Home Forums Medicijnen Is er altijd voldoende insuline ter beschikking?

Is er altijd voldoende insuline ter beschikking?

Een vraag die me eigenlijk al tijdje bezig houd en een control freak dat ik ben. Is er altijd voldoende insuline ter beschikking in Nederland? Raakt het niet op? En waar is insuline van gemaakt? Waarom ruikt het zo sterk chemisch? Is het dezelfde geur als je eigen lichaam insuline? Zoveel vragen.
Alvast bedankt. C

    • Ben42

    Een vraag die me eigenlijk al tijdje bezig houd en een control freak dat ik ben. Is er altijd voldoende insuline ter beschikking in Nederland? Raakt het niet op? En waar is insuline van gemaakt?

    Organon, was oorspronkelijk een slachtersbedrijf dat ook wat met hun ‘afval’ wilde doen, zij hebben toen de insuline gewonnen uit de slacht. Als laatste was daarvan nog de ‘Bovine’ insuline, die nu of niet meer beschikbaar is of uiterst zeldzaam.

    (Vrijwel) alle insuline wordt nu gemaakt in reactorvaten, waarbij of bacterien of schimmels de insuline produceren dat gebeurd in grote hoeveelheden. Natuurlijk gebeurd dat zeer zorgvuldig, maar in principe is er geen probleem met het produceren van nog grotere hoeveelheden.
    Insuline wordt niet in oneindige hoeveelheden in voorraad gehouden. Zoals met medicatie zouden leveranciers uit kunnen vallen of niet meer kunnen leveren. Hierbij zijn we afhankelijk van het leveringssysteem en het voorraadsysteem zoals we dat kennen. Het gebruik van insuline valt zeer goed te voorspellen en daarmee is de levering ook vrij goed verzekerd. (Niet van iedere soort, op iedere plek, op ieder moment, maar over het algemeen wel).

    Waarom ruikt het zo sterk chemisch? Is het dezelfde geur als je eigen lichaam insuline?

    Insuline is maar een zeer klein deel van wat er in de ampul, de spuit of het flesje zit. Insuline is een hormoon en daar is maar een bijzonder kleine hoeveelheid van nodig. In het flesje zitten daarom o.a. als vulling, maar ook voor de houdbaarheid andere stoffen. Wat je ruikt zou Cresol kunnen zijn. Deze geurt vrij sterk, is typisch en dit is niet de geur van de insuline. Insuline zelf komt alleen in zeer kleine hoeveelheden voor en in een omgeving met veel andere stoffen, van geur is in die gevallen geen sprake. Maar omdat de insuline in de oplossing vaak ‘insuline’ wordt genoemd hebben we het ook over de geur van insuline.

    Zoveel vragen.
    Vast een aantal mensen die met ook dezelfde vragen zitten, daarom bedankt voor het stellen van de vragen.

    Vriendelijke groet,
    Ben

    • Bedankt voor je duidelijke uitleg, helder!!! Mvg C

  • Toevallig zag ik onlangs nog een aflevering van “How it’s made” of “How it’s done” in ieder geval dat soort programma die over insuline maken ging.
    Best wel interessant om te zien en mogelijk vindbaar op Youtube oid?

    • Ben42

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.