Home Forums Autorijden en CBR Jaarlijks oogonderzoek voldoende voor rijbewijs?

Jaarlijks oogonderzoek voldoende voor rijbewijs?

Is het jaarlijkse reguliere diabetes oogonderzoek ook geldig als keuring van de ogen voor het rijbewijs?

 • Het oogonderzoek voor het rijbewijs is net iets anders dan een regulier diabetes oogonderzoek.
  Het oogartsbezoek mag tot 6 maanden geleden zijn, maar dan moet bij dat onderzoek wel het vragenformulier van het CBR zijn ingevuld. Let hier zelf op, want de oogarts doet dit niet uit zichzelf en dat is jammer voor u, want het is prima te combineren en het kost u geen extra tijd en geld.

  • henkg

  Heb destijds volkomen onverwacht sinds 23 jaar type-1.
  Krijg Jaarlijkse (irritante) oog-onderzoeken, maar nog nooit iets met CBR vragen formulier te maken gehad mbt rijbewijs.
  Dat geldt alleen voor “groot” rijbewijs, toch ?
  Heb dus bij laatste verlenging bewust mijn “groot” rijbewijs “geparkeerd” omdat toen ineens medische keuring verplicht was.
  Als ik hem ooit nog nodig mocht hebben kan ik me alijd nog laten keuren wat bij goedkeuring volstaat om dat stempeltje terug te krijgen (maas in de wet, of overgangsregeling ?).
  Probleem is namelijk dat het na een eerste keuring je iedere 2 (of 3?) jaar weer opnieuw ruim 200,- Euro kwijt bent omdat je dan dus ieder 2 of 3 jaar verplicht gekeurd moet worden.
  Kan door deze “actie” nu weer 9 jaar rijden net huidige rijbewijs voordat ik weer moet verlengen.
  Ben dan 63 en zie dan wel verder…
  Geloof niet dat ik een gevaar op de weg ben, ga ieder uitdaging aan zolang e.a. geen anderen in gevaar kan brengen.
  Altijd bloedsuiker checken en bij twijfel iets extra eten voordat je wegrijd, en zorgen dat je wat zoets bij je hebt op je (langere) rit.

  • mike

  het CBR wil iedere 10 jaar (A,B,BE) of iedere 5 jaar(C,CE,D,DE) een rapport van een oogarts, verplicht.keuring kan gewoon bij je eigen oogarts, maar bij mij was het in ieder geval niet “gratis”, gewoon €100. onderzoek is uitgebreider dan de jaarlijkse controle.
  http://www.cbr.nl/brochure.pp?id=40
  hier staat het formulier dat de oogarts in moet vullen.
  keuring internist mag tegenwoordig max €95 kosten tegenwoordig(tenzij hij meer tijd nodig heeft)
  qua kosten kun je eens kijken of je werkgever bijdraagt,
  mijn werkgever in ieder geval wel, morgen ook gewoon in betaalde tijd naar de internist toe.

  • willem

  ik zelf moest vorig jaar mijn kleine rijbewijs verlengen een paar weken eerder was ik bij de oogarts geweest voor de halfjaarlijkse controlen .
  mijn huisarts vond bij de keuring voor mijn rijbewijs dat het zicht niet voldoende was .
  maar dat is vind ik een echt moment opnamen als jr toevallig dat moment wat te laag of te hoog zit gaat het lezen wat moeilijker [ heb ik smorgens ook met de krant lezen ].
  heb op het ziekenhuis aangegeven bij dezelfde oogarts dat ik 14 dagen eerder mijn half jaarlijkse keuring gekergen he en toen alles goed was .
  maar dat telde niet en ze stuurde mij eerst langs de receptie om het onderzoek te betalen .
  ik vond dat onredelijk maar ook daar gaat het om innen van inkomsten .
  op hun denk ik goed salaris maar het is niet anders moeten we mee leven .
  gr wil

  • mike

  ik ben vanmiddag geweest voor de keuring bij de oogarts, in combinatie met jaarlijkse controle.
  vooraf was er gezegd dat de kosten €100 zouden zijn, toen ik bij haar was, was er toch wel iets aan de prijs te doen omdat ik al patient bij haar was.
  mocht kiezen welke rekening ik wilde, ze vond het blijkbaar ook wel een beetje veel worden.
  uiteindelijk gekozen voor beide rekeningen, omdat eigen risico toch al op is en het deel voor het CBR betaald wordt door mijn werkgever ;-)

  onderzoek voor CBR is wel iets uitgebreider dan alleen de jaarlijkse controle, maar dat kan ook zijn omdat het voor C/D was

 • Ja het is hetzelfde onderzoek enkel moet de oogarts een formulier extra invullen en hoppa je bent tussen de 60 en 100 euro extra kwijt.

  ik heb het ook gehad dat ik eerst een datum voor het cbr onderzoek had staan en daarna voor de diabetes, die voor het diabetes kwam te vervallen want die was hetzelfde als voor het cbr, maar ik kreeg wel de rekening terwijl die voor het diabetes onderzoek door de zorgverzekeraar betaald wordt, dus voor die 3 minuten werk extra om het formulier in te vullen koste mij dat 60 euro, dat is goed verdient….

  • m@rtin

  hoe zit het als je nog met je rijbewijs wilt beginnen ? kun je gewoon gaan lessen of moet je je nu al laten keuren. onze zoon begint volgend jaar met rijles en ik vroeg me het zo af
  groet
  martin

  • Ytsma

  Pas keuren als het examen er aan komt.
  Stel namelijk dat je in het begin van januari de keuring doorloopt en pas in july examen doet(en slaagt) dan geld je rijbewijs vanaf de (goed)keuring in januari.

  Ik heb mijn rijbewijs ook maar voor 4.5 jaar gekregen.

  • m@rtin

  maar als je dan nog niet gekeurd bent mag je dan wel afrijden?. want stel dat het allemaal vertraging oploopt en je niet optijd gekeurd bent ? je zou dus voordat je met lessen begint je al moeten laten keuren??

  • Jaapie

  Al die keuringen vormt gewoon een grote melkkoe voor het CBR, de ziekenhuizen etc. Waarom kan dit niet gewoon standaard onder de jaarlijkse oogcontrole vallen? Net zo makkelijk. Nu is het alleen maar extra gezeur om eigenlijk niets.

  Ik ben wat dat betreft erg blij met de maas in de wet: Als je geen diabetes hebt tijdens het afrijden, kun je de hele rompslomp voorkomen door het gewoon niet te melden. Wettelijk ben je het niet verplicht, alleen moreel, volgens het CBR. Jammer voor hun voel ik me moreel verplicht om niet mee te doen aan hun melkkoe.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.