Home Forums Zwangerschap Insulinepen (spuiten) en zwanger worden

Insulinepen (spuiten) en zwanger worden

Dag allemaal,

Dit topic start ik omdat ik benieuwd ben naar ervaringen van vrouwen die een zwangerschapswens hebben en insuline spuiten. In de toekomst zou ik graag zwanger willen worden. Al jaren heb ik een pomp overwogen, maar toch kom ik toch steeds terug op het punt dat spuiten voor mij de voorkeur heeft.

Ik gebruik Humalog en Lantus. Mijn HBA1c is 49. Op zich een prima basis voor een zwangerschapswens.

Ik lees echter overal dat 9 van de 10 vrouwen een insulinepomp gebruikt voor en tijdens de zwangerschap. En dat is ook het advies van de doktoren.

Ook is het gebruik van Humalog en Lantus niet aangetoond als veilig tijdens de zwangerschap.

Uiteraard is het belangrijkste een zo veilig mogelijke zwangerschap voor mij en het eventuele kindje, maar ik ben benieuwd óf er vrouwen zijn die zonder het gebruik van een pomp zwanger zijn geraakt. Etc. Etc.

Benieuwd naar jullie input!

 • Al het gebruik van een insuline pomp door artsen wordt geadviseerd om zwanger te worden zou dit dan ook beteken dat het veilig is. Of heeft u een liever geen gebruik van een pomp?

 • Hi, ik vraag me hetzelfde af. Mijn hba1c is 6,3 en op basis daarvan zie ik geen toegevoegde waarde voor mezelf om met een pomp te starten. Dus ik ben ook heel erg benieuwd naar de reacties.

  Groetjes,
  Laura

 • Hoihoi,

  In 2015 ben ik zwanger geworden en toen spoot ik 4 maal daags (insulatard en novorapid).
  Ik ben de hele zwangerschap blijven spuiten en dat is eigenlijk prima gegaan.
  Mijn hba1c was toen steeds rond de 7. Uiteindelijk ben ik met 37 weken ingeleid en is onze dochter geboren met 51 cm en 3770 gram.

  Als jij je suikers goed onder controle kan houden met spuiten, is er geen reden om over te stappen op een pomp. Mocht het tijdens de zwangerschap toch lastig zijn om je suikers netjes te houden, kun je altijd met een versneld traject overstappen naar een pomp.

  Ik ben inmiddels 16 weken zwanger van de tweede. Met 11 weken zwangerschap ben ik overgestapt op de pomp.

  • @boerenmama Bedankt voor je reactie! En wat fijn om te horen dat je je eerste zwangerschap bent blijven spuiten én bovenal natuurlijk dat je een gezond kindje op de wereld hebt gezet.

   Kun je met me delen waarom je nu alsnog de overstap hebt gemaakt om tijdens de tweede zwangerschap over te stappen op de pomp?

   @doortje Ah, helder! Ik ga dit eens even checken bij mijn arts en dvk.

 • De pomp wordt vaak geadviseerd tijdens een zwangerschap om de pieken te voorkomen. Je hba1c is prima met spuiten maar als je gedurende de hele dag je bloedsuiker meet zie je vaak dat je hoge pieken hebt tijdens bijvoorbeeld maaltijden. Dit blijkt met de pomp minder te zijn. Dit is mij verteld waarom vaak wordt gekozen voor een pomp voor en tijdens de zwangerschap.

 • Sinds de geboorte van ons eerste kindje kreeg ik mijn suikers niet meer zo strak onder controle als dat het altijd was. HBA1C bleef wel redelijk, maar met veel pieken en dalen. Daarom heb ik er toch voor gekozen om over te stappen naar de pomp tijdens deze zwangerschap. En ik moet zeggen dat het heel goed bevalt, mijn HBA1C is gezakt naar 40 en de pieken en dalen zijn heel erg veel minder geworden. Echter, het kindje blijkt wel weer aan de grote kant, dus goede suikers geeft geen garantie ;)
  Ben je er al over uit of je blijft spuiten?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.