Home Forums Behandelaren Insulinepomp beter, fijner en zo ja welke.

Insulinepomp beter, fijner en zo ja welke.

Hallo,

Ik spuit veel insuline, nl. 100 tresiba en novorapid 3 x 45. Ik gebruik de Free Style Continue Glucose Meter en dat is voor mij een super oplossing, want ik heb een hekel, bijna angst voor prikken. Dankzij de FSL zijn mijn waardes gedaald van h1abc van hoog – erg hoog (11-12) nu teruggebracht naar 7. Mijn internist bezoek is teruggebracht van 1 x p 3 mnd naar 1 x p jr. Ik ben 60 plusser
Vaker vergeet ik het spuiten, of ben uren te laat om te spuiten en zit dus al ver boven de 10. Of ik ben ergens en ik wil niet dat hele ritueel daar in het openbaar uitvoeren.

Is een pomp dus fijner, handiger en prettiger?
Ik spuit dus een flinke hoeveelheid, ik denk dus ook aan de voorraad insuline in de pomp. En ik wil graag een pomp die ook de bloedsuiker meet. Bestaat die?

Graag lees ik jullie reacties, waarvoor bij voorbaat mijn dank.

  • Ben42

  Zelf ben ik pompgebruiker en ik vind een pomp prettiger in gebruik.

  Of je in aanmerking komt voor een pomp, dat bepaald de internist. De meerkosten voor het gebruik van een pomp bedragen ongeveer 3000 euro per jaar en daarom wordt de pomp niet aan iedereen verstrekt.

  Er zijn geen pompen die ook de bloedsuikers meten. Er zijn wel sensoren die een koppeling hebben met de pomp, maar de pomp wordt in het algemeen NIET aangestuurd door de sensoren. Medtronic heeft momenteel een systeem waarbij de pomp wordt uitgeschakeld als er indicatie is dat je een hypo ingaat. De pomp wordt weer ingeschakeld als het risico daarvoor voorbij is. Dit systeem heeft zeker zijn waarde, maar reageert niet adequaat in alle omstandigheden. De kosten voor de sensor (van Medtronic) zijn ruim 4000 Euro op jaarbasis en wordt bijna niet voorgeschreven door artsen.

  Het volume aan insuline dat een pomp kan bevatten is over het algemeen maximaal 3 ml. (300 eenheden). Pompen die op de huid worden geplakt hebben maar ongeveer 2 ml (200 eenheden) in de pomp zitten. Pompen die op de huid worden geplakt worden alleen maar voorgeschreven indien je minder dan 200 eenheden per drie dagen gebruikt.

  Regelmatig in het nieuws de pomp/sensor combinatie met een ‘closed’ loop. Deze berichten worden iedere keer weer met veel optimisme gebracht. Maar momenteel zijn deze pompen niet beschikbaar.
  Een belangrijke reden hiervoor is; In het bloed heeft insuline een halfwaarde tijd van ongeveer 8 minuten. Bij inspuiten in een subcutane vetlaag heeft insuline een veel langere halfwaarde tijd, van ongeveer een uur. De terugkoppeling van de pomp werkt dus veel trager dan het geval is bij een gezond iemand. Het stoppen van de insuline toevoer is bij een dreigende hypo daarom vaak niet voldoende. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een terugkoppeling waarbij een tweede pomp glucageen inspuit, hierdoor kan een teveel aaninsuline wat meer worden gecompenseerd. Ook hierbij speelt natuurlijk dat insuline en/of glucageen in het bloed of in een vetlaag een groot verschil geeft.
  Maar wie wat wat ze nog bedenken en wat er nog komt, zover is het echter nog niet.

  Ben

 • Begrijp ik goed, zijn de pomp (inbrengen van insuline) altijd los van de meting van de bloedsuikers. Dus moet men altijd toch nog het bloed (of bij de FSL ik meen het vocht) meten. Er is geen set waar in zowel een pomp om insuline toe te dienen EN een sensor oid om de suikers te meten.

  Uit veiligheidsoverwegingen vind ik het overigens beter dat de sensor NIET de pomp aanstuurt. Wil dat liever zelf bekijken, beslissen en doen.

  Als ik het goed begrijp geeft de pomp. Eenmaal ingesteld, wel een basis insuline automatisch waar je dan zelf bij pompt (dus via de insuline pomp)bv als je eet.
  Heb je dan ook nog maar een (1 !! ) soort insuline?

  • Ben42

  Momenteel zijn insuline pomp en een sensor twee losse apparaten, op twee verschillende plekken op je lichaam aangebracht. Soms kan een sensor met een pomp communiceren en zeer beperkt aansturen. Huidige Medtronic Pomp / Sensor combinatie voegt toe aan de veiligheid, doordat de insuline toevoer (tijdelijk) kan worden stopgezet. Zeker ’s nachts tijdens de slaap kan dit een belangrijk aspect zijn.

  Een pomp heeft 1 reservoir met 1 soort insuline. Dit zal in de praktijk altijd een snel werkende insuline zijn. Wil je dat de insuline ‘langzamer’ in je lichaam komt, dan geef je bij de pomp aan dat de insuline verdeeld over de tijd moet worden toegedient.

  Basaal.
  Je stelt per tijdseenheid in hoeveel basale insuline er moet worden toegedient. Meestal is dit per uur of zelfs halfuur instelbaar. (Dit is een 24 uurs patroon. Meeste pompen kun je meerdere patronen in te stellen, b.v. voor werkdagen en andere dagen. Kiezen van de patronen doe je dan zelf.).

  Bolus.
  Als je een ‘injectie’ wilt geven om een maaltijd te verwerken of omdat je een hoge bloedsuiker waarde hebt, geeft je aan hoeveel insuline er moet worden toegedient. Bij de meeste pompen kun je dan aangeven of dit direct of over een tijd moet gebeuren. Direct is dan binnen een paar minuten. Over een tijd kan dan b.v. een halfuur of drie uur zijn. Bij de Medtronic kun je aangeven dat direct b.v. 40 procent moet worden toegedient en de rest over b.v. 2.5 uur.

  Omdat je een basaal instellling hebt en de bolus kunt verspreiden over de tijd, is het niet nodig om een langwerkende insuline te gebruiken.

  Ben

 • Dank je Ben. Ik heb er met de internist even over gesproken maar hij ging er eigenlijk niet op in. Kwam met iets “heel anders”.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.