Home Forums Bloedsuikerwaarden Kan zo’n groot contrast wel?

Kan zo’n groot contrast wel?

Ik heb deze week de diagnos DM2 gekregen.
Ik denk dat dit helaas wel kan kloppen omdat mijn BMI 30+ is, ik de laatste tijd echt wel veel ben aangekomen en mede daardoor steeds inactieve ben geworden, op de bank nog meer ga eten, nog minder doen enz.
Ik weet wat ik moet doen maar nu zien te starten.

Ik vraag me alleen toch af of het wel helemaal klopt want mijn glucose nuchter was maar 7,2 maar mijn hba1c was 51.
Ik vind het contrast zo groot tussen echt maar net te hoog en toch wel duidelijk bij ven de norm. De huisarts had een verklaring die ik wel kom.volgen maar als ik er langer over nadenk ga ik steeds meer twijfelen

Wie weet of dit verschil normaal is? Wat zou een verklaring kunnen zijn?

  • Sang

  Hey Mieke,

  In je andere top heb je een soortgelijk bericht geplaatst. De vragen die je stelt zoals “wie weet of dit verschil normaal is?” en “wat zou een verklaring zijn?”, zijn vragen die voortkomen uit ontkenning. Je wordt geconfronteerd met de realisatie dat je diabetes type 2 kan hebben. Dat is een pittige realiteit. Je huisarts heeft het je al verteld, omarm zijn kennis en hulp.

  Daarnaast wil ik je iets op het hart drukken naar aanleiding van een zin uit je andere topic, namelijk: “Het verbeteren “kan” makkelijk maar “is” niet makkelijk.
  Laat je door niemand wijsmaken dat het veranderen van een levensstijl of eetpatroon makkelijk is. Hierdoor zou je boos op jezelf kunnen worden dat het jou niet lukt, terwijl het zo makkelijk zou moeten zijn. Het is niet makkelijk. Weet wel dat je huisarts, je dietist, maar ook deze community op dit trefpunt je bij kan staan. De zorgprofesionals kunnen dat doen met medisch advies. Wij kunnen tips en ervaringen delen. Je staat er niet alleen voor.

  Heel veel sterkte deze komende dagen. Probeer elke nieuwe uitdaging stapje voor stapje te nemen. En blijf vragen, aan je huisarts, dietist, en aan ons!

  Groeten Sander

 • Dat je glucose nuchter 7,2 mmol/L is zegt al dat je niet nuchter een stuk hoger uitkomt. Je gemiddelde glucose is dus 8.2 mmol/L (HbA1C omgerekend naar gemiddelde glucose). Dit is dus helemaal niet afwijkend.

 • Hoi Mieke,

  Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties. Ik vroeg me nog 1 ding af. Je schreef dat je veel was aangekomen, meer ging eten, minder doen, nog meer eten enz.
  Ik vraag me een beetje af wat “nog meer eten” dan is. Is een boterham extra, een pak koekjes of echte eetbuien?
  Weet je huisarts hier voldoende over?

  Verder denk ik echt wel dat de waardes kloppen. Succes met alles oppakken.

 • @rikkert bedoel je met niet afwijkend dat de waardes uit het lab kloppen of dat het niet afwijkt van een normaal persoon en ik geen DM2 zou hebben?

  Alle getallen duizelen me nog een beetje. Als ik in de tabel op deze website kijk zou 59 een gemiddeld glucose boven de 9 betekenen.
  https://www.diep.info/Diabetes-educatie-Behandeling-en-management-Nadere-info-Meer-over-HbA1c

  @80streur het begon met een beschuit, toen werden het een boterham met zoetigheid en later bv een pak gevulde koeken.
  Nu kan het ook wel eens een pak gevulde koeken en een zak m&m’s zijn.
  Daar moet ik echt wat mee want daar komt steeds vaker nog weer een boterham (of 2 of 3) bij.

  @sang dank voor je reactie. Ik vind het zeker een harde realiteit. Ik.had het nooit verwacht en zeker niet nu al. Dat is iets voor oudere of hele dikke mensen.

  • amr

  Vind de waardes niet vreemd voor type 2. Nuchter al duidelijk te hoog en zodra je gaat eten nog hoger, want je lijf kan het niet aan.
  Type 2 is niet alleen voor oude/dikke mensen, helaas.

 • Hoi Mieke,

  Wil toch nog even reageren op 2 dingen. M’n bericht viel weg en ik zie dat AMR ook al 1 ding heeft geschreven. Misschien hard en niet leuk wat ik schrijf maar zachte heelmeesters maken…..

  Je schrijft het is iets voor oudere of dikke mensen. Dat oudere is iets wat inderdaad vaker voorkomt maar er zijn zelfs steeds meer kinderen met DM2. Leeftijd zegt niets meer maar op uitzonderingen daargelaten is het echt voedingspatroon, gewicht en beweging.
  Alle 3 dingen van wat ik uit je stukje opmaak die niet goed lopen en echt een grote risico factor zijn.
  Wat is dik? Je schrijft dat je obesitas hebt en ik heb even teruggezocht in een ander topic en gekeken en zou minimaal!!! 18 kilo af moeten vallen wil je weer een “gezond” gewicht hebben. Dat is ook echt minimaal. Het klinkt niet leuk maar ik denk dat ook jij onder de groep dikke mensen valt. Nu zeg ik niet dat je zoveel af moet vallen. Elke kilo is er 1 en met 5 tot 10 procent gewichtsverlies maak je al hele stappen.
  Als ik lees wat je eet vind ik het volgende de maatstaven echt wel eetbuien.
  In een korte tijd meer eten dan wat iemand anders kan doen en hier geen controle op hebben. Ik denk dat je de controle steeds meer kwijt raakt want anders zou het eten niet steeds meer worden. Dit is een aanname van mij en ik kan er helemaal naast zitten. Misschien kun je eens lezen over BED of eetbuistoornis en kijken of je je er in herkent. Als dat zo is, zoek er hulp voor. Dat is geen falen maar juist heel sterk.
  Ook dat inactief worden herken ik. Probeer elke dag iets te doen.
  Mijn eetbuien werden na de diagnose ineens echt heel veel erger tot meerdere keren op een dag 10.000+ kcal. Ik was zo boos op mezelf dat ik mijn lichaam aan het verpesten was en dat boze gevoel maakte ik weg door steeds meer te eten. Mijn gewicht schoot omhoog en mijn nuchtere waarde en hba1c nog meer.
  Ik ging in 2 maanden van 57 naar 63 en een nuchtere waarde naar steeds vaker boven de 10. Uiteindelijk door de eetbuien insuline moeten gaan gebruiken omdat de pieken niet meer op te vangen waren.
  Er speelt nog wel iets meer maar dat is voor hier even niet van belang. Ik hoop dat je, nu je eetbuien relatief nog niet zo groot zijn je er op tijd iets mee kan doen zodat je niet tegen hetzelfde als mij aan gaat lopen.

  Heel veel sterkte en blijf vooral je vragen stellen

 • Bedankt voor je reactie AMR

  @80streur bedankt voor je bericht. Ik denk dat het lang wegkijken is geweest. Wat je zegt is inderdaad hard maar nu ik het een paar dagen weet en ik jouw opmerkingen lees dan val ik inderdaad helemaal in het profiel. Nu je het zo obesitas noemt en in een getal zegt wat ik minimaal af moet vallen klinkt het inderdaad wel wat erger.

  Ik ben een stukje over BED gaan lezen en halverwege de eerste site ben ik naar een ander gegaan en later nog een keer naar een ander want het kon gewoon niet zo op mij lijken. Ik herken alles zo erg dat het me best bang heeft gemaakt omdat ik hier best ook wel eens last van kan hebben. Ik heb de huisarts gebeld voor een afspraak en kan dinsdag terecht.
  Ik ben zo bang dat ze vinden dat ik hier last van heb.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.