Home Forums Lichamelijke complicaties Is diabetes een progressieve ziekte?

 • Jopia

Is diabetes een progressieve ziekte?

Ik zou graag willen weten of diabetes type 2 een progressieve ziekte is en zo ja hoe verloopt deze dan? Ik heb op internet gezocht maar vind dan alleen iniformatie over de bijvereschijnselen ( hartzieekte, nierfalen, voeten ogen etc)

 • Da’s een aardige vraag. Ik heb al diabetes sinds 1980, en ben ook begonnen met pillen, en op eigen verzoek over gestapt toen naar insuline, maar om nu te zeggen dat m’n Insuline behoefte erg “gegroeid is” , een klein beetje. Maar eenvoudig is je vraag niet te beantwoorden.
  Want ik weet niet precies wat je in dit geval onder progressief verstaat.
  1. bij werkingen na lange tijd?
  2. meer insuline gebruiken? Maar geen bij werkingen?

  Persoonlijk, ik “klop het af”, heb ik van de bijwerkingen op lange termijn nauwelijks last.
  Ja, m’n schildklier “liep te snel”. Komt bij meer diabeten voor.

  Maar, ik heb me al die tijd wel een beetje aan een normale levensstijl gehouden.
  Ik heb wel eens gelezen dat ook de genen een rol kunnen spelen bij het krijgen van bijwerkingen.
  Kortom, het is niet makkelijk te beantwoorden.
  Maar verder weet ik over Type 2 niet zo heel erg veel…………

  De dokter al gevraagd? Lijkt mij de eerst aangewezene.

  Sukses.

  • Ben42

  Nee, diabetes (type 2) is geen progressieve ziekte. *)

  Het verloop van diabetes 2 is heel vaak wel progressief. **)

  De gevolgen van diabetes 2 zijn vaak ook progressief. ***)

  Toelichting:
  *)
  Diabetes type 2 is een ziekte op een geleidelijke ‘schaal’, op die schaal kun je door levensstijl, lichaamsgewicht en nog wat andere zaken heen en weer schuiven. De invloed die je op dat schuiven hebt is doorgaans gering. Je kunt de situaties meestal maar een klein beetje verbeteren. Hierdoor is het voor enkele mensen mogelijk om na diagnose van diabetes 2 toch nog weer zonder medicatie te komen. (Bij zwangerschaps diabetes is zelfs niet ongebruikelijk dat iemand na de zwangerschap geen diabetes meer heeft).
  Echter bij de meeste mensen is het zo dat ze op het moment dat ze gediagnosteerd zijn niet meer voldoende kunnen schuiven om van de medicatie af te komen.

  **)
  Met het toenemen van de leeftijd is het meestal zo dat de behandeling meer medicatie vergt. Vaak staat het zeer lange tijd stil, maar meestal is het zo dat leeftijd en hoeveelheid medicatie wel een verband vertonen. Hiermee lijkt het verloop van de ziekte dus wel progressief. 2)

  ***)
  Aantasting van de kleine bloedvaten is vrij wel geheel permanent en er treed ook nauwelijks herstel op. Deze aantasting neemt dus over het algemeen alleen maar toe met de tijd en van beschadigingen die er eenmaal zijn treed eigenlijk ook geen herstel op. De gevolgen van de diabetes zijn hiermee dus eigenlijk progressief.

  Ben

  2)
  Er verschijnen tegenwoordig wel veel meer berichten in de trand van ‘Keer diabetes om’. Er worden zelfs claims gemaakt dat dit voor de meerderheid van de diabetes patienten haalbaar is.
  In de laatste DiaAbc wordt dit zelfs genoemd (met een slag om de arm). Echter volgens mij is het voor zeer veel mensen met diabetes absoluut niet haalbaar en is dit slechts mogelijk voor een kleine groep mensen.

  Zoals gebruikelijk, dient ook dit bericht van mij met grote omzichtigheid te worden gelezen. Dit is het internet, ik ben geen arts, niet specifiek medisch geschoold. En beschouw ook dit bericht zoals ieder ander bericht op het internet met enige bedachtzaamheid.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.