Home Forums Lichamelijke complicaties Jeukend/kriebelig door hele lichaam.

Jeukend/kriebelig door hele lichaam.

Hallo allemaal,

ik ben Kevin 31 jaar oud en sinds 3 jaar diabetes type 1.
Sinds een aantal weken loop ik tegen het volgende aan waar ik tot op heden nog geen antwoord op heb.

Ik heb veel last van een soort jeukend/kriebelig gevoel door mijn hele lichaam. Het komt ineens opzetten en blijf er uren last van hebben. Af en toe verdwijnt het voor even en dan ineens weer terug. Ik zou het een beetje kunnen beschrijven als kriebels in de buik in een achtbaan, maar dan door mijn hele lijf. Ook voelt mijn huid vreemd aan van binnen, met name mijn gezicht (een beetje vergelijkbaar met een verbrand gevoel door de zon) Voor mijn gevoel moet ik continue mijn spieren aanspannen maar dit helpt niet. Ik doe aan ontspanning oefeningen maar hier lost het niets mee op. Niet dat ik zo ver ga, maar voor mijn gevoel zou ik hard tegen een muur lopen om het jeukend/kriebelig gevoel te stoppen. Voor de rest heb ik geen koorts, wel last van hoofdpijn.

Graag zou ik willen weten of iemand zich hier in herkent of ooit last van heeft gehad.

Groet,

Kevin

 • beste Leest85,

  de klachten die jij omschrijft kunnen voortkomen uit een ontregelde diabetes en dan vooral door een te hoge bloedsuiker.
  Hierop kunnen o.a. de zenuwuiteinden reageren door een prikkeling/tinteling/jeuk signaal af te geven. Dit heet ook wel neuropathie.
  ook de hoofdpijn komt waarschijnlijk door de hoge of sterk wisselende bloedsuikers. Op het moment als u de balans weer iets beter heeft gevonden zullen deze klachten ook weer een stukje afnemen.

  Op onderstaande link kunt u meer lezen over uw zenuwen en diabetes:
  https://www.dvn.nl/files/site/DVN%20Zenuwen%20nov%202013%20def.pdf

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  Medewerker frontoffice/ Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

  • elleke

  Beste Kevin,

  Ik lees net je verhaal. Herkenbaar. Zelf heb ik 45 jaar diabetes type 1 en ik herken mij in het verhaal van Thijs. Instabiele bloedsuikerwaardes, zodra ik de hoogte in ga dan voel ik een gek soort hoofdpijn en ook die kriebels. Meten, eventueel bijspuiten, even flink veel thee of water drinken en dan is het meestal met een uur wel weer over. Succes en sterkte.

 • Beste Elleke en Kevin

  Ik herken dit in lichte mate. Het komt wel voor bij hoge bloedsuikers. Aangezien ik regelmatig meet, zie ik sneller hoe hoog de bloedsuikers zijn en spuit ik gelijk bij. Ik merk de hoge bloedsuikers vooral aan vermoeidheid en dorst.
  Dat kriebelige gevoel heb ik vooral bij langere tijd hogere bloedsuikers, zoals vlak na een operatie.
  Dan schieten ze helemaal, de hoogte in. Zelfs de lantus. Het kost me dan een hele toer om ze weer op regel te krijgen. krijgen. Zeker als het de eerste keer is na een operatie is. En ik merk dat het verplegend personeel ook niet altijd goed weet hoe ze daarmee om moeten gaan. En als ze dan de afdeling diabetes inschakelen blijken ze daar ook niet altijd hoe ze dat probleem moeten tackelen. Ik had laatst een gesprek met mijn diabetesverpleegkundige en ze zei me toen, dat ik haar kon laten waarschuwen en een gesprek met haar kon vragen. Aangezien ik nu een dak heb, die goed luistert, zalmik zeker in gedachten houden.

  Groeten Louise

  • rd500

  Hallo!

  Ik ben 47 lentes en heb zo’n 14 jaar diabetes type 1. Mijn diabetes is niet altijd goed geregeld maar we doen ons best. Wat Kevin beschrijft ervaar ik ook sinds een aantal maanden. Het is helemaal geen onprettig gevoel ware het niet dat het er zowat constant is. Iedereen kent nog ‘de kriebels in de buik’ bij eerste verliefdheid? Wel, het is dat soort gevoel dat zich vertaalt naar de spieren toe en dan vooral been en armspieren. Ook heb ik bij momenten last van huidjeuk (vooral armen, schouders, hoofdhuid). Ik vraag me ook af waar het vandaan komt, maar heb een stil vermoeden dat het van de ietwat ontregelde diabetes komt (mijn FAST staat op 8.6). Als het daarbij blijft, kan ik daar gerust mee leven al is het soms moeilijk inslapen. Ik had me ook nog afgevraagd of het een vitamine of ijzertekort kon zijn? VitB kan niet daar ik befact forte neem. Ik dronk vroeger graag biertjes, lekkere wijn maar dat is ook alweer 2 jaar geleden. Tja, vreemd he, maar het is helemaal niet pijnlijk.
  Fijn om dat eens neer te pennen.

 • Kevin precies dit heb ik ook . Heb je er steeds last van ik heb geen hoofpijn dat niet maar me spiere spannen zich van zelf aan . Als ik beweeg heb ik er minder last van maar als ik zit of lig voel ik dat jeukend kriebelig gevoel door me hele lichaam zo erg dat ik soms niet eens kan slapen . Wat is het precies weet iemand het ? Ik heb pillen gehad van de dokter en het help echt maar een klein beetje oxazepam

  • Tisha

  Ik heb borstkanker gehad en daarmee ook chemotherapie. Sinds die tijd heb ik ook dat kriebelend gevoel rondom mijn maag en buik. Lijkt op de bekende vlinders. Ook gepaard met ineens zweten. Door bloedonderzoek is gebleken dat mijn bloedsuiker ook aan de hoge kant is, al ben ik geen diabetes patiënt. Kunnen de kriebels in een vroeg stadium al een voorteken zijn van diabetes?

 • Wat noem je aan de hoge kant? En wanneer was dat? Was je nuchter of had je een uur of anderhalf daarvoor gegeten?

 • Het kan natuurlijk vanalles zijn ,maar laat je ureum eens prikken ? Zeker als je je in meerdere symptomen herkend !
  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/187095-uremie-verhoogd-ureumgehalte-in-bloed-door-nierfalen.html

  oeps zie nu het jaartal pas ,lol Maar wie weet heeft iemand anders er baat bij ?😜🤗🤗🤗

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.