Home Forums Ouder van een kind Kind van 5 met diabetes naar school

 • Zorua

Kind van 5 met diabetes naar school

Hallo allemaal,

Ik heb een cliëntje van 5 jaar wat sinds twee maanden gediagnosticeerd is met diabetes type 1. Hij gaat sinds kort weer 3 dagdelen naar school, waarbij moeder dan de hele tijd aanwezig blijft. Als thuiszorg willen wij graag hulp bieden zodat moeder ook weer haar eigen leven op kan pakken. Nu weten we niet zo goed hoe we dit moeten aanpakken. Vanuit school is er elke week een andere juf ivm ziekte van de vaste juf.
Oorspronkelijke plan was om vaste juf te scholen over diabetes en waar ze op moet letten. En thuiszorg dan 3 momenten voor bloedglucose meten met FSL en insuline injecteren. Maar door de wisseling van juf wordt dit heel lastig. Helaas lukt het voor thuiszorg momenteel niet om een verpleegkundige op school in te zetten die van 8.30-14.30 blijft.

Hoe doen andere ouders dit?

  • m@rtin

  onze zoon was 8 jr toen hij diabetes kreeg , hij had altijd een telefoon bij zicht en mocht altijd bellen we overlegden altijd via telefoon in de pauze of waar nodig en gaven dan advies over bijspuiten of tussendoortje nemen , ik werkte 20 min rijden van school en kon zonodig erheen als het nodig was . in de begin periode belde hij ongeveer drie keer op een morgen . het was een lastige periode om hem alleen te laten ook met verjaardagen en schoolreisjes wat waren we altijd zenuachtig . om het makkelijker te maken kun je de fsl2 gebruiken die geeft alarm bij hoog of lage suiker dat helpt een kind erorm ,maar deze moet je wel zelf betalen .
  groet
  m@rtin

 • ik heb 2x een kind bij de kleuters in de klas gehad met diabetes. beide kregen de diagnose toen ze bij de kleuters in groep 1 zaten. Er was in de hogere groepen ook 1 kind dus op een gegeven moment 3 kinderen op school.
  Er is elk jaar voorlichting geweest voor ALLE leerkrachten en stagiaires (zou nu online kunnen/via zoom)
  In elke klas een overzicht wat je moet doen bij welke symptomen en wanneer wie gebeld moet worden net als wat er vaak is als er een kind met ernstige allergie en epi pen op school zit.
  Dit was de tijd voor de sensoren, kinderen van 5 konden toen zelf met vingerprik bloedsuiker meten en wij overlegden met ouders wat er dan moest gebeuren.
  Wij gaven op advies ouders soms iets extra’s te eten (kind had eigen bakje in de klas met dextro een eigen traktatie als er een jarige was). Als het kind te hoog zat moesten ouders er voor zorgen dat er iemand op school kwam om handeling te verrichten. In overleg kan dit ook een opa/oma o.i.d zijn. Wij als leerkrachten deden dit niet.

  Ik vraag me af waarom moeder er continu bij blijft zitten. Ze gaat tijdens een ochtend of middag toch niet telkens kijken hoe hoog het kind zit?

  Is hier de onzekerheid van moeder het probleem (klinkt heel lullig, bedoel het niet zo) of is het medisch gezien echt nog nodig dat er continu iemand bij zit?

  Nog een andere vraag, is er een tweede kleuterklas met wel een vaste leerkracht waarin hij eventueel kan zitten? Dat er uit medisch oogpunt een wisseling van klas plaatsvindt?

  • Zorua

  Bedankt voor jullie reacties!

  Moeder blijft er vooral bij omdat ze bang is dat hij een hypo krijgt en juf niet weet wat te doen. Dit weet juf ook niet omdat er elke week een andere inval juf is.
  Ik snap de ongerustheid van moeder dus wel.

  Helaas is het een combi groep 1+2 klas en is er maar eentje van.

 • Heel kort door de bocht genomen lijkt het meest voor de hand liggende een vaste kracht op school en diegene instrueren; conciërge bijvoorbeeld?

 • Ik snap de ongerustheid van de ouder heel goed, zeker bij zo’n kleine. Hier zelf een meisje van bijna 4 en ik kan mij goed inleven in haar gevoel. Wij hebben hier het onwijze geluk van een CGM systeem dat continu de suikerwaardes meet en middels een Nightscout-telefoon doorstuurt. Mijn horloge gaat dan ook piepen als zij buiten haar grenswaarden komt en ik kan altijd met de PSZ meekijken naar haar waarden.
  De Freestyle Libre is ook te gebruiken met Nightscout (blijft wel dat een juf dan zelf via een telefoon de sensor moet scannen) maar dan kan de ouder vervolgens op afstand alles volgen en zodra er iets aan de hand is, daarop reageren.
  Los hiervan blijft natuurlijk dat de techniek niet het knelpunt lijkt te zijn… Als de school mee kan denken om te kijken of iig het uitlezen van de sensor kan worden gefaciliteerd, ben je denk ik al een stukje op weg. Fijn zou zijn natuurlijk als er dan iemand uit de omgeving van de ouders beschikbaar kan zijn om het toedienen van de insuline soms over te nemen van de ouders.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.