Home Forums Behandelaren Controle internist

 • marit

Controle internist

Bij ons in het ziekenhuis staat voor een bezoek aan de internist, dat je 2 keer per jaar krijgt 10 minuten. Ik vind eigenlijk dat je er niets aan hebt. Medicijnlijst wordt doorgenomen, bloeduitslag wordt alleen hba1c van vermeld, alles goed? Oh ik zie dat u ook nog dat heeft, bloeddruk opgenomen en je staat weer buiten.
Wat heb je daar eigenlijk aan. Hoe is jullie ervaring?

 • Als dit gaat gebeuren dan gaat het heel vaak mis met de zorg. Willen ze meer mensen een paar dagen in het ziekenhuis i.p.v. meer mensen thuis??

  Als dit waar is dan bezuinigen ze op de verkeerde dingen. Wat kost een dagje in het ziekenhuis en wat kost een bezoek bij de Internist per 20/30 minuten?

  Maar ach wie ben ik?

  • marit

  Ik ben het met je eens ik ben langer onderweg dan dat ik bij de specialist zit. Je hebt er niks aan kan net zo goed niet gaan.

 • Vind ik wel ernstig! Zelfs bij mijn huisarts is het uitgebreider (en dat vind ik al een haastig gesprek). Overigens vraag ik wel altijd de bloeduitslagen mee en zet deze in een overzicht zodat ik ze met de vorige metingen kan vergelijken. Het viel mij n.l. op dat ze alleen de uitslagen van de laatste meting op haar scherm ziet en je wil toch ook naar een trend in de tijd kijken. Bovendien hebben veel labs een overzicht van veel voorkomende metingen en wat ze betekenen.
  Misschien helpt het de zorgwijzer mee te nemen van DVN. Zowel bij type I als bij type II staat een checklist.
  http://www.dvn.nl/diabetes/leven-met-diabetes/diabetes-zorgwijzers

  • Simon,
   Je zou ook eens kunnen vragen of jou huisartsengroep (zorggroep) een patiëntportaal heeft. Daarmee krijg je je eigen informatie als lab uitslagen, medicatie en risicofactoren. Ook die in het verleden. Op dit moment zijn er ook al enkele ziekenhuizen mee aan het werk, bv het UCMG.
   Hiermee heb je je actuele overzicht altijd bij de hand, en wat ook praktisch is; je kunt de labuitslagen al lezen voordat je naar het spreekuur gaat zodat je je beter kunt voorbereiden.
   Je kan zelfs via dit portaal mailen met de POH/huisarts.

 • @angela, klinkt interessant mits het goed beveiligd is en goed geregeld wie er toegang toe hebben. Maar dat hebben ze nu zeker nog niet want er staat niks over op hun website en het is mij nooit genoemd. Ik heb zelf wel mijn labuitslagen in een Excel sheet van de laatste 5 jaar. Maar die waarden voer ik zelf in na een bezoek.

 • Eerlijk gezegd ervaar ik het helemaal niet zo negatief. Bij de internist wordt “”de medische kant” besproken. Zolang alle waardes goed zijn is het gesprek inderdaad snel klaar. Internist vraagt belangstellend hoe het verder met mij gaat, kijkt naar spuitplekken, bloeddruk en even wegen. Ik krijg nooit het gevoel dat ik weer snel weggewerkt word.
  Bij de diabetesverpleegkundige gaat het meer om de praktische zaken. Ook bij haar is er tijd voldoende gereserveerd. Ik kan tussendoor altijd mailen of bellen naar een telefonisch spreekuur. Ikzelf vind een mailtje dan wat gemakkelijker.
  Er wordt goed in de gaten gehouden wanneer ik naar oog en voetcontrole moet. Kortom geen negatieve ervaringen bij de diabetespoli van het Maasstad ziekenhuis Rotterdam. Soms loopt het spreekuur wel uit, maar ja dat neem ik dan maar voor lief. Ik vind het een teken dat de dokter tijd neemt als het nodig is.

  • Louise

  Ben een nieuwe bijdrager op dit vlak. Heb zelf ruim 40 jaar diabetes en ben in behandeling bij de diab. Poli in Zwolle.
  Heb een goede interniste en diab. verpleegkundige. Zij nemen de tijd voor de controles en geven ook het gevoel daarvoor de tijd te nemen. Nemen actie, indien nodig, zoals laatst bij een wond aan mijn voeten. Dan wordt er adequaat gehandeld. Ze waren ook blij voor mij dat ik in aanmerking kwam voor de Free Style. Leven met mij en mijn man mee.
  Niets dan lof over de diab. poli in de Isala klinieken in Zwolle.

  Louise

 • Ik “laat mij niet na 10 minuten al wegsturen !”

  Je moet zoiets zelf wel een beetje afdwingen hoor.

  Maar wellicht komt dat omdat ik al 39 jaar diabetes heb.
  En bij mijn ziekenhuis zie ik al voordat ik mevr. de Internist zie de uitslagen. M’n HbA1c weet ik allang door m’n zelfcontrole en de rest bespreken we.

 • Bij de internist sta ik zo weer buiten. Inderdaad, het 10 minuten gesprek. Hb1Ac en als ik vragen heb, probeert hij te antwoorden, maar het is duidelijk dat hij eigenlijk geen tijd heeft en wat anders aan zijn hoofd.
  Maar ik ben van hem afhankelijk of ik in het ziekenhuis onder controle kan blijven of terug moet naar de huisarts, waar ik totaal geen vertrouwen in heb. Dat is elk half jaar weer spannend. Hij weet wel dat ik er zo over denk en vind het prima dat ik blijf, maar is daarin ook weer afhankelijk van de verzekering. Tot nu toe gaat het goed.

  Ik heb een geweldige diabetesverpleegkundige en daarom wil ik graag in het ziekenhuis blijven. Zij geeft alle tijd die ik nodig heb, heeft tijd voor mijn vragen, moedigt mij aan, is blij voor me en geeft prompt antwoord als ik haar mail. Ze heeft me geleerd inzicht te krijgen in hoe mijn bloedsuikers werken, me niet meer zo druk te maken om uitschieters en trots te zijn op wat ik bereikt heb. Ik kan me niemand beter wensen.

  • Louise

  Hallo Chaim,

  Hier louise, een oude bekende. Er waren via de mail af en toe seintjes van jouw kant, maar het lukte me toen niet daarop in te gaan(tijdgebrek).
  Ik moet wel even wennen, omdat op de site wel wat is veranderd. Ik ben ben er weer een tijdje uitgeweekt. Een scheenbeenbreuk tussendoor in nov. 2018. Het jaar 2019, ben ik “breukvrij doorgekomen en nu zitten we in 2020. Ook een kleindochter rijker, die nu 9 maanden oud is. Ze verrijkt ons met een gulle lach, maar in huilen laat ze zich ook niet
  onbetuigd. Ze laat graag horen, dat ze er is.
  Mijn bloedsuikers gedragen zich redelijk goed. Binnenkort ga ik de Free Style meter etc. gebruiken. Ben benieuwd, hoe die mij bevalt. Hoe is het verder met jou.?
  ik heb nu al een tijdje een interniste. Prima vrouw, neemt de tijd. En is accuraat. Laatst had ik weer een wond aan mijn voet. Ze ging meteen op zoek naar de wondverzorgster(is ook podotherapeute) en de wond werd meteen bekeken en verbonden plus afspraak een paar dagen later. En nu enkele maanden later is de wond weer bijna genezen.
  We hebben goede mensen op de poli. Toen laatst de melding kwam,(toen. Ik op de poli was) dat de Free Style vergoed werd, stond zij als eerste te juichen, voor mij.
  Bij haar sta ik niet in 10 min. buiten, ook al willen die(stomme) verzekeraars dat nog zo graag.
  Helaas krijgen die nog teveel macht van de regerering. Ze moeten eens stoppen met de (“ marktwerking”. Dat kan veel geld schelen.

  Ze ppp

 • Hey…daar is Louise weer! Ik heb sinds vandaag de FSL. Mijn dvk was er, schonk me koffie in en hielp me toen de app de sensor niet wilde uitlezen.

  De internist zie ik in februari.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.