Home Forums Bloedsuikerwaarden Jullie tips

Jullie tips

Hallo allemaal,
Drie jaar geleden wisselde mijn glucosewaarde regelmatig met metingen bij de huisarts. Uiteindelijk bleek ik de ziekte van Graves te hebben. Toen dat eenmaal onder controle was, werd mijn suiker ook stabiel en beter. Inmiddels heb ik zelf een meter gekocht om het gewoon eens in de gaten te kunnen houden, maar de laatste dagen valt het mij op dat het weer schommelt. Ik heb nuchtere waardes tussen 6.0 en 6.5 en waardes twee na het avondeten tussen 4.1 en 9.7. Niks schokkends, maar regelmatig een waarde die valt binnen prediabetes. Nu beweeg ik dagelijks meer dan voldoende, ik heb een gezond gewicht en ik eet gezond en nauwelijks suiker. Ik weet zelf even niet zo goed wat ik hiermee aan moet, behalve binnenkort eens overleggen met de huisarts. Hebben jullie tips voor mij?
Bedankt alvast! Groetjes, Samantha

 • Heb je je al verdiept in langzame en snelle koolhydraten? Zie bijv. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

  • Hallo Yvonne,
   Bedankt voor jouw reactie. Ik heb mijzelf inderdaad al vaker ingelezen in de snelle en langzame koolhydraten. Ik ben ook al eens bij een diëtist geweest ivm een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Helaas kon de diëtist niets voor mij betekenen aangezien ik ook volgens haar echt gezond eet en drink. Haar conclusie en die van mijn huisarts was toen dat ik erfelijk belast ben met een hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Nu las ik dat dit echter ook vaker voorkomt bij (pre)diabetes. De ziekte van graves is auto-immuun, dus de kans op een andere auto-immuunziekte is groter, terwijl tot nu toe alles meer weg heeft van prediabetes en dus type 2, behalve dat ik op het eerste gezicht niet voldoe aan dit “profiel” wat betreft gezonde voeding, gezond gewicht, goede bmi, voldoende beweeg en 29 jaar ben. Hopelijk is het toch weer iets tijdelijks en is het net als de vorige keer snel weer normaal. Al blijf ik vraagtekens houden hoe dit kan.

  • Ben42

  Sammeke schreef:
  8 januari 2022 om 08:02
  k heb nuchtere waardes tussen 6.0 en 6.5 en waardes twee na het avondeten tussen 4.1 en 9.7.

  Natuurlijk blijft het advies dit te overleggen met de huisarts.

  Wat de waarden betreft, aan de hand van waarden op bepaalde momenten genomen kunnen er niet zo gemakkelijk conclusies worden getrokken. ’s Ochtends kan het gebeuren dat bij het opstaan de waarden iets hoger worden dan in de nacht en dan is 6.0 a 6.5 niet zo heel erg hoog. Hebben ze gedurende de nacht al die hoogte, dan is dat iets meer zorgwekkend.
  De waarde van 9.7 is wel een beetje hoog. Maar al dit echt een piekwaarde is, dan is het al weer minder zorgwekkend. Maar als dit gedurende meerdere uren aanhoud dan is dit echt te hoog.

  Huisarts is inderdaad het advies,
  Ben

  Lees al de berichten op het internet met enige argwaan, ook berichten die ik op het internet plaats.

 • Bedankt ook voor jouw reactie Ben! Wat zijn volgens jou de beste momenten om de waardes te meten? Ik probeer nu dagelijks nuchter en 1,5 uur na mijn avondeten. Nuchter zijn de waardes de laatste week tussen 5.8 en 6.3 en na mijn avondeten tussen 9.3 en 9.7, maar ik weet dus niet hoe dit in de nacht of de omliggende uren is.

 • Standaard heb je een 4 punts en een 7 punts curve:
  4-punts
  Een 4-punts dagcurve bestaat uit de volgende 4 metingen:

  voor het ontbijt
  voor het middageten
  voor het avondeten
  voor het slapen gaan

  7-punts dagcurve
  Een 7-punts dagcurve bestaat uit 7 metingen:

  voor het ontbijt
  1,5 uur na het ontbijt
  voor het middageten
  1,5 uur na het middageten
  voor het avondeten
  1,5 uur na het avondeten
  voor het slapen gaan

  Als extra kan je nog 1 of 2 keer in de nacht doen

 • Super! Ga dat eens een paar dagen bijhouden. Wat zou een goede waarde zijn voor de nacht?

 • Als je geen diabetes hebt tussen de 4 en 8.

  • Ekiden

  Samantha’s verhaal lijkt op de mijne. Hoewel 71 inmiddels. Een jaar terug, plots gelabeld: diabeet type 2. Verdorie…En dat met mijn leefstyle: dagelijks ( van uit mijn basisschooljaren) sporten, puur gezonde voeding, bmi van 20. Aan mijn leefstijl valt geen winst te behalen.Toch nog extra nadruk op low carb ! Medicijnen: metformine 1000 mg en januvia 100mg. En toch lukt het niet om de bloedsuikerwaarde stabiel omlaag te krijgen. Wie heeft eensluidende ervaringen en vooral tips ? Eki

   • daven

   Ik weet zelf even niet zo goed wat ik hiermee aan moet, behalve binnenkort eens overleggen met de huisarts. Hebben jullie tips voor mij?
   Bedankt alvast!

   Waarom tips en overleg huisarts ? Waardes zijn prima 😉 Ga vooral zo door hoe je nu bezig bent en maak je niet zo druk 😜(door stress kan je bloedsuiker ook omhoog gaan ,damn geef ik toch een tip 😂😂😂)
   Je waardes schommelen tussen geen en prediabetes in ,maar zijn zeker nog niet schrikbarend !

   Lekker belangrijk je waardes van de nacht ,met die waardes die je nu hebt .Denk eerder aan je nachtrust ,dit is veel belangrijker dan een gebroken nacht 😎😎😎

   @ekiden wat zijn jou waardes dan ?

 • Blijkbaar heb je pech met een versleten alvleesklier. Voor medicatie moet je toch echt bij je voorschrijver zijn. Als de huisarts er niet meer uitkomt, wellicht laten verwijzen naar een internist.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.