Home Forums Nieuw met diabetes Klachten na diagnose diabetes type 2

 • Mark T.

Klachten na diagnose diabetes type 2

Hoi allen,

Eind december is bij mij diabetes type 2 vastgesteld. Vervelend, maar voor mij ook veel puzzelstukjes die in elkaar vielen. Ik mocht direct beginnen met 500mg Metformine. Nadat het bloedprikken het uitgewezen dat mijn bloedsuikerwaarde op 22 zat (nuchter) mocht ik na een paar dagen direct opschalen naar 2x 500 mg Metformine per dag.

Dit resulteerde dat binnen een week mijn bloedsuikerwaarde was gedaald naar 9 (nuchter). Dat het zo snel is gedaald is natuurlijk hartstikke fijn, maar mijn klachten (vooral de vermoeidheid) werden eigenlijk alleen maar erger. Ik heb mij zeker 3 weken echt heel beroerd gevoeld, wilde alleen maar willen slapen en had nergens fut voor. De arts gaf aan dat mijn bloedsuikerwaarde eigenlijk te hard was gedaald en dat mijn lichaam ‘een soort van’ aan het afkicken was. Het vervelende vond ik vooral dat niemand mij kon vertellen hoe lang het zou duren voordat ik me weer wat beter zou gaan voelen.

Gelukkig gaat het nu steeds iets beter en is de ergste vermoeidheid er wel vanaf. Ik ben er zeker nog niet helemaal, maar hopelijk zet het herstel door. Mijn bloedsuiker zit nu meestal rond de 8 en moet dus nog iets zakken. Ik ben gezonder gaan eten en meer gaan bewegen, kortom beter voor mezelf gaan zorgen.

Ik ben benieuwd of mensen mijn verhaal herkennen en naar jullie ervaringen (bv hoe lang het bij jou heeft geduurd voordat je echt weer helemaal de oude was.)

Met vriendelijke groet,

Mark Tielen

 • Ja hoor, na de diagnose duurde het 6 maanden eer ik ingesteld was en toen ik betere waardes kreeg kwam mijn energie terug en verdween die moeheid waarbij je gewoon rechtop uitgeput in slaap valt; hier zeker 3x per dag.

  Bij een hyper door teveel koolhydraten krijg ik kortdurend die moeheid terug. Google eens op koolhydraat beperkt eten, daar valt veel winst te behalen. Succes

 • Bij mij is begin juli diabetes vastgesteld nadat ik last had van extreme jeuk in mijn benen. Ik had destijds een glucosewaarde van 25 (niet nuchter) die uiteindelijk een paar uur later nog is doorgestegen naar 33 (mijn HbA1c-waarde was 104).

  Ik had ook last van veel andere symptomen die ik destijds niet herkende als mogelijke diabetesklachten, zoals de futloosheid. Het heeft bij mij ruim een halfjaar geduurd voordat ik deze symptomen onder controle had, met name de jeuk en futloosheid.

  Inmiddels is mijn HbA1c-waarde gezakt naar een mooie 40 en dat is duidelijk merkbaar. Ik heb nu veel meer energie om dingen op te pakken (ook de minder leuke dingen zoals het huishouden).

  Het kost dus best veel tijd voor je je weer echt normaal voelt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.