Home Forums Hulpmiddelen Is het de moeite waard om te loopen een omnipod en freestyle libre?

 • Wallie

Is het de moeite waard om te loopen een omnipod en freestyle libre?

Is het de moeite waard om te loopen een omnipod en freestyle libre?
Disclaimer: Het gebruiken van Loop heeft geen officiele licenties of goedkeuring van gezondheidsinstanties. Het gebruik ervan is op eigen risico en ten alle tijden moet men z’n eigen verstand gebruiken.

Omnipod insulinepomp
Het heeft een aantal maanden geduurd voordat ik gewend was aan het idee van een insulinepomp. Het is toch weer een apparaat aan je lijf zeg maar. De ijdele mens die ik ben, moet dan ook afstand doen van het ideaal. Zoals altijd in de bladen, maar ook na jaren meer en minder intensief trainen in de sportschool. Dus (nog) een apparaat in/op mijn lichaam. Naast de freestyle libre die ik al een aantal jaar in gebruik heb. Dit heeft de overgang wat gemakkelijker gemaakt. Gelukkig is deze flash glucose monitor (freestyle libre) nu ook voor een bredere groep beschikbaar.
omnipod

Installatie moeilijkheid en kosten
Er zijn lange handleidingen op internet hoe je precies moet loopen. Het is best een gedoe en niet één twee drie te installeren. De vraag die ik graag wil beantwoorden in dit artikel is, is het de moeite waard?
Om deze vraag te beantwoorden ga ik vervolgens in op de moeilijkheid van het instellen, de kosten van de apparatuur en natuurlijk de eerste ervaringen na een maand gebruik.
Zoals gezegd ben ik nu gestart met een insulinepomp en is het mogelijk om te loopen. Dat wil zeggen mijn insuline automatisch te laten afgeven aan de hand van mijn bloedglucose waarden. Het instellen is een behoorlijke klus. Het is niet direct de app an sich die het moeilijk en ingewikkeld maakt. Wel is het een gedoe om de app op je telefoon te krijgen. In diverse handleidingen op internet (https://loopkit.github.io/loopdocs/) staat hoe dit moet. Het volgen ervan kostte mij ongeveer een ochtend. En dan heb ik goede ervaringen met werken met software en computers. Iemand die weinig ervaring er mee heeft zal minstens een dag moeten uittrekken om dit in te stellen. Echter is het stappenplan goed te volgen. Ik heb hier gebruik gemaakt van een iets andere variant die de bloedglucose monitor app Spike gebruikt voor IOS. Op deze manier kan men ook werken met een flash glucose monitor systeem. Aan te raden is het gebruiken van een echt continue glucose monitor systeem zoals Dexcom.

Om gebruik te kunnen maken van Loop, de app voor je telefoon, moet je naast een Iphone ook een Rileylink (https://getrileylink.org/) aanschaffen. Dit is een apparaatje dat het signaal van je insulinepomp nabootst als het ware. Op deze manier kun je insuline geven met je mobiel en heb je geen afstandsbediening van je insulinepomp nodig. De Rileylink is rond de €100-€150 en is een eenmalige aanschaf.
Om de app te kunnen installeren op je Iphone moet je verder nog een Apple developer account aanschaffen. Deze kosten zijn jaarlijks en zijn €99 per jaar.

IOS Loop
Indien je de app hebt geïnstalleerd zie je hieronder hoe dit eruit ziet in de app:
IOS Loop
In de eerste grafiek wordt je bloedglucose weergegeven. In de grafiek daaronder is het overzicht van de hoeveelheid insuline nog aan boord. Vervolgens volgt de grafiek met automatische insuline toediening en tot slot het aantal actieve koolhydraten.
In het kort werkt het loopen door middel van het ingeven van koolhydraten. Hierna volgt een bolus advies. Vervolgens zal de app in eerste instantie zelf een advies geven voor de hoeveelheid basaal bijsturing. Deze semi automstische insuline toediening moet worden bevestigd. Dit zogenoemde open looping is de eerste fase. In de instellingen is het in te stellen dat dit automatisch gaat. Dit heet close looping.

Mijn ervaringen
Lees vooral de handleiding. Houdt je eerst aan het open loopen. Switch niet te vroeg na het close loopen. Dit was uiteraard mijn fout. Ik dacht dat ik het vrij snel al begreep en wou wat sneller dan dat ik had moeten gaan. Je weet wel mannen en handleidingen, eerst doen daarna lezen hoe het moet. Het schilt enorm als je zelf al genoeg ervaring op hebt gedaan met koolhydraat insuline ratios en insuline correctie factoren. Indien je dit nog moet leren is het loopen NIET geschikt.
Ik zou nu niet meer zonder willen. Alhoewel ik het systeem soms overdag nog niet helemaal snap en het niet altijd doet wat ik wil. Dat wil zeggen soms stopt de insuline toediening op een moment waarop ik denk waarom doe je dit? Vaak heeft het dan te maken met de hoeveelheid en type koolhydraten dat je hebt ingevoerd. Voor ’s avonds en ’s nachts kan ik er niet meer zonder. Het is super handig ’s nachts dat Loop wat extra insuline afgeeft. De enige nacht is de andere namelijk niet. Zo is het gewoon dat als je ’s avonds nog wat hebt gegeten of gesnackt vaak meer insuline over de nacht heen nodig. Of als je hebt gesport een stuk minder. Je hoeft dan niet meer de wekker te zetten en Loop corrigeert op een zekere mate je hoge en eventueel te lage bloedglucose waarden.
Indien je mee wilt kijken hoe dit eruit ziet bij mij:
https://ksilive.herokuapp.com/
Voor contact omtrent vragen of advies:
Twitter: https://twitter.com/arjen_walstra
of email: ksi@live.nl

  • Jasper

  Hoi Wallie,

  Ik ben er zelf nog niet mee bezig, maar wel geïnteresseerd in loopen dus leuk om dit te lezen!
  Ik ben benieuwd, welke Omnipod versie gebruik jij, de klassieke of de dash-versie?

   • Wallie

   Hoi Jasper,

   Je hebt zeker de klassieke versie nodig. De dash werkt vooralsnog niet zoals ik heb begrepen.
   gear
   Alle gear tesamen. Haha wat een hoeveelheid spullen ook. En het went nooit al die apparaten op en aan je lijf vind ik mja.

   Groet,

 • Er is een hele goede facebookgroep die speciaal voor de Nederlandse Loopers is. Een aanrader als je wilt gaan Loopen en meer informatie wilt hebben. https://www.facebook.com/groups/117102135652893/

   • Mini

   Hoi,
   Ik heb speciaal een Facebook account aangemaakt om lid te worden van de groep ‘loopen NL-Be’. Ik ben namelijk van plan om te gaan loopen.
   Nadat ik toestemming had en toegelaten was, heb ik al van alles gelezen en geleerd over loopen, super!
   Echter, een dag nadat ik m’n account aangemaakt had, is deze door Facebook uitgeschakeld. Mijn account was in strijd met de richtlijnen van de community. Werkelijk, ik heb geen flauw idee waarom. Was enkel diabetes gerelateerd.
   Ik kan ook op geen enkele manier contact krijgen met iemand van Facebook. Maar ik kan ook geen nieuw account aanmaken, zelfs niet met een ander e-mailadres en telefoonnummer.

   Nu is dus de Loop groep voor mij onbereikbaar..
   Iemand hier ervaring mee, hoe dit zou kunnen?
   Is er mss ook een ander platform over loopen?

   Hoop dat iemand wat weet!

   Groetjes,
   Mini

 • Ah dankjewel Tongerlo, goeie toevoeging aan het draadje.
  Zit ook nog steeds met een aantal vragen, die kan ik daar misschien wel stellen top.
  Dvk verpleegkundigen kennen niet echt ondersteunen helaas. Farma maakt wel vaart maar nog geen haast lol.

 • Dag Wallie,

  Ik kan me helemaal vinden in je verhaal en goed dat dit je in korte vorm uiteengezet hebt.
  De docs zelf zijn enorm uitgebreid, maar leggen dan ook alle functies goed uit.

  Zelf gebruik ik sinds enige tijd de Android variant van Loop, AndroidAPS en net als jij zou ik ook niet meer terug willen.
  Het kost enige investering in tijd om alles in te richten en vooral eigen te maken, maar uiteindelijk krijg je daar veel voor terug.
  Mijn HbA1c is sterk verbeterd, mijn trendlijnen veel stabieler en vooral mijn ’tijd binnen streefwaarde’ een heel stuk beter geworden.

  Maar inderdaad is dit wel alleen aan te raden voor diabeten die voorheen ook al aan ‘zelfmanagement’ deden en weten hoe ze basaal, gevoeligheid en ratio’s af moeten stemmen op elkaar en dit ook aandurven.
  Hoe beter deze ingesteld zijn, hoe beter deze apps werken.
  Omgekeerd zal je ook snel merken als je instellingen toch niet zo goed afgestemd waren als gedacht.

  Hieronder nog de link naar de AndroidAPS docs.
  AndroidAPS Docs

  De Facebookgroep ‘Looped NL-BE’ is inderdaad een goede plek voor ondersteuning voor al dit soort DIY loop-sytemen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.