Home Forums Bewegen Karate en diabetes

Karate en diabetes

Ik heb een vraag over karate en diabetes.
Ik heb zo’n vijf jaar aan karate gedaan wat ik heel erg leuk vond, nu ben ik ongeveer 5 jaar geleden gestopt en ik wilde het aankomende zomer heel graag weer oppakken. Nu hebben ze bij mij diabetes geconstateerd afgelopen december en ik heb sinds toen mijn suikers nog niet helemaal onder controle en heb snel last van hypo’s. Bij kleine inspanningen kan ik al flink zakken. Toch wil ik graag weer aan karate beginnen maar vraag me af of deze sport niet wat te intensief is voor iemand met diabetes.
Zijn er meer mensen met diabetes die aan karate doen?

Ik zie heel graag reacties te gemoed!

 • ik heb zelf jarenlang aan tae kwon do gedaan nog voordat ik een pomp had, en ja je moet in de gaten houden of je niet laag schiet, mijn instructeur was op de hoogte en ik controleerde altijd voor dat ik met de training begon en ik had altijd wat zoetigs bij me in de tas die in de zaal stond, je zult zelf moeten experimenteren wat voor jou het beste werkt, misschien iets zoetigs nemen voordat je gaat sporten, ook zul je merken dat je behoefte aan insuline veranderd en vermoedelijk zullen je suikers stabieler worden.

  Al met al blijft het experimenteren, evt zou je yoga of tai chi kunnen doen als je karate te intensief vind.

  • Heel erg bedankt voor je reactie!
   Ik zal inderdaad maar even gaan experimenteren!

 • Hoi! Ik heb veel ervaring met karate en 20 jaar diabetes.
  Als je veel last hebt van hypo’s tijdens het sporten, heb je teveel actieve insuline. Gebruik je een pomp of pen? Het is belangrijk om je insuline aan te passen (naar beneden dus) als je gaat sporten en voor de zekerheid iets als AA bij je te hebben, zodat je dat kunt gebruiken als het nodig is.
  Ook goed om te weten: insuline is 2-3 uur actief, dus dat betekent dat je 2-3 uur voor die tijd moet beginnen met het aanpassen van je insuline. Doe dat natuurlijk in overleg met medisch team.
  Leuk dat je weer karate gaat doen! Ga je kata of kumite doen? Bij dat laatste kan het nogal snel actief worden, waardoor je meer aanpassingen moet doen dan wanneer je rustig tempo kata doet. Maar dat is sowieso bij elke sport. Het is en blijft uitproberen, doe mij anders een berichtje als je nog vragen hebt!
  Succes!

 • Oh en trouwens, ik vind geen enkele sport te intensief voor mijn diabetes. Ik heb veel internationale wedstrijden gedaan, goed mogelijk met diabetes!

 • Lydiamossel, heel erg bedankt voor je berichtje. Ik spuit momenteel met een pen omdat ik nog eerst aan het hele diabetes moet wennen en ik denk dat spuiten me daar wel mee helpt. Is een pomp ook niet gevaarlijk als je trappen of stoten krijgt? Doet me echt goed om te weten dat ook wedstrijden mogelijk zijn. Ik heb zelf al best wel wat wedstrijden in Nederland gedaan, zo ben ik een keer derde geworden op het ONK. Zou dit heel graag weer een keer doen. Ik ga binnenkort even praten met mijn verpleegkundige. Als ik nog vragen heb trek ik aan de bel!

  Nogmaals, heel erg bedankt!!

  • Jaapie

  Geen ervaring met karate, maar wel een wijze raad: pas je insuline hoeveelheid aan op het sporten. Wat werkt zul je zelf moeten uitproberen. Ga hierover in overleg met je dvk. Hi/zij kan jou daarin adviseren eninspelen op jouw specifieke situatie. Het zal tijd kosten om uiteindelijk tot een goede afstemming te komen. Waarschijnlijk niet je tijdens het spuitmoment voor het sporten minder spuiten. De vraag is alleen: hoeveel minder? Dat zal ook afhangen van de intensiteit en kan per keer dus erg verschillen. Dat kost tijd om te leren.

 • Jaapie, bedankt voor je reactie!
  Ik wacht eerst nog even met weer aan de sport te beginnen.
  Wil eerst even afspraken maken met mijn DVK.
  Ben wel heel benieuwd naar hoe het spuiten dan gaat veranderen, lees gelukkig wel dat sport en diabetes goed samen gaan en het zelfs een beetje helpt.

 • als je een pomp hebt dan zul je de infuusset helemaal eruit moeten halen(dus niet enkel de pomp afkoppelen), de kans dat er namelijk iets tegen de infuusset zelf komt is groot en pijnlijk, krijg je weer bloeduitstortingen onder enz.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.