Home Forums Bewegen Insulinepomp met glucosesensor en saunabezoek

Insulinepomp met glucosesensor en saunabezoek

Heeft iemand ervaring met het bezoeken van een sauna en het gebruik van de insulinepomp met glucosesensor? Is het voldoende om de pomp alleen los te koppelen en de sensor en aansluiting van de infuusset in de huid te laten zitten of moet je echt alles verwijderen?

 • Als je het niet zeker weet doe het dan op een wisseldag. Ff bijspuiten met pen en naar de sauna.

 • De pomp moet je loskoppelen, maar kan je de infusieset en sensor laten zitten? Wie heeft er ervaring met saunabezoek en tips?

 • Hallo Kottertje,

  Natuurlijk kan iemand met diabetes ook naar de sauna, alleen moeten wij meer rekening houden met een aantal zaken.

  De temperatuur in een sauna varieert van 80-120°C. Door de hitte en doordat je ontspant wordt insuline beter opgenomen en heb je relatief minder insuline nodig. Een hypo ligt daardoor op de loer. Controleer je bloedsuiker daarom voordat je de sauna ingaat, bij een lang saunabezoek elke twee uur en ook tot een paar uur daarna. Doe dit zeker als je voor het eerst naar de sauna gaat, omdat je niet precies weet hoe je lichaam zal reageren. Neem voor de zekerheid druibensuiker mee.

  Hoge bloedsuiker?

  Gaan je bloedglucosewaarden juist stijgen? Dan kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken. Door de hitte kun je veel vocht verliezen, zelfs tot 1,5 liter! Drink daarom voldoende, vooral water en thee.

  Insulinepomp en sensor

  Gebruik je een insulinepomp en eventueel ook een continue glucosesensor? Die kunnen niet mee de sauna in. De insuline in de pomp kan niet tegen hoge temperaturen; het advies is dan ook de pomp af te koppelen. Glucosesensoren kunnen gebruikt worden bij temperaturen tussen 2 en 30˚C. Het is dus ook niet verstandig om met een sensor de sauna in te gaan.

  Alcohol

  Wees voorzichtig met alcohol. De hitte van de sauna kan je bloedsuiker verlagen, alcohol doet dit ook! Neem liever geen alcohol voor of tijdens het saunabezoek en wees ook de uren daarna voorzichtig.

  Na-effect sauna

  Een saunabezoek kan achteraf ook nog effect hebben. Als het goed is kom je heerlijk ontspannen de sauna weer uit. Dit kan reden zijn dat je bloedsuiker langere tijd laag blijft. Bovendien kost het je lichaam best wat energie om tijdens de sessies steeds af te koelen en weer op te warmen. Ook hierdoor kunnen je waarden langere tijd laag blijven. Het is vergelijkbaar met het effect van sporten. Houd daarom goed je bloedsuiker in de gaten.

  Met wat voorzorgsmaatregelen en een beetje extra aandacht tijdens je saunabezoek kun je hopelijk toch heerlijk genieten!

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  Medewerker klantenservice/diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.