Keto leefwijze
Beste lezer,
Ik overweeg om naar een Keto leefwijze over te stappen, of langzaam in te rollen. Ik heb sinds drie jaar de diagnose type 1 LADA gekregen. Menig dietist heb ik bezocht van het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben. De ene dietist wil me aan 200gram koolhydraten per dag hebben en de andere rond de 100gram. Ik ben nieuwsgierig hoe mijn lichaam reageert als ik rond de 30gram koolhydraten kom te zitten. Waarom? Ik merk dat sinds ik op 200gram khd zit, ik vaker in hypo’s terecht kom. Dan moet ik weer eten en krijg ik meer binnen dan ik verbrand, en dus…dikker wordt. Sinds het nieuwe dieet ben ik 8kg aangekomen. Met dezelfde beweging die ik daarvoor had. Ik heb veel goede artikelen gelezen over de keto-leefwijze, alleen is het me nog niet helemaal duidelijk waar ik om moet denken bij de uitvoering.
Inmiddels heb ik, sinds een week, insuline (kortwerkend) verbannen uit de ochtend en de middag. Mijn suikerwaardes blijven allemaal in het groen merk ik op. Ik eet in de ochtend rond de 15gram khd en de middag 10khd. Geen hypo’s meer. Geen extra eten. In de avond eet ik nu nog wel rond de 50gram koolhydraten en daarvoor gebruik ik nog kortwerkende insuline. ’s Avonds eet ik niets meer, geen trek meer. In de avond ben ik inmiddels van 24 eenheden naar 20 gezakt betreffende de langwerkende insuline. In een week he? De suikerwaardes in de nacht zijn megastabiel.
Vanaf volgende week wil ik de khd nog meer verlagen naar 50-60gram. En daarna richting de 30-35gram te gaan (dat is mijn absolute minimum, gezien mijn eetpatroon). Doel is vooral om de suikerwaardes zo laag mogelijk te houden en vooral af te vallen.
Tot zover de plannen, maar enige zorgen over de uitvoering. Zijn er forumleden die ervaring hebben met deze leefwijze en kun je me helpen met de uitvoering. Het is bekend dat de vezelinname een stuk minder wordt, en die zal moeten worden gecompenseerd. Dat kan met groente, maar dat zal niet genoeg zijn. Kun je vezels op een andere manier aanvullen? Het risico op een keto-acidose wordt een stuk hoger heb ik gelezen. Hoe houd je controle over je zuurtegraad van je bloed. Ik heb gelezen over keto-meters die je waarde kunnen meten, maar wat doe je als de waarde te hoog wordt. Ook krijg je bepaalde vitamines en mineralen niet meer binnen. Die zal je dan binnen moeten krijgen middels multivitamines en poedertjes voor de mineralen. Afijn, ik heb wel wat op het oog, maar extra ervaringen van forumleden zijn welkom.
Mijn dietist en diabetesverpleegkundige weten ervan en ik kom maandelijks op controle. Dat even ter info.
Alvast bedankt!
-
Na een alvleesklier ontsteking heb ik contact gezocht met H. Verkoelen. Zij is diabetesverpleegkundige en werkt nu als zelfstandige dietist vooral gespecialiseerd op diabetes.
Ze heeft meerdere boeken geschreven, o.a. diabetes overwinnen. Ik heb gekozen voor online begeleiding en ben samen met haar op een kha etenswijze uitgekomen. En nu doe ik het zelf zonder begeleiding en dit gaat prima. Het proberen waard! Succes!