Home Forums Bewegen Intensief sporten

  • Evert

Intensief sporten

Dag,

Ik ben Evert-Jan en ben hier nieuw.
Ik heb mij aangemeld in de hoop dat hier mensen zijn die mij tips kunnen geven hoe je bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden tijdens intensief sporten. In april doe ik mee met de Amstel gold race, het lukt mij maar moeilijk om tijdens m’n trainingen m’n waarden stabiel te houden. Hopelijk heeft er iemand tips qua eten/drinken, basaal instellingen etc. (Ik heb type 1 en gebruik een insuline pomp) alvast heel erg bedankt!!

Evert-Jan

    • henkg

    Hi Evert-Jan
    Ik ben ex-volleyballer met 23 jaar diabetes ervaring op 3e divisie en hoogste-regio niveau, iets anders dan wielrennen maar wil je mijn ervaringen niet onthouden. Ben gedurende mijn begin jaren als diabetes type-1 begeleid door bedrijfsarts om met te helpen dat semi-top niveau vol te kunnen houden.
    Duursport met een constante inspanning met diabetes is relatief eenvoudig mbt energieverbruik en aanvullen van suikers, bijvoorbeeld in 1 tempo marathonlopen per km vraagt 4 slokken met een bepaald aantal lepels extran per liter.
    Volleybal is iets anders, hier heb je te maken met een niet vooraf te bepalen aantal explosieve kortere en/of langere inspanningen op niet vooraf te bepalen momenten (net als wielrennen ?).
    Wat mij veel jaren erg goed heeft geholpen is een extran oplossing in mijn bidon. Extran werd mij aanbevolen, het kan ook Red Bull, Isostar dr. Pepper, Monster, Bullit zijn, dit is géén reklame ! Heb er ooit een aantal geprobeerd, extran vond ik het neutraalst smaken (is persoonlijk).
    Wat van belang is: het drankje moet voorzien in een mix van suikers/koolhydraten die snel en langzaam opgenomen worden, en je moet daarmee voor jezelf uit-testen (met je meter) hoeveel lepels je in een bidon moet doen om bij een bepaalde (gemiddelde) inspanning niet te hoog of te laag uit te komen. En dat valt niet mee, dat heeft mij een jaar gekost, en dan nog zat ik er heel af en toe naast. Ik kan je vertellen dat het niet fijn was op de reservebank te zitten als het een keer niet klopte. Te laag en je kunt (als je al hersteld) nog maar max. 50% van je normale maximale inspanning leveren (zwak. misselijk, traag, trillen/beven), of te hoog en je bent zo moe dat het voelt alsof je al een marathon hebt gelopen (niet meer vooruit te branden).
    Nadat ik lager niveau ging spelen ben ik geswitched naar een ranja-oplossing. Werkt prima (maar moet je ook uittesten mbt hoeveel ranja op 1 liter water) als je voor de bitterballen na afloop gaat, veel minder zinvol als je prestatie moet leveren, dan is zo’n energiedrank veel beter.
    Relatief kort voor een wedstrijd Eten raad ik je af, zelfs de kleinste bite had bij mij negatieve invloed op mijn prestatie (vermoeidheid, tot enorme pijn in de zij toe).
    Hoop dat je hier iets aan hebt.

    • Bowie

    Hoi Evert-Jan,

    Misschien is het een tip om te vragen om een continue bloedsuikermeter voor tijdens de race zelf. Bij mijn ziekenhuis kon ik die lenen (mijn DVK stelde het voor), omdat ik aan een lange roeiwedstrijd meedeed. En zo niet hoefde te prikken tijdens het sporten. Het is echt een heel handig hulpmiddel om in de gaten te houden hoe het gaat, tijdens zon lange inspanning vond ik het lastig mijn waarde zelf in te schatten.

    Qua instellingen van de pomp heb ik het zelf niet zo handig aangepakt, had hem grotendeels helemaal uit staan (was bang voor hypo’s, heb af en toe zelf wat bijgespoten met de pomp) waardoor de dagen erna mijn bloedsuikers waarschijnlijk van slag waren. Dus ik zou hem op continue op een erg lage waarde zetten. (maar misschien heeft iemand anders hier beter advies?!)

    Veel succes alvast!

  • Hallo Evert-Jan,

    Ik ben Henri, inmiddels 51 jaar en al sinds 35 diabeet. Ik gebruik de insulinepomp met continue glucosemeting. Ondanks de grote voordelen van deze pomp ondervind ik ook geregeld problemen met sporten.
    Ik ren 1 keer per week en merk, dat mijn waardes binnen 15 tot 20 minuten met zo’n 4 tot 5 mmol daalt en soms nog meer.
    Wat ik geprobeerd heb, is na voor het avondeten, waarna ik dus ga joggen niet bijbolus, zodat ik vlak voor het joggen erg hoog sta, tot wel 17/18 mmol.
    Na ongeveer 45 minuten joggen sta ik dan op ong. 10mmol. Als ik dan verder ga, schiet het nog meer omlaag wat dus erg riskant wordt.
    Ik heb het hier vaker met de internist en dvk over gehad, maar zij weten ook geen pasklare oplossing…
    Misschien dat iemand anders mij kan adviseren.
    Gr. Henri

    • ja probeer iets wat langzame kolhidraten heeft.
      en neem wat te drinken mee zo als water met een beetje sportdrank er in.
      dan kan je dat drinken onderweg. en zet je pomp nog iets lager want ik kreeg de tip als ga sporten met ingespoten insuline van ongeveer 8eh dan zak je naar een meteing van 3/4 want je lichaam gebruikt nog de isuline die je in spoot. al weet ik dat je een pomp heb.

      probeer dan of mail bas van de goor foundation. die kunnen je wel helpen.

    • jeanne

    Ik ben een fanatiek hardloopster.En ben aan het trainen voor de marathon van New York. Zelf ben ik diabeet type 1. Wat doe ik voor het lopen!
    Meestal loop ik een uur tot anderhalf uur na de maaltijd. Ik bolus 30% tot 40% minder voor het eten. Na de maaltijd houd ik in de gaten of mijn waardes erg stijgen. Mijn pomp zet ik bijna altijd op stop, behalve als ik erg hoog zit.
    Ik start dan meestal met een waarde die ligt tussen de 10 en 15. Hier kan ik op lopen gedurende een uur. Als ik langer als een uur loop worden de waardes wat stabieler omdat ook de insuline van de maaltijd verwerkt zijn. Na een lange duurloop kom ik toch de insuline tekort die ik minder gebolusd heb, mede ook door de adrenaline. Dit verhoogd de waardes.

    Conclusie van mij is….. Als je gaat lopen, en je waardes dalen al gelijk erg hard, heb je teveel aan insuline.
    gr. Jeanne

    • logos

    Hallo Evert-Jan,
    Ik ben 57 jaar en sinds een jaar of 10 heb ik diabetes type 2. omdat ik steeds meer medicijnen en dus ook insuline moest gaan gebruiken ben ik gaan sporten onder begeleiding. Ik train nu sinds 4 jaar 3x in de week met een Personal trainer. Ook ik had en heb problemen met de bloedsuikerwaardes. Ik hou goed bij wat de waardes zijn, wat ik eet en wat ik lever aan inspanning. Daardoor heb ik zo langzamerhand inzicht wat ik moet doen om de bloedsuikerwaardes netjes te houden. Meten = weten. Dat is het beste advies wat ik geven kan. Inmiddels gebruik ik nog maar 1/3 van de insuline, weet ik beter wat ik moet doen om hypo’s te voorkomen. Iedereen is anders dus inderdaad kan een dokter je over het algemeen niet helpen. Alleen jij zelf kan ontdekken hoe je lichaam reageert op voeding, inspanning en medicijnen. Veel wijsheid en succes! Vergeet niet te genieten van iedere overwinning klein en groot. Groet Cobi

    • Evert

    Hoi allemaal,

    Bedankt voor jullie reacties!!

    Afgelopen week heb ik een sensor gekregen via mijn diabetes verpleegkundige. Ik hoop hiermee wat meer inzicht te krijgen in mijn waardes tijdens het sporten. Ik moet zeggen dat het zeer intensief is steeds bezig te zijn met je bloedsuikers. Ik ben ook begonnen tijdens het trainen met de eerste tip. Ik drink nu twee slokken sportdrank per km en start met een waarde van rond de 10. Dit lijkt redelijk te werken voor mij Ik vind het nog lastig om goed te anticiperen op hypo’s, vaak reageer in hier te paniekerig op en dus met teveel aan suiker. Verder zet ik mijn basaal stand op 25% en na het sporten op 80%. Bijzonder is wel dat ik tijdebs het sporten vaak zak en daarna vaak hoog ga zitten.

    Ik moet zeggen dat ik het enerzijds erg waardevol vind zo met je ziekte bezig te zijn maar aan de andere kant soms ook erg teleurstellend en frustrerend. Ik heb nu 23 jaar diabetes en met dagen als deze merk ik toch nog altijd dat ik het maar moeilijk kan accepteren dat mijn waardes zo van invloed kunnen zijn op zowel de kracht van mijn lichaam als op het psychische vlak. Misschien dat jullie hier ook nog tips voor hebben….

    Alvast bedankt en nogmaals bedankt voor jullie reacties!

    Groeten Evert-Jan

  • hoi.
    ik sport die dagen en ik ga ook alle kanten op.
    maar ik heb tip ontvangen van bas van de goor foundation.
    bij mij lijkt het een en het ander ook wel te werken want ik doe 2 dagen atletiek en 1 dag paardrijden.
    en atletiek is supper zwaar soms. zekker als je te kampen heb met blesuures en ander dingen namelijke een niet gelijk houden suiker spiegel.
    hij gaat van laag naar hoog en van hoog naar laag. dus ik zou ook wel een sensor willen. ik ben blij voor je dat het werk. als je meer tips heb deel ze. het is altijd nuttig voor iedereen.

    groeten sarahpertl

    • Gramps

    Ongeveer een half jaar na een hartinfarct werd bij mij diabetes geconstateerd. Type 2. Dat is nu 4 jaar geleden. Ik ben sindsdien een paar keer per week op mijn racefiets te vinden. Om mijn spiegel een beetje op pijl te houden vul ik mijn bidon met de goedkoopste bijvul limonade die er is. Niet te veel, maar bij mij werkt het wel. Wel regelmatig een slok nemen. Ik meet zelden na een rit, mar het werkt volgens mij wel. Wat me wel opvalt is dat ik ’s ochtens meer energie heb dan na een dag werken, maar dat lijkt me logisch?

    • Evert

    Hoi,

    Wederom bedankt voor jullie reacties!
    Gisteren weer intensief getraind, vooraf gegeten gecontroleerd etc. Etc. Met een keurige waarde op de fiets maar na 20 min. Bleef mn waarde stijgen i.p.v. Dalen. Dit heeft rond de middag aangehouden waarna ik enorm hard en vaak zakte. Later samen met m’n vriendin de sensor doorgenomen… Twee zien meer dan een;)

    Ik heb na het fietsen m’n basaal laag gehouden, dit is inprincipe goed alleen niet als je waarde boven de 10 zit. Op de sensor is goed te zien wanneer het basaal weer op 100% gaat en de daling in gaat. Daarnaast heb jr de na effecten van het sporten natuurlijk nog! Morgen weer opnieuw proberen, maandag een grote ronde fietsen om te kijken wat m’n waardes doen na een aantal uur!

    Groeten Evert Jan

    • Anoniem
    • Inactief

    Goede tip van die Bas van Goorfoundation, ga ik zeker doen

    Blijft jammer dat je als je zulke wisselende bloedsuikers hebt geen sensor mag gebruiken
    Zelf betalen is echt wel te duur.

    • dankje. ik maak er even goed het beste van.
      ik ga deze week in gesprek met me dia verpleeg kundige.
      ik hoop er dan wat mee te berijken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.