Home Forums Nieuw met diabetes Is het nog om te keren?

Is het nog om te keren?

Ik heb maandag een afspraak bij de huisarts omdat ze zegt dat ik DM2 heb. We zijn er bij toeval achter gekomen.
Ik moest bloed prikken voor totaal iets anders en prikte niet nuchter 19,9.
De huisarts belde dezelfde dag nog en de volgende ochtend prikte ik met een vinger prik 10,0 in de praktijk.
De dag daarna in het lab had ik nuchter 10,2 en in de middag 2 uur na de lunch 21,1 bij de assistente. De huisarts was ivm een spoedgeval afwezig en ik zei zelf dat ik wel tot maandag zou wachten. Zo had ik ook iets meer tijd om me in te lezen en voor te bereiden op het gesprek.

Nu heb ik maandag dus een afspraak over wat we gaan doen. Ze zei dat we het moeten hebben over welke medicatie en wat verder belangrijk is.

Nou lees ik vaak dat DM2 om te keren is dus ik vroeg me af zou ik kunnen opperen dat ik geen medicatie wil maar zoiets wil proberen.
Heeft iemand daar ervaring mee en zo ja, hoe snel zie je effect en zit je weer goed,?
Alvast bedankt voor de reacties

  • Ytsma

  Er is veel op het internet te vinden over het omkeren van diabetes.

  Ik kan het boek van Dr. Neal Barnard aanraden. “program for reversing Diabetes”

 • Je kan indien nodig starten met medicatie. Je bent dan ook fitter en hebt meer energie plus dat je minder bijkomende schade oploopt aan bloedvaatjes en zenuwen. Als je de leefstijlaanpassingen doorvoert, kan eventueel de medicatie ook weer afgebouwd worden.

 • Er is een programma dat heet “Keer Diabetes2 Om”. Dat kan je op het internet vinden. Met dat programma is het de bedoeling dat je van diabetesmedicijnen (geheel of gedeeltelijk) afkomt door het veranderen van de leefstijl en voedingspatroon.

 • Ik heb een ander vraagje, ik heb het met de huisarts over de tips gehad die jullie geven toen bij mij nog niet zo lang geleden de diagnose werd gesteld. Ik zei toen ook maar als ik mijn levensstijl drastisch wijzig moet ik het nog om kunnen keren.
  Zij zei mij toen dat het bij mij al te ver was om nog om te keren.

  Als ik de waardes van Marco zie dan zijn die nog hoger dan die van mij.
  Ik vraag me dan ook af tot welke waarde je er nog wat aan kunt doen en wanneer niet meer.

  • Ytsma

  Afgelopen weken veel voorbij gekomen over het omkeren van diabetes in een aantal summits die ik volgde. Daarin stelden een aantal artsen dat 95% van de diabetici met type 2 die bij hun kwamen van de medicijnen afkon. Dan moet het voor jou met lagere waardes toch zeker mogelijk zijn.

  Moet er wel bij zeggen dat al deze artsen een Volledig plantaardige voeding levensstijl voorschrijven wat heel anders is dan hier in Nederland op dit moment de gewoonte is.

 • He Marco,

  Hoe is het vandaag bij de huisarts geweest. Heb je nog geopperd om geen medicatie te slikken maar je leefstijl aan te passen? Wat vond je huisarts van dit idee?

  • Hoi Allen,

   Bedankt voor jullie reacties.
   Bedankt streur dat je er om vraagt.
   Toch niet zo heel goed nieuws. Ik had maandagmiddag om 14 uur de afspraak bij de huisarts en de conclusie was dat ze me door ging sturen naar de Internist. De diabetes verpleegkundige waar ik inmiddels ook kennis mee gemaakt heb nam nog een keer een vinger prik af en ik zat 1,5 uur na de lunch op 24,2. Wederom veel te hoog. Over de diagnose hoeven we dus niet te twijfelen.
   De huisarts liet de uitslagen van het lab zien en mijn hba1c schijnt ook veel te hoge te zijn. Het was 106 en ik begreep dat het rond de 50 hoort te liggen. De huisarts snapt niet dat ik nog geen klachten had en dat we er bij toeval achter zijn gekomen.
   Omdat ik nu weer boven de 20 zat en m’n hba1c zo hoog was (en m’n cholesterol en nog iets anders was ook niet goed en iets in m’n urine ook niet maar m’n hoofd is even een warboel en ik weet het even niet meer) heeft de huisarts contact gezocht met de internist en daar moest ik vandaag heen. Ze wilde nog 1x een nuchtere waarde uit het lab hebben omdat het officieel pas 1x nuchter bepaald was, daarna kreeg ik een suikerdrankje, zag ik een verpleegkundige, werd ik gemeten, gewogen, buikomtrek opgenomen, bloeddruk opgemeten, voeten gecontroleerd en uiteindelijk waren we ongeveer 2 uur verder zei ze en werd er met een vingerprik weer bloed afgenomen.
   Al met al vonden ze het behoorlijk zorgwekkend. Nou ga ik gelijk twijfelen of ze dat echt vinden of dat doen om mij te motiveren.
   Ik had mezelf al een tijd niet gewogen, had wel gemerkt dat ik (aardig wat) was aangekomen maar dat m’n BMI op 34 zat had ik niet verwacht. Ik dacht dat er een kilo of 10 bij zat maar in 2 jaar ben ik 27 kilo aangekomen. M’n buikomvang was ook veel te groot (ik dacht 126 cm) , m’n bloeddruk te hoog (187/101) en de uitslag van het lab had de internist ook. Vanmorgen zat ik nuchter op 12,1 en na het suikerdrankje op 26,7.
   Toen ik vroeg of ik dit met afvallen en meer sporten nog om kon keren moest hij nog net niet lachen. Ik kon gelijk door naar de diabetes verpleegkundige om te leren om insuline te gaan spuiten.
   Dit had ik echt niet aan zien komen toen ik vorige week voor heel iets anders bloed moest laten prikken.
   De internist zei dat ik mazzel heb gehad dat ik er toevallig achter ben gekomen omdat dit al best hoge waardes zijn en dit niet een diabetes is die een maand geleden ontstaan is.

   Ik heb wat te doen de komende tijd of eigenlijk de rest van mijn leven. Ik zal meer moeten gaan bewegen en afvallen. Ik krijg een afspraak bij de diëtiste om een koolhydraatarm menu samen te stellen.
   Ik krijg over 2 donderdag weer een afspraak bij de diabetes verpleegkundige in het ziekenhuis en aan de hand van de waardes die ik de komende twee dagen heb gehad wordt er gekeken hoe het gaat. Als ik iets niet vertrouw of inene weer heel hoog of juist heel laag zit moet ik gelijk bellen.

   Ik ben best geschrokken. Tussen een week geleden niks aan de hand, tot m’n suiker is te hoog maar ik denk dat ik het zelf nog wel om kan draaien naar uiteindelijk het is zo zorgelijk dat je gelijk insuline moet gaan we spuiten.

   Oh ja, de internist sprak over het metabool syndroom. Dat ik daar maar eens over moest gaan lezen.

   Bedtijd hier. Ik zit vol met informatie en moet alles nog even goed laten zakken

 • Dat zijn echt hoge uitslagen en ik kan me hun verbazing voorstellen dat je geen klachten hebt. Anderzijds wordt DM2 ook de sluipmoordenaar genoemd, omdat het geleidelijk gaat en je lichaam went aan de steeds hoger wordende waarden. Het is veel wat nu op je afkomt. Al vast een begin als leesvoer: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/metabool-syndroom. Ik vind hun site goed met korte, begrijpelijke teksten.

  • Er gaan nu wel kwartjes vallen. Achteraf gezien ben ik wel meer gaan drinken maar die hittegolf 2 jaar terug toen dronk iedereen meer, water is gezond dus ik ben dat met gemak vol blijven houden. Flesje water op m’n bureau, grote glazen cola light thuis. Als je meer water (want wat is veel) drinkt ga je gewoon meer naar de wc en vrouwelijke collega’s gaan net zoveel of vaker. Of werken ze zo vaak hun make-up bij ;)
   Dat ik best moe ben komt door een drukke baan en af en toe te laat naar bed gaan. Die rode ogen (volgende week onderzoek oogarts) komen door de allergie en hooikoorts en het hooikoorts seizoen is lang tegenwoordig. Dus nu, achteraf waren er veel signalen maar alles kon ook van wat anders zijn.
   Het spuiten vind ik nog eng maar dat gaat vast wennen.
   Ik ga je link eens doorlezen Yvonne. Bedankt daarvoor!

 • Hoi marco,

  Dat moet echt schrikken zijn geweest. ik vond uberhaupt de diagnose al schrikken omdat ik er totaal niet vanuit was gegaan, misschien heel naief, dat ik DM 2 kon hebben.
  Je zit inderaad wel hoog qua waardes. het is te hopen dat je snel door hebt hoe je lichaam werkt en je weet hoeveel je moet spuiten. IK ga me nu langzaamaan wat beter voelen. nu merk ik pas wat voor een aanslag het op mn lijf is geweest. Ik hoop dat jij ook snel wat lager gaat zitten met je waardes en je ook beter gaat voelen. Succces met afvallen en meer bewegen. Het zal nog zwaar worden maar je weet dat het voor een goed doel is.
  Morgen dus terug voor controle als ik het goed heb begrepen.
  Succes in het ziekenhuis. Of is die controle bij de huisarts?

 • Omkeren vind ik bullshit ,eenmaal diabetes altijd diabetes ;-)
  Je kunt het wel onder controle houden door koolhydraat arm te eten (type 2 dan )

  Maar geef deze mensen een zak snoep te eten die dat programma hebben gevolgd en geheid dat ze boven de 10 uitkomen (reken nog in de oude stijl lol)
  Als je genezen zou zijn dan moet het lichaam dit zelf kunnen regelen , gaat ook bij deze mensen niet lukken .

  ik volg vaker een koolhydraten arm dieet en dan heb ik een hba1c van 39 (zonder medicijnen ) dan ben ik volgens de dokter genezen .

  heb ik wel eens een off Day en snoep ik flink dan zit ik ook zo ver in de 20 . Nu probeer ik erop te letten ,maar ook dagen dat ik er totaal niet op let .Dit zijn keuzes die je maakt in het leven ! laatste hba1c was 51 en hier kan ik mee leven ;-)

 • Ik vind dat je het mooi zegt. Krijg je dan overigens geen commentaar van de diabetes verpleegkundige?
  Slik jij nog medicatie?

 • ik ben zelf verpleegkundige ,wil niet zeggen dat ik meer weet als een db verpleegkundige( dit zeker niet ;-) )
  Maar je hoeft niet medisch onderlegd te zijn om te weten dat als je veel koolhydraten cq slechte suikers eet dat dit niet goed is voor je bloedsuiker ! Heb dus vriendelijk bedankt voor het aanbod db verpleegkundige lol.

  Ik slik dus totaal geen medicijnen ,wel een hoop supplementen voor oa suiker /hart, immuunsysteem etc en ja daar is de vaatspecialist niet blij mee lol . Maar wat heb ik aan een bloedruk van 120/80 als mijn nieren door ace remmers en bloeddrukverlagers naar de kl..gaan en ik uiteindelijk aan de dialyse moet ? laat mijn bloedruk maar lekker 140/90 zijn en pols van 100 Mijn waardes blijven stabiel en verbeteren zelfs . laatste keer krabde de specialist zich zelf achter de oren over mijn cholesterol dat binnen de waarde was en zelfs goed te noemen . Als ik hem zou moeten geloven zat ik aan de statines ,nou als er iets vergif is is het dat wel ! Statines zijn slecht voor je lever en zorgen voor spierafbraak en wat is je hart ;-)(en ik eet veel vet soms 6 eieren per dag ,ik bak in roomboter ,iedere dag flinke stukken franse kaas ,maar let wel op mijn koolhydraten intake) Voor een diabeet zijn koolhydraten meer vergif als vetten (mens heeft niet eens koolhydraten nodig om te leven ( hersenen hebben liever vetten als brandstof dan koolhydraten !) Door te hoge bloedsuikers krijg je meer ontstekingen in het lichaam hier reageert de lever op door meer cholesterol aan te maken .

  • @daven

   Weet niet of wat U zegt of doet verstandig is.
   Het zijn Uw privé keuzes !

   Zoals ieder die moet/kan maken voor zichzelf.

   Groet 6feet10

 • Net zoals keuzes persoonlijk zijn ,zijn meningen dit ook ;-)

  groet daven

 • Soms is het omkeerbaar… soms voorgoed, maar naar gelang de oorzaak kan het ook tijdelijk zijn, en kom je voor de tweede keer in de maalstroom terecht.
  Ongeveer 4 jaar geleden ben ik van de medicatie (3×850 metf. 3x15EH novorapid en ca 60EH Levemir)afgekomen en bijna 40 kg afgevallen.
  6 weken geleden voor iets heel anders bloed naar het lab, en nog dezelfde dag een telefoontje.. er ligt metformine voor u klaar…ehm oh ok…nuchterwaarde 24, en ook zonder ook maar het idee te hebben dat het zo hoog was.
  De metformine kreeg het nauwelijks naar beneden, en na overleg weer aan de insuline, geen proberen met andere middelen(zag ik zelf niet zo zitten). Inmiddels na anderhalve week zijn m’n waardes weer een eindje onder de 10. zit nu op ongeveer 3x 6-8 EH novorapid en 16/18EH Toujeo, even afkloppen, maar gelukkig geen grootgebruiker dit keer. Heb overigens nog geen arts gezien, alleen telefonisch, het rare is; de DVK komt gewoon aan huis.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.