Home Forums Ouder van een kind Irritatie van infuuspleisters insulinepomp

Irritatie van infuuspleisters insulinepomp

Beste lezers,

Mijn dochter van 3 jaar met diabetes type 1 maakt gebruik van de Medtronic 640G pomp. Vanwege haar leeftijd plaatsen we de infuuspleister altijd op haar bil (wisselen uiteraard van kant). Echter is haar huid zo snel geïrriteerd en geneest deze niet goed/snel, waardoor ze constant jeuk heeft en de infuuspleister nu dagelijks (ook snachts) los krabt. We smeren haar huid meerdere malen per dag goed in, maar helaas helpt het niet voldoende.
De diabeteskliniek en huisarts hebben geen oplossingen meer, naast de Cavilonspray (huidbeschermer), siliconenpleisters onder de infuuspleister, verschillende cremes etc. die we al gebruiken.
Door de huidirritatie kunnen we ook geen sensor gebruiken en maken ons zorgen omdat ze haar infuuspleister op de meest verrassende momenten los krabt met alle gevolgen…
Zijn er lezers die dit herkennen en wellicht tips hebben voor ons?

Alvast dank!

 • Hallo, wij hebben een zoon van 4 jaar en heeft ook heel vaak irritaties op de plek waar de pleister heeft gezeten, ook wij hebben diverse soorten crème gekregen vanuit het ziekenhuis maar als het dan bijna genezen is, dan is het vaak na een week weer hetzelfde en is het zoeken naar een geschikte plek om de canule te plaatsen.
  Wij hebben daarbij ook nog een sensor dus nu hebben we die maar op zijn bovenbeen geplaatst.

  Ook voor ons blijft het zoeken naar een goede oplossing maar helaas hebben wij die ook nog niet gevonden

  • yvon

  Hallo, bij onze dochter van zeven precies hetzelfde. Op een gegeven moment weet je gewoon niet meer waar je moet plakken.
  Voor sensor gebruiken we sinds kort duoderm en dat gaat prima. Waar de sensor voorheen hooguit een week bleef zitten, redde we het nu met gemak twee weken zonder klagen.
  We zijn ook onder behandeling van een dermatoloog.
  Wij gebruiken nu hydrocortison en sudocreme en dat gaat beter. Om de dag en we smeren flink dik.
  Naast de billen plakken wij ook op haar bovenbeen en onderarm.
  Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal en kun je weer verder. Gr
  Yvon

 • Hoi Ruby,
  we hebben je vraag ook voorgelegd aan de ouders op onze Sugarkids Facebookpagina en dit zijn hun reacties:

  Monique: Heel herkenbaar. Onze dochter inmiddels volwassen met dm1 heeft ook een pleisterallergie. Zelfs wondverpleegkundige en dermatoloog hebben meegekeken en getest. Allerlei middeltjes geprobeerd skinprep-cavilonspray siliconenpleisters etc niets hielp. Ze heeft alle pleisters uitgeprobeerd en er is 1 pleister waarbij ze geen allergie heeft en dat is de pleister van de dexcom sensor. Die heeft ze nu en nergens last van. Ze heeft een inwendige insuline pomp dus daar heeft ze geen pleister voor nodig.
  Ik hoop dat jullie snel een oplossing vinden voor dit probleem en misschien ook de dexcom pleister proberen. Heel veel succes.

  Sanne: Hier ook zeer herkenbaar. De pleister van de dexcom reageert hij niet allergisch op en ben er nu achter dat hij op rocktape en leuko k tape om de sensor extra mee af te plakken ook geen allergie geeft. De pleister van de mio geeft hier ook geen allergie, die zetten we altijd in de bil. En de sure t gebruiken we voor de bovenarm en die geeft minimaal uitslag. Ook vanalles geprobeerd om eronder te doen, maar zonder effect. Succes🍀
  Annelies: Herkenbaar! Ik heb het zelf nu ook! Als diabetespatiënt ben je ook gevoeliger voor infecties, maar ik heb er momenteel ook last van. Met de sensor ben ik inmiddels ook hierdoor gestopt en binnenkort dus ook weer over op de spuitpen… 😢

  Inge : Wat bij ons altijd hielp was Flexotide. Dit is een puffer gelijkwaardig aan Ventolin, dus eigenlijk voor de luchtwegen. Echter als bijwerking heeft Flexotide dat hij bij een puf op de huid een soort van beschermlaagje legt en eczeem tegengaat . Let wel, puffer is niet zonder voorschrift te verkrijgen. Succes !

  Ingrid Misschien helpt de tegaderm pleister onder de pleister van het infuus. Deze pleister is doorzichtig word ook wel gebruikt bij emla zalf bij goedkeuring van een arts te halen bij de apotheek
  Anouk: Heel herkenbaar… echter hebben wij het alleen met de sensor die hoort bij de minimed 640G pomp. Ook allerlei smeerseltjes etcetera… a.s. vrijdag naar de dermatoloog…. kijken of die nog wat kan doen….

  Lein: Mijn dochter is allergische voor de pleister van de sensor. Die laten we achterwege en gebruiken fixomull. Soort stretch pleister en lucht doorlatend.

  Anouk Oh…fijn te horen. .. dank je! Zal vrijdag gelijk met de dermatoloog overleggen! 👍 bedankt

  Denise Onze dochter heeft dit ook. Inmiddels zijn alle opties wel de revue gepasseerd en wordt ze doorgestuurd naar de dermatoloog

  • Inge

  Hallo allemaal,

  Gelukkig hebben mijn kinderen geen diabetes, ruim 40 jaar (sinds mijn 11de) heb ik zelfdiabetes type 1. Eigenlijk hoor ik niet in deze topic thuis toch wil ik als het mag wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. Ik hoor het wel als jullie deze topic voor ouders en kinderen willen houden. Hier alvast een stukje. Diabetes is onderdeel van mijn dagelijks leven, gelukkig goede bloedsuikers en geen complicaties. Ook al is hat een ongemak van 24/7 er is goed mee te leven. jarenlang heb ik de insulinepen gebruikt eb ben ik sinds bijna 3 jaar pompgebruiker, de omnipod. Helaas heb ik een ernstige contactallergie ontwikkeld waardoor er blaren onder de pomppleister ontstaan en de Sensor (Freestyle Libre) wordt na 4 dagen door mijn huid afgestoten door een ontsteking die er onder wordt gevormd. Veel jeuk en kapotte huid zijn het gevolg. Na het dermatologische onderzoek in het VU Medisch Centrum heb ik van de dermatoloog een machtiging ontvangen om pleisters onder de pomppleister te plakken. Op het moment werkt de Duoderm het best, ik ga nog andere soorten uitproberen op. Hebben jullie nog oplossingen of ideeën voor mij dan hoor ik dat graag.

  Groet van Inge,
  Een diabeet type1 op zoek naar mogelijkheden.

 • @ Inge; Klinkt heel erg bekend. Wat bij mij echt goed werkt is de Mepitel One gecombineerd met de Silesse Trio spray en doekjes. Je kan eventueel Skin Tac gebruiken voor extra fixatie van de sensor.

  1) ik maak mijn huid schoon met het meegeleverde alcoholdoekje met de sensor.
  2) gebruik een Silesse doekje om mijn huid voor te bereiden op de Silesse spray.
  3) op de tweemaal “gereinigde plaats” spuit ik wat Silisse Trio spray. Deze spray zorgt er voor dat de huid niet irriteert.
  4) indien je ook Skin tac gebruikt, wrijf dan om de plek waar de sensor komt met het doekje. Indien je Skin Tac niet gebruikt sla je deze stap over.
  5) Op de intensief gereinigde huid plak je nu een Mepitel One. Dit is een doorzichtig gaasje wat ieder vorm van contact tegenhoudt met de huid. Maar vocht goed afvoert.
  6) plaats de sensor
  7) indien gewenst kan je over de sensor een stukje Fixomull Strech tape plakken. Knip wel een gaatje ter grootte van het “ontluchtingsgaatje” in het midden van de sensor uit.

  Net als jij heb ik ook een gevoelige huid en ben verder gaan zoeken. Het nadeel wat ik heb ondervonden van de DouDerm is dat hij geen vocht afvoert. Wat op een gegeven moment resulteerde in verkeerde FSL metingen.
  Dus ben ik verder gaan zoeken en vond de Mepitel One. Bovenstaande gevonden oplossing werkt voor mij ideaal.
  Ik kan er mee fietsen en sporten en heb nergens last van. Na 14 dagen is de huid lichtjes aangedaan maar met Bio Force van Dr. Vogel is dit zo verholpen.
  Ik heb geen last meer van de sensorwond waar het vocht letterlijk en figuurlijk uitloopt. Of, zoals in jouw geval, het is gaan ontsteken.

  Wel is het zo dat ik de dag van aanbrengen van de sensor en de dag er na voel dat er iet zit. De derde dag t/m de 14e dag voel ik het niet meer.

  Meer van deze tips en trics vind je in de topic “FreeStyle Libre Ervaringen”.

  Heel veel succes!

   • Inge

   Hallo Racingbike,
   Dank voor je snelle reactie, ik ga de Mepitel en Silesse Trio het zeker proberen. Zonder de skin tac ook dat geeft een allergische reactie. Je hoort van me als ik het uitgeprobeerd.

 • Hallo allemaal,

  Ik gebruik sinds 2012 de Omni-pod en ben er super blij mee.
  Nu, 4 jaar later heb ik ook last van irritaties onder mijn pleister. Om gek van te worden!

  Veel producten geprobeerd, van spray tot pleisters onder de pomp, maar niks hielp.

  Een week geleden heb ik een afspraak gemaakt bij de dermatoloog, om te testen of ik allergisch ben voor pleisters. Er werden Europese standaard richtlijn testen op mijn rug geplakt en inbreng van mezelf, namelijk: 1. de pomppleister en 2. kliniderm pleister.
  UITSLAG:
  – niet allergisch voor pleisters en kliniderm pleister
  – wel voor nikkel, parfum en epoxyhars
  – ook allergische reactie op mijn eigen pomppleister!!!!

  Raar, dit omdat ik niet allergisch ben voor pleisters, maar wel mijn pomppleister!
  veel forums gelezen, internet onderzoek gedaan, leverancier gebeld van de pomp, diabetesarts gesproken, niemand kon hier wat mee.

  Toen dacht ik, ik benader een vriendin van me die werkt in een apotheek, via haar kon ik met de apotheker spreken en heb een afspraak gemaakt. Naar de afspraak heb ik alles meegenomen; pomp, diverse pleisters en de uitslagen van de allergie testen.
  Na een lange uitleg over mijn probleem dacht hij een idee te hebben: aan de pomp zit die pleister bevestigd, maar hoe? Hij vertelde mij dat waarschijnlijk met 2 componentenlijm gedaan werd……… ja!!! Dat is het!!! In 2 componentenlijm zit epoxyhars, waar ik allergisch voor ben! En dus niet de pleister…

  Ik ben gelijk in actie gegaan om alles te testen:
  – de pomp ontdaan van de pleister
  – ducktape geplakt op de pomp waar de lijm zit
  – hierop de kliniderm pleister voor een permeabel laagje
  – pomp vastgeplakt op mijn arm

  Nu afwachten maar….. na die 3 dagen heb ik de pomp eraf gehaald, en? GEEN uitslag!

  Bij mij is de oplossing gevonden, alleen nog niet de uitwerking en gebruiksvriendelijkheid! Groot gedeelte van mijn arm is nu beplakt met pleister.
  Nu kijken of ik met Ypsomed in gesprek kan gaan hierover en ook de dermatoloog bellen om te kijken of ik hier misschien immunotherapie voor kan krijgen, oid.
  Wordt vervolgd dus..

  Conclusie: Bij mij was de huiduitslag dus niet de oorzaak van de pleister, maar de allergie van de lijm waarmee de pleister op de pomp wordt geplakt.
  Wellicht is dit bij meerdere mensen/kinderen een oorzaak, waar nog nooit naar gekeken is?

  Hoop dat jullie hier wat aan hebben.
  Groetjes

 • kunstpret zei:

  UITSLAG:
  – niet allergisch voor pleisters en kliniderm pleister
  – wel voor nikkel, parfum en epoxyhars
  – ook allergische reactie op mijn eigen pomppleister!!!!

  Ik heb nu ineens een allergische reactie op de pleister van de FreeStyle Libre. Met jeuk en viezigheid enzo. Voorheen heb ik nooit last gehad van pleisters of leukoplast oid. maar na ong. 1/2 jaar gebruik vindt mijn huid blijkbaar dat die pleister er niet hoort.
  Ik weet van mezelf dat ik allergisch ben voor nikkel, en dat geeft dezelfde symptomen als die ik nu heb. Dus bij het lezen van jouw verhaal bedenk ik me ineens: zou er in die lijm geen nikkel verwerkt zitten?

  • @monique72 Ik kan mij niet voorstellen dat het toevoegen van nikkel aan lijm enig nut heeft. Waarschijnlijk reageert de huid op iets anders.

 • Er zijn al heel wat adviezen hierboven gegeven, uiteindelijk lijkt het erop dat het erg individueel bepaald is waarom en waarop precies de reactie is. Nikkel wordt inderdaad niet gebruikt in pleisters. Dat epoxy wel gebruikt wordt, verbaast me een beetje, maar ik ben geen toxicoloog en geen chemicus, dus wellicht is het heel normaal.

  Wat in ieder geval een goed idee lijkt is optimale huidverzorging met indifferente middelen (vaseline, lanette, of mijn persoonlijke favoriet cetomacrogol met 20% vaseline) of eventueel beschermingsmiddelen (Cavilon oid). Het is denk ik ook goed om juist de nog niet beplakte huid goed te verzorgen, opdat die in ieder geval wat kan hebben op het moment dat je gaat plakken. De basis van huidverzorging bij een gevoelige huid blijft toch smeren, smeren, smeren. Dus niet 1 of 2x per dag, maar 6-10x per dag als dat haalbaar is. Niet te vaak en te warm douchen etc; het zijn een beetje de standaard adviezen voor mensen met eczeem.

  Het advies om Flixotide luchtwegaerosol te gebruiken is echt geen goed idee. Het is niet het aerosol dat de klacht doet verminderen, maar het steroid (fluticason) dat daarin zit. Fluticason is ook als creme verkrijgbaar (Cutivate) en geldt als een zeer krachtig (klasse III) dermatosteroid. Dit gebruiken onder een pleister maakt er een klasse IV steroid van; echt absoluut niet aan te raden voor volwassenen, en voor kinderen al helemaal niet. Klasse III en IV steroiden zorgen voor een dunnere huid, pigmentproblemen, striae en kunnen indien chronisch gebruikt bij kleine kinderen (althans theoretisch, ik heb de medische literatuur hier niet bijgezocht) voor bijnierschorsproblemen zorgen.

  Ik denk overigens dat het gebruik van een huid-steroid best een oplossing kan zijn, maar dan zou ik zeker bij een kind (ook pubers, die zijn extra gevoelig voor striae) proberen bij je huisarts of diabetesarts (eventueel een dermatoloog) om hydrocortison 0,5% vragen. De standaarddosering hydrocortison is 1%, ik weet niet of iedere apotheek 0,5% kan en wil leveren. Je kunt overigens vrij simpel zelf de concentratie verlagen door 1:1 te ‘verdunnen’ met cetomacrogolcreme/lanette/vaseline oid. Voor alle steroiden geldt: zo kort mogelijk en zo min mogelijk gebruiken.

  Bij mijn zoontje (1,5 jr) plak ik de sensor overigens op de flank, en niet op zijn billen. Dat geeft meer ruimte om de canule te wisselen en scheelt een hoop ontlastings-gerelateerde incidenten.

 • Voor kinderen die niet tegen de infuuspleisters kunnen is een hele fijne pleister.
  Deze is van 3M en heet Tegaderm professional care. Hieronder een link naar het product.

  Tegaderm

 • Onze dochter van 8 heeft net 2 reeksen allergietesten gehad bij de dermatoloog. Conclusie: allergisch voor Duoderm,Tegaderm, Cavilon en Emla! Enige pleister die redelijk verdragen wordt is de Bioclusive +. Wel fijn om de sensor mee af te plakken bij sport en zwemmen.
  Ook de pleisterverwijderaar wordt afgeraden ivm kruisreactie. We kijken nu of het naturel en met beperkte gebruik van Ccutivate creme in de hand te houden is. De Dexcom sensor en Mio gaven allebei problemen.

 • Dag,
  ook ik had ooit last van huisirritaties en heb van alles geprobeerd. Totdat ik jaren geleden met ‘Opsite Flexigrid’ kennismaakte. Het werkt uitstekend bij mij.
  Ik zou je graag een paar willen toesturen, om uit te proberen.
  Ik weet alleen niet hoe we dat kunnen regelen?
  Groeten, Peter

  • Hoi Peter, gebruik je die onder de sensor/infuus of erover? Groetjes,Sylvia

 • Hallo Sylvia, het gebruik is voor onder de sensor/infuus om irritaties te voorkomen!

  • Dank je! Ik heb ze aangevraagd via de arts :)

 • Onze dochter hetzelfde probleem. Heb je ook combinatie geprobeerd? Geeft bij ons een redelijk resultaat. Eerst Prevalin op huid, dan tegadermpleister met klein gaatje voor de naald van de sensor op de huid, dan weer Prevalin op de tegadermpleister (wel voorzichtig droogvegen), dan de sensor er op. Op deze wijze lukt het onze dochter redelijk de sensor 2 weken te verdragen (eventueel nog een tegadermpleister weer over de sensor als deze iets los begint te laten)
  Succes!

 • Mijn dochter heeft ook een allergie ontwikkeld op de sensor van Libre. Huid gaat volledig kapot onder de sensor. Nu gebruiken wij Fluticason propionaat neusspray onder de pleister en nu gaat het veel beter!Dat werkt echt!
  Alleen zou ik graag wat meer willen weten of je dit nu blijvend kunt gebruiken? “Frenkerd” geeft een reactie waarin hij zegt dit niet te gebruiken in een zalf, omdat het schadelijk is…???? Weet iemand hier meer van?

 • Fluticason is een (synthetische vorm van) bijnierschorshormoon cortisol, de zgn corticosteroïden. Het is vrij sterk spul (sterker dan bijv prednison), maar daarom wordt het ook gebruikt in veel lagere hoeveelheden dan prednison.
  Zoals voor alles, geldt ook hiervoor dat toxiciteit dosisafhankelijk is.
  Het zal niet snel tot ernstige effecten in het gehele lichaam (‘systemische effecten’) leiden, maar het kan wel tot lokale, irreversibele huidproblemen leiden (pigmentproblemen, dunnere huid).
  Hoe sterker je steroïd, en hoe hoger de dosering, hoe meer kans hierop.
  Het onder een pleister opsluiten maakt de werking sterker, en ook de bijwerkingen.

  Fluticason neusspray is 50 microgram per dosis. Fluticason spuitbus voor astma loopt van 50 tot 250.

  Het werkt ongetwijfeld goed, omdat het zo sterk is, maar als je kiest voor een steroïd zou ik zo licht mogelijk (hydrocortison crème) beginnen, zo kort mogelijk gebruiken en altijd in overleg met je behandelaars.
  Cremes en pufjes worden vrij gemakkelijk gedeeld door mensen (“je moet dit eens proberen, werkt vet goed”) omdat ze ten onrechte als vrij onschuldig worden ervaren. Altijd overleg dus!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.