Home Forums Ouder van een kind Is een pomp na de honeymoon fase vaak noodzakelijk bij kinderen?

Is een pomp na de honeymoon fase vaak noodzakelijk bij kinderen?

Hallo,
Mijn zoontje van bijna 4 heeft sinds een maand diabetes type 1.
Hij zit nu duidelijk in de honeymoon fase. Ons is verteld dat dat nog ‘de makkelijke periode’ is.. Dat heeft mij nogal bang gemaakt.
Ook leek ik door een gesprek over een eventuele pomp aan onze diabetes verpleegkundige te merken dat we er na die honeymoon fase wel op terug gaan komen wat betreft de pomp. Ik leek uit haar manier van praten te kunnen opmerken dat de pomp op een gegeven moment geen keuze meer is maar meer een noodzaak. Wat zijn jullie ervaringen? Wij denken namelijk zelf niet dat dit wat is voor onze zoon aangezien er dan continu iets aan hem vast zit en meneer nogal druk en wild speelt… Graag hoor ik de ervaringen van ouders met jonge kinderen die wel of geen pomp hebben. Eventueel andere tips zijn van harte welkom. We zijn nog erg nieuw met alles..

 • Hoi!

  Een pomp is niet noodzakelijk als je kind zonder pomp ook redelijk goede waardes heeft. Laat je niet bang maken, als je je inspant voor goede waardes heeft dat vaak resultaat :)

  Echter hoor ik vaak dat een pomp voor kinderen makkelijker is. Kinderen spelen, zijn vaak beweeglijker en energieker en met een pomp ben je flexibeler. Ook hoeft je kind niet zo veel spuiten op een dag te krijgen, hoeft het niet op school te spuiten enzovoort. Vaak zetten ze jongere kinderen sneller aan de pomp omdat het in de praktijk vaak makkelijker is.

  Soms weegt het gemak op tegen het nadeel dat je iets aan je lijf vast hebt. Er zijn bovendien ook draadloze pompen.

  Maar het is zeker geen verplichting! Voor sommige kinderen werken spuiten beter.

  • faco

  Hoi hoi,

  Onze zoon heeft nu 3 jaar diabetes en heeft een hele lange honeymoon gehad.
  Tot op heden zit hij niet op een pomp maar spuit “gewoon” met de pen. Hij is nu 10. Hij kan het allemaal redelijk goed zelf regelen, gelukkig.
  Qua spelen. Als er druk gespeeld wordt heeft hij vaak een hypo maar dan eet hij extra en dan gaat het weer.
  Zorgeloos is je leven niet meer maar je leert ermee leven als kind en als ouder. (Wij althans)
  In het begin heel krampachtig aan de regels vasthouden maar nu een stuk soepeler geworden.
  Soms moeten we daarom vaker prikken en een milkshake bv is nu een flinke dot bijspuiten maar we doen het wel gewoon.

  Heel veel succes. Jullie leven is nu een emotionele mallemolen waarschijnlijk maar een soort van rust gaat er komen. Echt waar!

  Succes.

  • Bedankt voor je reactie!

 • Onze dochter (nu 14.5) kreeg diabetes toen ze net 1 jaar was. Op maandag kregen wij de diagnose en donderdags is zij al op de pomp gegaan. Het ziekenhuis vond dit de beste behandeling. Wij hebben dus geen vergelijking maar wij (en zij) is heel tevreden met de pomp. De flexibiliteit wat betreft eten is super fijn. Toen ze jonger was hadden we wel eens een geknikte canule gehad omdat de infuusset op haar billen zit maar er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten infuussetjes en dat probleem hebben we nooit meer. Zij heeft nu de 640G en in combinatie met de sensor zijn wij zeer tevreden. Vooral de automatische pompstop geeft mij, als moeder een gerust gevoel. Zakt haar bloedsuiker te snel en wordt er een hypo verwacht dan stopt de pomp en gaat weer aan als haar bloedsuiker aan het stijgen is.
  Succes met jullie beslissing.

  • KirsiA.

  Onze zoon (nu bijna 7) kreeg ook diabetes toen hij bijna 4 was. Hij is na 2 weken spuiten over gegaan op de pomp. Dat is meteen heel goed bevallen. Hij is ook een actief kereltje maar de pomp heeft hem nooit belemmerd bij spelen of bewegen. Ook heeft hij het zelf nooit als een probleem ervaren dat hij altijd iets aan zijn lijf heeft. Een enkele keer raakt een Infuusset wel los bij het aankleden of zo, maar dan plaatsen we even een nieuwe. Hij is zelf al heel jong handig geworden met het bedienen van de pomp. Wij vinden de pomp vele malen makkelijker en prettiger dan spuiten. Het geeft veel meer flexibiliteit, maar is ook lastiger om over te dragen aan anderen (leerkrachten, oppas etc.). Dat is wel een nadeel. De pomp van onze zoon is niet waterdicht. Dat is wel vervelend. Hij wil absoluut een waterdichte pomp als hij een nieuwe mag. Mochten jullie voor de pomp gaan, kies dan een waterdichte! Zeker met zo’n actief kindje dat zo maar ineens in een sloot kan vallen of zo…

 • Het wel of niet kiezen voor een pomp is een persoonlijke afweging voor ouder en kind. Je moet zelf bekijken wat het beste voor jullie voelt/is. Onze zoon kreeg diabetes type 1 toen hij zes was en heeft het eerste half jaar gespoten. Hierna is hij overgegaan op de pomp en voor ons was dat een verademing. Hij had het gebruik van de pomp snel onder de knie en dat maakte het bijv. mogelijk om op school met traktaties, of bijzonderde gelegenheden (paasontbijt/kerstonbijt op school) hem mee te laten doen zonder dat ik naar school hoefde te komen. Hij belde door wat hij ging eten en wat zijn waarde was en ik gaf dan door wat hij moest bolussen (met een leerkracht die voor de zekerheid over zijn schouder meekeek). Ook het gebruik van een sensor icm de pomp is zeer fijn. Voor wat betreft het druk zijn: onze zoon heeft naast diabetes ook adhd. De pomp is nog nooit los gegaan bij zijn drukke gedrag. Wilde sprongen op de trampoline (vallend op pomp en sensor) doen pijn bij hem, maar er is nog nooit wat losgeschoten. Ook tijdens schoolgym heeft hij de pomp gewoon om. Inmiddels is hij 15 en regelt hij alles zelf (incl. Insuline, infusieset, sensor vervangen).

 • Het hoeft niet. Ik kreeg diabetes op mijn 10e. En rond mijn 15e ben ik over gegaan op een pomp. Het ziekenhuis vond dat dat veeeeeel beter zou zijn en makkelijker. Helaas pakte die voor mij totaal anders uit en ben ik na ruim een half jaar terug gegaan naar 4 keer per dag spuiten, wat in mijn geval beter gaat en mij meer vrijheid geeft (al was mij dvk het daar niet echt mee eens).

  Het zal voor jullie een keuze worden om te kijken wat het beste past bij jullie zoon. En een pomp is bij veel mensen een verbetering maar het is zeker niet bij iedereen zo!

 • nee hoor zeker niet. er zijn mensen die het prima vinden met spuiten. Thomas onze zoon van inmiddels 11 kreeg bij zijn diagnose meteen spuitinstructie en hij heeft 2 jaar lang gespoten. Wij zagen het toen nog niet zitten, inmiddels heeft hij een pompje en moeten we toegeven dat het wij het leven zeker flexibeler vinden met het pompje maar dat is echt niet voor iedereen zo. Neem de tijd om je erop voor te bereiden/ te kijken of het iets voor hem is (en zo ja welke pomp dan) en om er naar toe te groeien en anders heb je zeker de keuze om het niet te doen.

 • Een pomp is wel gemakkelijk en flexibel in het ‘bijspuiten’ onze dochter was ook 4 en heeft nu haar 2e (waterdichte!) pomp.
  Tip: vraag direct om Emla crème zodat het zetten van het infuus minder pijn doet. Ook te gebruiken bij bloedprikken, griepspuit of sensor plaatsen.

 • Zin in een leuke dag uit? Fiets mee op 29 juni en fiets voor de kunstalvleesklier. Wat zou het gaaf zijn als ook onze kinderen en jongeren binnen afzienbare dit prachtige ontwerp in ontvangst mogen nemen. Dat ze vrij kunnen leven! Hoe mooi zou dat zijn. Een prachtige toekomst zonder angst en risico op die nare complicaties.
  Kom in beweging en fiets mee!
  Kijk op onze site http://www.fietstegendiabetes.nl.
  Er heeft zich al een moeder aangemeld die meefiets met haar 3 kinderen in de bakfiets.
  Kom op….laten we samen fietsen voor de toekomst!
  Meld je aan!
  We gaan er samen voor!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.