Home Forums Nieuw met diabetes Is dit normaal bij DM2

 • Mamsie

Is dit normaal bij DM2

Ik heb vrijdag de diagnose DM2 en metabool syndroom gekregen.
Mijn glucose nuchter was in het lab 14,1 en hba1c 84..
Zijn dit normale waardes al DM2 ontdekt wordt? De huisarts deed alsof het vrij hoog is voor een DM 2 die max 1 jaar bestaat want vorig jaar was mijn hba1c 36 en zat ik nuchter op 6,7.
Is 500-0-500 metformine een standaard startdosering of is te verwachten dat zoiets snel omhoog gaat of werkt het zo snel dat het over 2 weken al weer naar beneden kan. Ik wilde het eigenlijk zonder medicatie goed krijgen maar de huisarts zei dat dit daar echt veel te hoog voor was. Ik kreeg een beetje het idee dat hij het erger voordoet om zo het afvallen sneller voor elkaar te krijgen.

Wat is jullie ervaring? Zijn dit een beetje normale waardes bij ontdekken DM2 en hoe snel kun je van medicatie afkomen?

Al vast bedankt voor de reacties

 • Bij mij was het stijgend en op het moment van ontdekken hba1c 53 en nuchter 12. Ik startte met 500 metformine, dat hielp niet afdoende en had ik teveel diarree van, daarna januvia. Dat hielp ook niet, evenals gliclazide waarmee ik 4.5 liter vocht vasthield. Nu sinds een jaar op de eenwekelijkse GLP1 injectie Ozempic.
  Ik heb hogere cijfers gezien dan jouwe, maar het is wel hoog. Logisch dat je huisarts het goed aanpakt.
  Langdurig hoog is schadelijk. Het lijkt of je de kennis van je huisarts niet vertrouwt, waarom is dat? Eerder slechte ervaring?
  De behandeling is een zoektocht van medicijnen en sterktes, eetwijze sterk veranderen, die bij mij ongeveer een jaar duurde. Dus ga aan de slag en wie weet kun je na afvallen minder metformine slikken. Mijn waardes zijn nu bijna normaal hba1c 44 en nuchter 7. Ben ook afgevallen ( nu min 9 kilo door koolhydraatbeperkt).

  • Zorua

  Je moet DM2 altijd serieus nemen. Na 2 weken zul je nog niet ineens weer op normale waarden zitten hoor. 14,1 is wel hoog nuchter en HbA1c van 84 ook. Als je van de medicatie af wilt dan is het goed om samen met een diëtist te kijken wat je nog kunt verbeteren in je leefpatroon. Als je overgewicht hebt, kan afvallen wonderen doen.

  • Mamsie

  Hoi @cruella, bedankt voor je reactie. Het is absoluut geen wantrouwen naar de huisarts maar ik snap dat dit wel zo over komt. Het is een beetje me kop in het zand steken en het liefst horen het valt wel mee in plaats van het is toch wel wat aan de hoge kant.
  Dat afvallen is ook zeker nodig want m’n BMI is sinds april ongeveer van 31 naar 36 gegaan. Ik ben bijna 15 kilo aangekomen in die korte tijd door op de bank zitten en alleen maar slechte dingen eten.

  @zorua, bedankt voor je reactie. Ik heb dus geen idee wat “normaal”, “gemiddeld” of “hoog” is als DM2 wordt vastgesteld.
  De huisarts zei dat hij denkt dat mijn hba1c zo hoog is omdat ik overdag van groot eetmoment naar groot eetmoment ga en ook tussendoor veel teveel slechte dingen eet. Dat mijn lichaam alles niet verwerkt krijgt. Omdat ik ’s nachts niet eet kan het dan pas gaan zakken maar nooit meer genoeg om die pieken van overdag te compenseren. Als ik in de avond (veel) te veel eet is hij in de ochtend hoger omdat het dan ook niet meer genoeg zakt. Ik snap zijn uitleg wel maar vind het erg lastig om te horen. Ik weet het liever nog niet. Nu moet ik er iets mee maar ik ben bang dat dat niet lukt.

  @cruela, wat knap dat je zoveel bent afgevallen. Ik hoop dat hetik ook lukt. Ik moet nog zo’n 35 kilo wil ik weer in het midden van het normale gedeelte vallen.

  Nogmaals bedankt voor jullie reactie

 • Mijn HbA1c en nuchtere waarden waren nog hoger in juni 2020 toen ontdekt werd dat ik DM2 had. Ik heb direct 3 methformine gekregen en ben met behulp van een dietiste en onder begeleiding van praktijkondersteuner gaan proberen om het onder controle te krijgen. Ik ben koolhydraatarm gaan eten, 9 kilo afgevallen, en zit inmiddels nog op 1 Methformine en hoop binnenkort ook die niet meer te hoeven nemen. Mijn HbA1C is nu 43 en nuchtere waarden rond de 6. Mijn voedingspatroon aanpassen heeft mij zoveel gebracht, het is niet altijd makkelijk maar ik weet waar ik het voor doe. Ik weet ook dat het niet voor iedereen werkt om met aangepast eten je bloedsuikers te verlagen. Bij mij werkt het gelukkig momenteel wel. Ik blijf onder controle bij de dietiste en praktijkondersteuner maar ik wil je alleen meegeven dat vaak met aangepast eten je bloedsuiker kan halen en onder controle kan komen. Succes.

 • Beste Mamsie,
  Een HbA1c van 60 en lager is zeer wenselijk.
  6 maanden geleden is bij mijn man DB2 vastgesteld. Bloedsuiker nuchter was 17. Veel te hoog dus.
  Hij wil geen medicijnen maar pakt de oorzaak aan met een Low Carb/High Fat dieet. Maximaal 30 Kh per dag. En de resultaten waren direct zichtbaar. In 3 maanden tijd van een HbA1c 117 naar 60! Buikomvang en gewicht namen af. De huisarts was positief verrast. Voeding en beweging helpen de waarden naar beneden te krijgen.

  Mijn man heeft een Contour TS bloedsuikermeter aangeschaft, een doos lancetjes (microlet) en teststrips.(strips worden helaas niet vergoed)
  Hij test 2x per dag zelf zijn bloedsuikerspiegel, ’s morgens bij het opstaan en voor het avondeten. Op de computer heb ik voor hem een simpel Exceloverzicht gemaakt en je ziet de bloedsuikerwaardes zakken.

  Ik mis in de diagnose een Hyperinsuline test (HOMA ir). Die meet je insuline in het bloed en is eigenlijk een ‘must’ vind ik ivm insulineresistentie bij DB2
  Je zou daar bij een volgend bezoek aan je huisarts om kunnen vragen.

  Omschakelen naar een low carb/high fat dieet kan lastig zijn in het begin maar er is online heel veel te vinden.
  Succes!

  Groet, Marieke

 • Hoi mamsie,

  Snap dat je geschrokken bent, maar het is zeker niet te laat. Door je leefstijl te veranderen zul je al snel merken dat je de vreetbuien onder controle kunt krijgen. De opmerking van de arts dat de waardes te hoog zouden zijn om het alleen met anders eten op te lossen is allang achterhaald. Dat kan echt wél, en je ziet het binnen een paar dagen al. Ik zeg niet dat het bij iedereen werkt, en niet iedereen lukt het, maar het is wel de moeite waard.

  Heel veel succes

  Groetjes Lotje

 • Beste mamsie. Ik vecht inmiddels 4 jaar tegen de medicijnen voor DM2. Na de diagnose moest ik methformine en glyclacyde gebruiken. Door aanpassen voeding en leefstijl heb ik dat op eigen initiatief afgebouwd naar nul. Wel zijn nu mijn waarden af en toe in de gevarenzone. Het is en blijft oppassen en niet verslappen. Veel bewegen en veel groenten eten. (Gekookte groente, rauwkost en sla werkt niet bij mij). Drie pijlers van mij. Bewegen, voeding en regelmatig meten. Succes, het kan echt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.