Home Forums Hulpmiddelen Kamperen – hoelang is insuline houdbaar buiten de koelkast?

 • Mr. M

Kamperen – hoelang is insuline houdbaar buiten de koelkast?

Dag allemaal,

Vanaf zondag 2 week lang off-road rijden en kamperen in Frankrijk. Met de motor.
Voor het eerst met insuline. We rijden iedere dag een etappe en dan kamperen we. ‘S avonds aankomen, de volgende ochtend weer vertrekken.
Ik heb bij me 2 pennen langwerkend en 2 pennen snel werkend.
Maar geen koelkast…….

Penny for your thoughts, Marten

 • Beste Marten,
  Tijdens de vakantie of een paar dagen weg, de insulinepennen in een nat washandje,die ik nat maak met koud water, morgens en avonds,de washandjes in een plastic zakje,nooit problemen werkt goed.

 • Twee weken buiten de koelkast zou ik niet als een probleem gezien hebben. Ik doe gerust twee weken met een pen en dan ligt ie ook niet in de koelkast.

  Bewaren jullie de pen die je nu gebruikt in de koelkast?

  • Mr. M

  Dat is een goed punt, mijn langzaam werkende pen ligt veel langer dan 2 weken buiten de koelkast. Ik gebruik maar 6 eh per dag. En er zitten 250 eh in een pen.
  Hilbert zijn opmerking zal ik ook meenemen, voor als het warm wordt. Maar daar ziet het niet naar uit.

  Dank! gr Marten

  • Tino

  Ik heb DM1 en gebruik een insulinepomp. In de insulinepomp zit een reservoir waarin precies 1 ampul van 300eh past. Iedere keer als dit reservoir leeg raakt, moet ik dus een nieuw reservoir vullen met een nieuwe ampul uit de koelkast.
  Het reservoir gaat bij mij in de winterperiode ongeveer 1 week mee. Zomers als het wat warmer is, doe ik ook iets langer (ongeveer 1,5 week) met een reservoir.
  Het reservoir in de pomp wordt dus niet alleen buiten de koelkast bewaard, maar op mijn broekriem in de insulinepomp. Daar schijnt zelfs zomers als het warm is gewoon de zon op en de temperatuur kan dan wel eens oplopen.
  Tot nu toe nog nooit problemen met de houdbaarheid van insuline gehad.

  • Mr. M

  Best ok dus en een beetje eigenaardig.
  Zal ik morgen de apotheker es bellen?

  • KLAP

  Hi Marian,
  Ik werk regelmatig in Sudan en dan is koel houden met koelelementen etc niet te doen.
  Doe alles in een goede lerentas en zorg dat mijn diabetes spullen nooit direct in de zon liggen. Nb normaal is de omgevingstemperatuur tussen 30 en 40 graden.
  Mijn ervaring (12 jaar) is dat de werkbaarheid van de insuline een beetje afneemt. Ik spuit dan wat meer. Ik heb ook lang en kortwerkende insuline.
  Maak je niet druk. Het komt goed.
  Fijne off road trip.
  Grtjs Lucy

  • KLAP

  Ik ben dikwijls 6 wkn in het buitenland en doe niets in de koelkast maar stevvige lerentas. Werkbaarheid neemt een beetje af en danvspuit ik wat meer.
  Grtjs Lucy

  • Mr. M

  Goed te horen Lucy, zeker dat insuline niet ‘bederft’, maar minder werkzaam wordt.

  gr Marten

 • Nog een aanvulling op de plasticzakjes: hiermee ben ik wekenlang door de tropen gereisd en na afloop ook de insuline zonder problemen opgemaakt. Om de insuline doe ik een plastic zakje dat ik afsluit. Dan het vochtige washandje en vervolgens een plastic zakje dat open blijft staan, zodat het vocht kan verdampen. De verdamping zorgt voor net voldoende afkoeling dat de insuline goed blijft. Ook de insuline niet in contact laten komen met een hete motor of uitlaat.

 • Hoi, dat soort oplossingen met verdamping van water zijn ook te koop. Net iets beter gereguleerd omdat het langzaam verdampt en dus lang koelt. Deze webshop heeft oplossingen voor insuline (zie: koeletui) maar zelfs ook voor de pomp, zie: https://kaio-dia.nl/product-category/dia-pouch-pomptasje-met-koeling. Sowieso leuke spullen daar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.