis is te hoog om voor een pomp. Zou je teveel moeten vervangen.
  Een ampule is 100 eenheid.

  Maar vraag nog is na voor een duidelijke uitleg. Het is verwarrend.

  • Insuman Implantable (400 IE/ml) bevat 4 keer meer insuline in 1 ml dan een gewone insuline (100 IE/ml). Dit betekent dat Insuman Implantable meer geconcentreerd is dan gewone insuline.

   • Hoi Erik,

    Dit klopt inderdaad, heb jouw link bekeken, helemaal duidelijk. Het wordt nog wat met me, haha 😉

    Groeten,
    Vlinder

   • Ben42

   Abisko schreef:
   “90 eenheid insuline per dag is vergelijkbaar met type2, vrij hoog voor type1. Ik ben geen expert maar die dosis is te hoog om voor een pomp. Zou je teveel moeten vervangen.
   Een ampule is 100 eenheid.”

   Reservoirs zijn heel vaak 3 ml, dit zijn 300 eenheden. Voor de Medtronic pompen zijn na het vullen van de slang de reservoirs net geen 300 eenheden. Voor de Metronic pompen zijn er ook kleinere reservoirs.

   Voor Plakpompen is de maximale inhoud vaak 2 ml, dit zijn 200 eenheden. Gebruik je meer dan 200 eenheden per 3 dagen, dan kom je niet in aanmerking voor een plakpomp.

   100 eenheden per dag dan zou je bij veel pompen precies elke drie dagen moeten wisselen. Voor infuussets is dat toch al de maximale gebruiksduur.

   Ben

  • Hallo Abisko,

   Dank voor je reactie. Het gaat echt om type 1, maar zoals ik inmiddels heb begrepen kan de insulinebehoefte per persoon enorm verschillen. Als ik het allemaal goed heb gelezen en begrepen dan gebruiken type 1 gebruikers minder insuline dan type 2 (heeft meer te maken met voeding, gewicht, etc.).

   Zoals Erik aan heeft gegeven is de insuline geconcentreerd, vandaar dat het wellicht toch gaat lukken om zoveel te gebruiken via een pomp. Als dat niet zo zou zijn dan zou ik inderdaad blijven vervangen. Je bent geen expert? Voor mij wel hoor :-)

   Voor mij was het proces inderdaad verwarrend, maar dankzij de reacties die ik ontvang met diverse links, wordt het me langzaam duidelijk. Het laatste stukje zal volgende week duidelijk worden.

   Bedankt!
   Groet,
   Vlinder

 • Beste Vlinder,

  Over deze minimedpomp is niet veel te vinden, omdat Minimed met de productie is gestopt. Zo lang er nog mensen zijn die deze pomp hebben worden onderdelen en de insuline echter nog geleverd. Je boft dat het ziekenhuis deze tijdelijke behandeling zo wil uitvoeren.

  Ik heb een handleiding voor de gebruiker gevonden. Deze pomp meet zelf geen bloedsuikers, is niet gekoppeld aan een sensor en je moet de bloedsuikers zelf controleren door middel van vingerprikken. Tja, de oude tijd van voor de FSL.

  Er zit voor 40 à 45 dagen insulinevoorraad in en de pomp geeft een alarm als de laatste 800 eenheden worden bereikt. Dus je kan wel een tijdje vooruit met deze pompinhoud.

  Je zal bij je behandelaar moeten navragen hoe de bloedsuikerwaarden bij jou worden gecontroleerd tijdens deze proef. Veel sterkte en ik ben benieuwd hoe eea uitpakt.

  Dit is de link naar de patiënthandleiding https://docplayer.nl/55401604-Brochure-belangrijke-informatie-voor-de-patient.html

  • Dag Yvonne,

   Wederom dank voor je reactie. Ik ben dus een bofkont :-) haha, het is inderdaad zo dat de internist enorm meedenkt, dat is fijn. Alleen is alles onverwacht op me afgekomen en thuis zat ik met de vragen. Die kan ik natuurlijk volgende week tijdens de opname stellen, maar vind het wel fijn dat ik nu toch al iets meer via jou/jullie weet. Dus enorm veel dank.

   Ook dank voor de handleiding, inderdaad zelf vingerprikken, de tijd van voor de FSL. Wat is dat een uitkomst, alleen kan ik niet tegen de pleisterlaag, dus ben weer terug bij vingerprikken. Fijn om te weten dat er voldoende insuline in de pomp zit om een tijd mee vooruit te kunnen.

   Ik heb de handleiding via jouw link gelezen. Begrijp ik het goed dat de pomp ingesteld wordt op een bepaald aantal eenheden wat hij constant afgeeft (basaal) dat geprogrammeerd is en dat je dan bolust tijdens de maaltijden? Dat de pomp zelf niet waarneemt hoeveel insuline ik nodig heb? Excuses voor al mijn vragen… Dank voor al jouw kennis en informatie.

   Ik ga mijn behandelaar zeker vragen hoe een en ander gemeten wordt tijdens de proef.

   Dank voor je vriendelijke woorden en wensen, ik laat je het volgende week graag weten.

   Fijne dag verder en groet,
   Vlinder

 • Deze pomp is vergeleken met de huidige generaties niet zo slim, maar wel eentje die implanteerbaar is. Hij moet verteld worden wat hij moet doen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.