Home Forums Bloedsuikerwaarden koolhydraatarm eten maar toch hoge bloedsuikerwaardes

koolhydraatarm eten maar toch hoge bloedsuikerwaardes

Hallo, ik heb al ruim 13 jaar diabetes type 2. In die 13 jaar heb ik metformine en glymeperide gebruikt (tot max dosering). Eind vorig jaar was ik zo vermoeid dat ik dacht… ok nu moet ik overstappen op insuline (wilde dit nooit om diverse redenen). Begonnen met insuline en binnen 3 weken tijd ruim 4 kg aangekomen zonder dat de insuline een gunstige invloed had op de hoogte van de bloedsuikerspiegel. Ik ben (in overleg met de diab vpk) overgestapt op koolhydraatarm eten en ben daardoor flink afgevallen. En ik ben gestopt met alle medicatie. De Hba1c was nog niet optimaal maar we hadden goede hoop.
Echter… nu kruipt de bloedsuikerspiegel toch weer omhoog… Iemand enig idee hoe dit kan? Ik heb niets veranderd aan mijn eetpatroon. Nuchtere waarde is 13 en ruim 3 uur na het eten (koolhydraatarm) was de waarde bijna 16… daar word ik niet zo blij van. Maar goed mijn vraag is dus… snapt iemand hoe mijn waarde hoog kan zijn bij koolhydraatarm eten?

 • Hoi!

  Helemaal koolhydraatvrij eten is onmogelijk. Er zitten dus nog steeds koolhydraten in je voeding (ook al zijn het er minder), en van koolhydraten stijgt de bloedsuiker.

  Je bloedsuiker is inderdaad te hoog. Overleg eens met de dvk hoe nu verder. Je kunt medicatie gebruiken in combinatie met koolhydraatarm eten.

  Van spuiten op zich kom je niet aan, en áls je ervan aankomt, betekent het dat dat nodig was omdat er teveel suiker in je bloed zit. Suiker die er nu voor zorgt dat je hoge bloedsuikers hebt.

  Overleg met de dvk!

  Succes en groetjes.

 • Hallo Wilma,

  Ik 5 jaar diabetes, nu metformine, glimiperide en januavia laatst erbij gekregen maar bleef te hoog zitten in waardes.

  Ben op aanraden van buurman die ook diabetes had, met koolhydratendieet begonnen i.s.m. diëtiste en een speciale internist voor diabeten.
  Gaat erg goed, moet vaak wennen aan verandering lagere bloedsuikers, hoofdpijn in eerste 3 weken, extreem hongergevoel na die 3 weken komt door dat lichaam geen suikers heeft voor verbranding maar nu vetten in lichaam gaat verbranden.

  Waar ik wel een goed resultaat mee heb behaald is ALKA druppels.
  De meeste mensen hebben last van verzuring van het lichaam. Dit gaat nooit meer over maar werkt cumulatief, stapelt steeds verder op. Die verzuring zit ook in je vetcellen waar insuline naar toe moet. Door die hoge mate van verzuring is je vetcel slecht bereikbaar voor die insuline. Alka druppels zorgen ervoor dat je cellen beter bereikbaar worden en je merkt het vrij snel dat je meetwaardes lager worden.
  Ik denk dus dat jij een hoge mate van verzuring hebt! Vaak heb je ook last van kiezelzuur in gevrichten, het zuur tas ook botten aan in je lichaam. Probeer het, de teststrips krijg je er gratis bij. Klein flacon kost rond de 27 euro voor 3 maanden.
  Succes gr. Hans

   • Herma

   Naar aanleiding van jou stukje over ALka druppels heb ik de gratis teststrips aangevraagd. Graag wil ik van je weten, of het jou ook geholpen heeft met de suikerwaardes naar beneden te krijgen.
   Groetjes Herma

    • Herma

    Ik heb de stripjes gebruikt en mijn lichaam was niet verzuurd. Gisteren voor het eerst sinds jaren eens goed nieuws van de cardioloog gehoord. Al mijn bloedwaardes waren perfect. Alle organen werkte prima.In het verleden was er altijd wat te zeuren over mijn waardes etc. Toch bleek mijn cholesterol wat verhoogd. Hij weet dat hij bij mij niet met statines hoeft aan te komen. Op mijn vraag hoe dat kon antwoorden hij. Het kan aan je voedsel liggen. Dierlijk wel te verstaan. Ik vertelde dat ik sinds mijn laatste bezoek aan hem z’on 8 maanden geleden ik veganistisch was gaan eten. Tja… dan zal het aan je genen liggen. Als dat zo is, dan heeft mijn lichaam blijkbaar die lichte verhoging van het cholosterol nodig. Ik sport 3 x per week. Heb een loopband en ben lekker bezig. Het is een aardige vent maar weet blijkbaar niet veel van voeding af. Oja …tussen nu en lippen door ook nog 6 kilo afgevallen zonder dat ik er wat voor moest doen. Ik voel me helemaal top.

 • Aanvulling;

  Ik ben nu aan het minder met de Glimiperide en dat is zeer positief moet ik zeggen.
  Nu bijna geen last meer van vervelend gevoel door snelle daling.
  Van mij mag van 3 naar 0 z.s.m gebeuren.

  Gr. Hans

 • Nog een aanvulling;

  Gebruik nu Atkins licht bruin brood, zitten super veel vezels in en is lekker en toch maar 5 koolhydraten per sneetje in tegenstelling tot gewoon brood rond de 20 koolhydraten.
  Ik haal het bij AH.

  Gr. Hans

 • Van spuiten op zich kom je niet aan, en áls je ervan aankomt, betekent het dat dat nodig was omdat er teveel suiker in je bloed zit. Suiker die er nu voor zorgt dat je hoge bloedsuikers hebt.
  @anne…jij misschien niet, gelukkig maar :-)
  Maar de meeste mensen ervaren toch (flinke) gewichtstoename als ze kortwerkende insuline gaan spuiten. Het wordt bovendien ook als bijwerking vermeld in bijsluiters.
  Een voorbeeld:

  Bijwerkingen van insuline zijn:
  * gewichtstoename.
  * een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) wanneer u te veel insuline spuit, te weinig eet of zich meer inspant dan verwacht.

  Bron:https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus/ik-wil-meer-weten-over-medicijnen-bij-diabetes-mellitus

  Het gebruik van insuline bij diabetes mellitus type 2 heeft als nadeel dat het vaak gepaard gaat met gewichtstoename.

  Bron: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/voorspellers-van-insuline-geassocieerde-gewichtstoename/

  Het gaat misschien niet zozeer om een bijwerking van insuline zelf, maar om het gebruik ervan en wat het met je metabolisme doet.

  Ik leer te accepteren dat ik nu overgewicht heb en ook zal houden.
  Ik kan niet intensief bewegen en al mijn behandelaars geven aan dat ik me erbij neer moet leggen.

 • Hoi, Ik ben zelf 5 weken bezig ook met koolhydraat beperking 16 jaar diabetes2 en sinds februari insuline gebruiker.Het advies wat ik gekregen heb is weeg alles af en vul alles in op de voedingsmeter van het voedingscentrum. soms zit er verbazend veel koolhydraten in iets wat je niet verwacht. Ik maak alles wat ik eet zelf zonder pakjes en zakjes
  Alleen je aardappel brood pasta en rijst weg laten is niet genoeg. Eiwitrijk en vooral vetrijk eten is de beste combi. Mijn dietiste heeft me de formule gegeven

  aantal gram koolhydraten van de hele dag vermenigvuldigen met 4 en delen door het aantal kcalorieen van de hele dag en de uitkomst vermenigvuldig je weer met 100 zo weetje wat het percentage energie is dat je uit je voeding haalt. Als je een dietiste met verstand van koolhydraatarme voeding vraagt wat jou maximum maar ook je minimum aantal kcalorien is voor je dag menu kun je gaan puzzelen. Het kan haast niet anders dat er toch koolhydraten zijn ingeslopen zonder dat je het door hebt. Of je alvleesklier is uitgeput???

  groet kiekje

  • annes

  Dit artikel is alweer wat jaren geleden geschreven maar geeft precies aan wat ik op dit moment ervaar. Ik volg het koolhydraatarm dieet. In eerste instantie viel ik af en kon ik insuline verminderen. Het afvallen werd moeilijker maar de insuline kon nog steeds naar beneden. Nu heb ik sinds een week ineens hele hoge suikers. Ik heb begrepen dat bij mijn dieet ik afval omdat de vetten worden gebruikt in plaats van opgeslagen. En de eiwitten zijn prima bouwstenen. Ik heb aan dat eetpatroon niets veranderd en dan toch ineens die hoge suikers. Wel val ik ineens weer af. Ongeveer 2 ons per dag. Ik raak in paniek en wordt heel nerveus van die suikerwaarden. Heeft iemand nu anno 2022 daar ook last van en hoe ga je daar mee om?

 • Je behandelaar raadplegen lijkt me bij zulke veranderingen, die je niet kan verklaren, de beste optie.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.