Home Forums Voeding Is suiker een sluipmoordenaar?

Is suiker een sluipmoordenaar?

‘Suiker is een sluipmoordenaar’, zegt Jessica Mendels deze maand (juli) in ons ledenmagazine Diabc. Ze heeft suiker helemaal afgezworen. Jessica maakt zelf suikervrije ketchup en appelmoes en geeft haar dochter ook geen producten waar suiker in zit. ‘Vaak denken mensen dat een product gezond is, omdat er ‘met fruit’ of ‘met extra vitamine C’ op de verpakking staat. Allemaal marketing.’

Hoe ga jij om met suiker in je voeding? Vind je de aanpak van Jessica inspirerend? Of vind je het overdreven?

Lees verder: Stukje in Diabc over het nieuwe WHO advies mbt het eten van suiker

  • Ytsma

  Ook hier wordt er goed opgelet of ergens ook suiker in zit.
  Niet dat we geen suiker meer eten maar de hoeveelheid is terug gebracht tot zeer weinig.

  Ik heb type 1 en eet volgens The Starch Solution wat ongeveer inhoud dat mijn eten voor
  10% bestaat uit vet 10% uit eiwiten en 80% uit koolhydraten en helemaal veganistisch.
  En ja dit wordt door velen ook extreem genoemd, maar ik ben diegene die gezond eet en zij over het algemeen niet.

  • Tamm

  Sinds een tijdje zijn mijn vriend en ik wel bewust bezig met het vermijden van geraffineerde suikers. Ik eet bijvoorbeeld cruesli die gezoet is met honing en probeer bij het koken zoveel mogelijk zakjes en pakjes te vermijden. We maken zelf tonijnsalade en tzatziki, omdat in die van de winkel ook suiker zitten.

  Dat soort dingen dus :)

  Maar het moeilijkst vind ik de tussendoortjes. Indien mogelijk eet ik een banaan of 1 boterham, maar onderweg of op vakantie is het heel moeilijk voor mij om niet naar iets kant en klaars te grijpen.

  Maar ik ben overigens nog niet zo ver dat ik zelf ketchup ga zitten brouwen.

 • Suiker is sowieso niet goed, voor wie dan ook. Door de pieken in je waarden en bloed, klontert door de ‘zoetheid’ het (spier)weefsel aan elkaar, dat heeft iedereen. Bij diabetes merk je sneller de consequenties denk ik, maar als sporter vind ik het interessant. Daarom is normaal, zoveel mogelijk natuurlijk eten ook een mooie oplossing. Het voorkomt absurde bloedsuikerwaarden.

  • Frankvo

  Hoezo is suiker niet goed?????????????

  Te veel suiker is niet goed!!!!!!!!!!!

  Ik baal van dit soort uitspraken. Ze kloppen gewoon niet. Er zij altijd verschillende denk wijzen maar om suiker gelijk in het verdom hoekje te stoppen is ook zo wat.

  Dat wij als diabeten geen directe suiker niet kunnen verdragen het zij zo. Maar dat ligt niet aan de suiker maar aan ons lichaam.

  Je moet weten hoe je kh-ratio en je insuline gevoeligheid weten en je kan een hele een hele boel uitrekenen hoeveel insuline je moet spuiten.

  • SimonW

  Suiker zie ik als verschijningsvorm van energie die snel tot pieken kan leiden maar ik probeer vooral mijn gezond verstand te gebruiken en ook de glykemische index die aangeeft in hoeverre een voedingsmiddel je glucosespiegel snel kan verhogen. Makkelijk om af en toe te raadplegen:
  http://www.glycemische-index.com/

  • foxs

  Wat ik als tussendoortje eet zijn noten, worteltjes, fruit, stukjes paprika, knäckebröd kan ook, zorgt voor mindere piek. Kaas, vlees. Etc

 • Ach, vet is niet goed, suiker is niet goed, dan is er weer gezeur over E nummers of te veel zout.
  Ik was niet van plan om met elke hype mee te huppelen.
  Aangezien ik niet als konijn geboren ben, ga ik ook niet leven op alleen groente en fruit.
  En snelle suikers heb ik altijd op zak (dextro), als diabeet kan je niet zonder.

 • Ah! Mijn fout. Ik denk altijd aan die witte kristalsuiker bij het woord suiker. Koolhydraten is een ander verhaal, daarvan heb je de goede en de slechte. :P

  • corrus

  Suiker is beslist géén sluipmoordenaar.
  Maar diabetes is dat, als je niet voorzichtig genoeg bent, wél!

  • djoois

  Mijn suikers haal ik uit langzame koolhydraten. Toegevoegde suiker en alternatieven hiervoor mijd ik als ik zelf kook (sowieso dus zonder pakjes/zakjes) en eet ik zo min mogelijk als ik buiten de deur eet.

 • Ik probeer zo gezond mogelijk te leven maar ik maak er geen obsessie van want alles heeft grenzen groet Bert

  • marit

  Ik denk wal dat de suiker zoals wij hem kennen slecht is. Hoeveel, suikerbiet is er nodig voor twee klontjes? Het werkt trouwens ook verslavend. Ik eet wel lekkere dingen dus ook suiker. Ik heb in het verleden geprobeerd macro biotisch en vegetarisch te eten maar voelde me daar niet beter bij. Het is in deze tijd heel lastig om suiker en alle andere slechte dingen uit je voeding te weren. Bij de veeteelt wordt veel peniciline gebruikt, in de landbouw veel giffen en wat te denken van alle nieuwe teelt technieken.
  Ik maak me er maar niet druk om.

 • Ja marit we zullen wel geen Honderd jaar worden zet gelijk een handtekening als ik 85 jaar mag worden zo oud is mijn vader ook geworden met suiker groet Bert

  • Ruud

  Bert, mijn moeder met twintig jaar suiker is 93 geworden. Zonder suiker was het waarschijnlijk 103 geweest…:-)

 • Ruud de moeder van mijn vader is 98 jaar geworden waar van een paar jaar in bed gelegen dat lijk mijn ook niks mijn vader is tot zijn dood vrij goed geweest en is in zijn slaap overleden dat lijk mijn het mooiste zonder pijn groet Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.