Home Forums Nieuw met diabetes Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten

Waar kan ik terecht voor info over recepten en richtlijnen van eten met minder of geen koolhydraten?

  • Angela

  Beste Ans,
  Op forum vindt je heel veel informatie over recepten ed.
  Maar wat belangrijk is dat je deze wijziging in koolhydraten altijd in overleg met je diëtiste en POH/DVK start.
  Nooit op eigen houtje beginnen, minder koolhydraten heeft ws ook een vermindering in medicijnen tot gevolg!!
  Heel veel succes.

 • Hoi Ans,
  algemene info over voeding en diabetes vind je in de Voedingsrichtlijn diabetes: https://www.dvn.nl/diabetes/over-diabetes/voeding.
  In dit topic op het Trefpunt wordt gesproken over koolhydraatbeperkt eten: http://nldiab-menauhant.savviihq.com/vraag-en-antwoord/bericht/koolhydraatbeperkt-eten-ervaring-uitwisselen/.
  Succes!

 • Ik heb daarvoor een diestiste geraadpleegd, die een keer daarover vertelde bij een avond van de DVN in zwolle. Ik kreeg haar kaartje en maakte een afspraak. Zij vertelde het een ander wat dat inhield en maakte een lijst met mogelijkheden en en een soort richtlijn, waar ik me aan kon houden. En vervolgafspraak. Ik kan haar ook via de mail bereiken.
  Misschien kan je ook iemand vinden via internet. Of via de DVN.
  Ik ben weltevreden over. Ik heb nu een richtlijn. Ook heb ik een man die zelf ook broodbakker is en ons eigen brood bakte. En expirimenteerde om zo het lekkerste brood te verkrijgen. Je hebt er wel amandelmeel voor nodig. Dat kan je ook kopen in Bep.supermarkten, maar dat is niet goedkoop. Ook zijn noten en zaden nodig of zonnebloempitten om het lekkerste maken. Als je een broodbakmachine hebt kan je daarmee oefenen. Maar ik denk, dat het wel wijs is een diëtiste te raadplegen, die bekent is met het spuiten van insuline, want je hebt daar minder van nodig.

  Louise

 • @louise.
  Dat lijken duidelijke tips. We zouden allemaal een man/vrouw moeten hebben die broodbakker is :-)

  Alleen heb ik het volgende probleem (en misschien ook anderen met mij):
  * ik houd niet van noten
  * ik leef op een heel strak budget, waar geen ruimte voor speling is. Amandelmeel valt dan compleet buiten mijn budget en het lijkt me ook niet lekker. Dieetkosten kun je niet meer aftrekken van de belastingen.
  * ik heb geen broodbakmachine meer, maar wel gehad en we vonden het resultaat gewoon niet lekker. De machine hebben we toen aan iemand gegeven die het ook wilde proberen.
  * ik heb maar een heel beperkte energie en zelf brood bakken gaat me niet lukken, bovenop de dingen die gewoon moeten. En dan zijn de dingen die ik graag doe, een traktatie.

  Dat brengt mij op een andere vraag aan mensen die wel koolhydraatarm eten.
  Hoe doen jullie dat met de rest van de familie?
  Niet alleen hoef ik thuis niet aan te komen met speltbrood, dat wordt niet gegeten (en ja, uitgeprobeerd), maar ik kan me niet veroorloven om twee soorten brood te kopen.
  Dan nog de avondmaaltijd. Ik heb het geld en de energie niet om twee totaal verschillende maaltijden te koken.
  Ben ik, vermoedelijk, ook niet de enige in.
  Dus hoe doen anderen dat. Een koolhydraatarm menu combineren met een gezin/partner die dat niet wil eten?

  • Ook ik volg een koolhydraatarm dieet en vaar daar wel bij. Mijn brood haal ik bij Aldi, die heeft een zoutarm/vezelrijk brood waar ook nog minder koolhydraten in zit en betaalbaar is.
   Gelukkig is mijn vrouw, na enige probleem weken, om en vindt ze het fijn om een lekkere kolhydraatarm gercht op tafel te zetten.

  • Angela

  Hoe zijn de zomermaanden verlopen bij jullie? Ik heb toch wel regelmatig moeten schipperen omdat ik niet zelf kon inkopen of koken.
  Wat dat betreft fijn dat de vakantie over is, kan ik over op de orde van de dag!
  Ben ook weer op zoek naar inspiratie voor nieuwe recepten en ga de koolhydraten weer tellen en laten staan dus!!
  In DIABC nr. 7 (blz 11) die deze week in jullie bus valt kan je een, voor onze koolhydratengroep, boek winnen van Mieke Daenen. Ze heeft mooie menu’s gemaakt en geeft goede informatie zodat je zelf de keuze kan maken wat je wanneer eet! Hoef je minder te tellen!!!

  • Via Pinterest zijn vele recepten te vinden. Duidelijk en vele varianten. probeer het eens.

  • Anoniem
  • Inactief

  @Chaim: Een van de dingen waarmee ik het eetmonstertje (zoals ik alles rondom eten wat moeite kost, maar heb genoemd) ongemerkt voedde, was dat ik mee wilde eten met m’n vriend. Nou wil die best een beetje op de lijn letten en wat vastere etenstijden vindt hij ook niet erg, maar laten we wel wezen, je legt iemand die het niet nodig heeft, geen koolhydraatbeperkt dieet op. Ik had dus de keuze: of mee-eten met m’n vriend, of het eetmonstertje in omvang doen afnemen (en die van m’n taille ook).

  Ik snap natuurlijk dat het lastiger is als je een beperkt budget hebt. Ik ga maar gewoon ff praktisch meedenken, in de hoop dat je er iets aan hebt.

  Heb je een diepvries? Dan kun je een grote hoeveelheid koken en porties invriezen, die je later kunt opwarmen.

  Diepvries te klein? Wecken kan ook en garandeert vaak zelfs een langere houdbaarheid. Info over wecken Alles over wecken

  Kun je een maaltijd kh-beperkt maken door 1 gerecht te vervangen, bijvoorbeeld rijst/pasta/aardappelen? Hou dat gerecht apart ipv te mengen met de rest en kook alleen daarvan 2 gescheiden 1-persoonsporties.

  Bij de warme maaltijd is kh vervangen door vlees/vis meestal kostbaarder dan vervangen door groenten, en groenten leveren meteen weer minder calorieën en meer vezels.

  Groenten kunnen ook goed als broodbeleg. Ik snij plakjes komkommer of winterwortel met een kaasschaaf, dunne plakjes eten makkelijker en ze zijn bovendien zuiniger voor dat dubbeltje dat je al twee keer hebt moeten omdraaien.

  Ook een omeletje met groenten(restje), kaas of champignons is kh-arm en vult goed.

  Vervang de broodlunch door soep, bijvoorbeeld van restjes, die je ws wat vaker hebt als je soms voor 2x 1 persoon kookt ipv andersom. In soep zitten (meestal) minder kh dan in brood. Je kunt van een kleine hoeveelheid restjes een pannetje soep maken voor meerdere dagen/diepvries/weckpot. Restje, evt aangelengd met wat bouillon, pureren met de staafmixer, puree mengen met bouillon en enkele minuten koken. Op smaak brengen met zout en peper, eet smakelijk!

 • ik heb en account op pinterest en daar staan ook heel veel lekkere koolhydraat arme recepten op! Ik woon bij mijn moeder en die probeert zoveel mogelijk koolhydraat arm te koken, en dat eet ze dus ook mee. komt ook wel eens voor dat we wat meer koolhydraten eten maar daar spuit ik dan gewoon tegen. Ik eet wat betreft brood eigenlijks alleen nog maar bruinbrood of volkoren.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.