Home Forums Bloedsuikerwaarden insuline gevoeligheid en koolhydraat ratio

 • henk67

insuline gevoeligheid en koolhydraat ratio

Hoe kun je de insuline gevoeligheid en de koolhydraat ratio berekenen?

En over hoeveel dagdelen kun / moet je dit berekenen ?

 • Is voor iedere persoon anders ! Leeftijd/gewicht/arbeid/complicaties/stress enz.enz. heeft allemaal invloed op de hoeveelheid te spuiten insuline !

  Groet 6feet10

  • BertW

  @henk67

  globaal houdt men soms de volgende vuistregel aan:

  bereken hoeveel insuline je per dag(=24h) totaal spuit (zoals basaal,bolussen, lang en kortwerkende insuline, etc.). Stel “A” eenheden.

  Koolhydraten ratio is dan ongeveer 500:”A”

  Insuline gevoeligheid is dan ongeveer 100:”A”

  Dit noemt men de 100 en 500 regel.
  Stel dat de uitkomst van je koolhydraten ratio 5 is dan wil dit zeggen, wanneer je bijv. 25 koolhydraten eet je een bolus moet geven van 25:5= 6 EH insuline.
  Stel dat de uitkomst van je insuline gevoeligheid is 1,3 dan wil dit zeggen dat je BG waarde met 1,3 daalt voor elke 1 EH die je spuit ( mits je de laatste 4-6 uur niets gegeten hebt).

  Hoop dat je er wat aan hebt, je DVK kan het in jouw geval natuurlijk beter bepalen en uitleggen. Mensen die op een insulinepomp overschakelen kunnen de koolhydratenratio en insuline gevoeligheid instellen op hun pomp.

 • Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijf. diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Onder andere D chiro inositol. Eventuele medicatie zorgt voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen, wat de insulinegevoeligheid nadelig beïnvloedt. Verder zou ik zorgen voor regelmatig eten maar niet te vaak, om niet teveel insulinepieken te krijgen. Beter ook niet direct ontbijten. Natuurlijk ook niet de hele ochtend bibberig rondlopen zonder eten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.