Home Forums Autorijden en CBR Kan ik mijn groot rijbewijs halen?

Kan ik mijn groot rijbewijs halen?

Goedendag, een vraag over het behalen van vrachtwagen of bus rijbewijs. Mijn leeftijd is 53 jaar en ben insuline afhankelijk. Ik ben al een tijdje werkloos en heb moeite met het vinden van nieuw werk. Daarom mijn vraag: kan ik mijn rijbewijs voor een van deze categorieën behalen of wordt werk vinden met mijn diabetes moeilijk of sowieso uitgesloten.

 • Het is mogelijk om het C of D rijbewijs te halen.
  Of u daarmee ook daadwerkelijk ergens aan de slag komt is echter onzeker. Beroepschauffeurs die reeds bij een werkgever in dienst zijn en dan diabetes krijgen, lopen tegen een heleboel problemen op. Insulineafhankelijkheid betekent extra keuringen (1x in de 3 jaar, soms zelfs 1x per jaar) en zorgvuldige registratie van het ziektebeeld. Bij hypo-ongevoeligheid mag je niet meer rijden, en mocht u tijdens het rijden verrast worden door een hypo en daardoor een ongeluk krijgen, dan bent u het rijbewijs kwijt. Dit betekent dat werkgevers niet zitten te springen om iemand met diabetes überhaupt aan te nemen.
  En is het bij vrachtwagenchauffeurs moeilijk, buschauffeur worden is al helemaal niet mogelijk, ben ik bang.
  Met andere woorden: het is een zeer onzekere stap met weinig kans van slagen.

  • Sandor

  Chauffeur van bus of vrachtwagen wordt heel lastig.
  Voor bestuurder van trein, tram of metro geldt: Ongeschikt

  Het verhoogde relatieve risico op ongevallen bij type 1 diabetes, de mogelijk aanwezige hypoglycemia unawareness en kans op ernstige hypoglycemieën zijn niet te verenigen met veiligheidstaken op het spoor.

 • In september verschijnt een DIABC met als thema diabetes en werk. Hierin besteden we ook aandacht aan piloten met DM1 die zonder problemen aan de gang kunnen in de burgerluchtvaart in landen als Engeland en Canada, maar niet mogen vliegen voor een Nederlandse werkgever. Het geheim? In die landen kijkt men naar de individuele mogelijkheden, risico’s en beperkingen. Deze discussie is ook van belang voor werknemers in het beroepsgoederenvervoer, openbaar vervoer en scheepvaart. Wordt vervolgd!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.