Home Forums Lichamelijke complicaties Jaarlijkse oogcontroles

 • Albo00

Jaarlijkse oogcontroles

Ik kreeg vandaag een brief van het oogziekenhuis dat, in verband met wijzigingen in het Nederlandse zorgsysteem, zij geen controles meer doen maar dat dit verschoven is naar de huisarts.
Tenzij je al schade in de ogen hebt, dan verandert er niets.
Nu vraag ik me af of er meer mensen zo’n brief hebben gehad en of er ervaringen zijn met dit soort controles bij een huisarts.

 • Beste Aldo00,

  Wij hebben bij de DVN niet eerder deze signalen ontvangen.

  Fundus foto’s worden al langer in de eerste lijn gemaakt (huisarts). Dat heeft geen betrekking op het landelijke zorgsysteem.
  Maar als het iemand in de 2de lijn DM zorg ( internist ,kinderarts,) dan moet het gewoon in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit hoeft dan niet een gespecialiseerd oogziekenhuis te zijn maar wel een oogarts.

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  Medewerker Klantenservice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland.

  Wilt u altijd de op de hoogte blijven van het nieuwste op het gebied van Diabetes, wordt dan lid van de Diabetesvereniging Nederland. Meld u aan via http://www.dvn.nl of bel 033-4630566

 • Brief niet maar wel een mededeling van de huisarts. Ik moet er tegenwoordig voor naar de opticien. In het verleden gebeurde dat in een medisch lab in de buurt. Resultaat is steeds hetzelfde: men constateert oogschade en ik wordt doorgestuurd naar de oogarts. Die doet het werk dan opnieuw en rapporteert dat de oogschade waarschijnlijk al heel oud is en niks met diabetes te maken heeft. Ik haal mijn schouders op en zeg OK tot over 2 jaar maar weer tegen de oogarts. Onnodige dure procedure in mijn geval dus en ik heb al lang voorgesteld dat ik maar beter direct naar de oogarts ga maar dat mag niet volgens de huisarts.
  Overigens heb ik om het jaar een controle.

  • Liv1

  Ik heb dezelfde brief gehad van het Oogziekenhuis Rotterdam. Ik was erg verbaasd. Ik ben voor mijn diabetes type 1 nog nooit onder behandeling geweest bij mijn huisarts, maar altijd in het ziekenhuis. Ik moet er nog achteraan waar ik nu terecht moet voor de oogcontroles, ik kan me niet voorstellen dat mijn huisarts dit kan doen in zijn praktijk. Lijkt me ook nogal omslachtig hoe dat dan weer naar de internist wordt gerapporteerd.

  In het kader van preventie en vroegtijdig opsporen van mogelijke complicaties lijkt het me best belangrijk als een gespecialiseerd persoon (zoals de medewerkers van de diabetespoli in het oogziekenhuis) naar je ogen kijkt.

  Ik woon in Rotterdam maar ga voor de diabeteszorg nog naar het ziekenhuis in mijn oude woonplaats, omdat ik erg tevreden ben over dat team. Omdat de oogcontroles wel wat omslachtig werden om nog daar te doen, heb ik het verplaatst naar het Oogziekenhuis, wat nog redelijk wat moeite heeft gekost om daar te komen omdat ik niet onder behandeling ben in de regio. Ik hoop dat ik in het vervolg bij een oogarts in een ander ziekenhuis in Rotterdam terecht kan op verwijzing van de internist.

 • Goeden avond hier in Almere loop ik al jaren bij een bedrijf wat gespecialiseerd in oog onderzoekt en die constateerden dat ik staar had maar geen sporen van suiker nu moet ik 12 augustus naar het ziekenhuis voor een oog operatie voor een nieuwe lens maar elk jaar werd het rapport van mijn ogen door gestuurd naar de huisarts en de internist

  • Albo00

  Intussen ben ik er achter wat er nu gebeurd.
  Mijn Diabetes assistente had er wel van gehoord, ze verwees me naar een orthoptist die fundus-fotos maakt.
  Die kan deze beoordelen en stuurt daarna de gegevens door naar de huisarts.
  De assistente wist me ook nog te vertellen dat ze vlak voor mijn bezoek de informatie over de laatste (jaar geleden) fundus foto’s vanuit het oogziekenhuis had gekregen. Over vlotte informatiedeling gesproken.:(

 • Nee dat is hier goed geregeld binnen twee weken heeft mijn huisarts en de internist de gegevens en ik zelf hoor gelijk de uitslag van de medewerker wat er aan de hand is groet Bert

  • iezer

  Hoi ik weet dat vroeger (2 jaar geleden) je elk jaar een oog controle kreeg. Maar dit is toen veranderd naar eens in de twee jaar. Enkel als ze een afwijking vinden of als die er is heb je wel jaarlijks een controle foto.

 • bij mijn is het al jaren 1 x per jaar naar een speciaal bedrijf die maakt foto’s en doet verder controle stuurt dit door bij afwijkingen naar de oogarts en ook naar de internist en huisarts .

  • Tegen

  Ik krijg elke anderhalf jaar een oogonderzoek door de oogarts in het ziekenhuis. Mij is verteld dat als je onder behandeling bent van DVK en internist in het ziekenhuis, het oogonderzoek ook in het ziekenhuis gebeurt. Misschien maakt het daar het verschil?
  Meestal wordt zo’n oogonderzoek ná afspraak met DVK óf internist geplanned zodat je er niet extra voor terug hoeft te komen. Krijg dan ook oogdruppels waardoor je een tijdje niets kan zien.

  Albo00, heb je type 1 of type 2? En ben je onder behandeling bij DVK en internist in ziekenhuis?

 • Ik ook in Utrecht bij het Antonius ziekenhuis maar de oog controle gebeurt in Almere bij Ellerman al jaren 1 x per jaar in september groet Bert.

 • Ik ben in het oogziekenhuis voor controle, maar heb vol gelaserde ogen + 2 staarlenzen, dus mag ik blijkbaar blijven.

 • elly ik moet woensdag voor de eerste oog ik hoor maandag hoe laat ik er moet zijn zie er een klein beetje tegen op groet Bert

 • Bert, het is noot leuk als er iets met je ogen moet gebeuren.
  Veel sterkte !

 • elly ik moet maar denken het zal wel goed komen groet Bert.

  • iezer

  Bert veel sterkte en hopen op goede resultaat / uitslag

 • Lezer bedankt ik wou dat het vast donderdag was groet Bert

  • iezer

  Bert bedenk als je ogen goed uit de bus komen dan is dat echt mooi nieuws. Is de uitslag minder dan kun je erger voorkomen. dus altijd een winnende uitslag moet je maar denken.

  Suc6

 • Ik ga er maar voor dat het goed komt lezer vrg Bert

  • marit

  Bert ik heb aan beide ogen staar operatie gehad en prima gegaan. Het viel mij mee ik hoop dat het bij jou ook mee zal vallen. Sterkte

 • marit ik moet woensdag om 7.45 daar zijn en dan word ik om 9.00 uur geholpen ben net gebeld dus lekker vroeg en ik hoop snel weer thuis te zijn bedankt voor jou reactie vrg Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.