Home Forums Voeding Koolhydraatbeperkt eten

Koolhydraatbeperkt eten

Ik ben erg enthousiast over koolhydraatbeperkt eten en wil graag met anderen ervaringen uitwisselen.
Sinds dit jaar is koolhydraatbeperkt eten ook opgenomen in de voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes.

Wie wil koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte recepten uitwisselen? Ook lijkt het me leuk om hier tips en successen delen met anderen.

  • Zes maanden geleden begonnen om zonder KH te eten. Binnen tweeweken geheel gestopt om geen insuline te spuiten. En neem geen medicijnen meer in. Maar mijn bloedsuikers blijven zeer hoog. Op aanraden van de diabetes verpleegkundige ben ik weer begonnen met pillen Methformine. De bloedsuikers blijven hoog. Ik ontbijt met veel fruit.Volgens mij zal dit de boos doener zijn.De laatste week ben ik begonnen om wat meer KH te te eten. Mijn gewicht blijft tot nu gestand.

  • Lekker eten met weinig koolhydraten bevalt prima. Na 5 maanden zonder honger 7 kilo minder. Mooi kookboek met heerlijke recepten is “Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij” van Celia Brooks. (€17,50) Meer dan 100 gezonde, heerlijke recepten. Ik kies er voor om soms de recepten aan te vullen met een lekker stukje vlees…

    Kookboek

    • Ytsma

    Jammer bakerstreet dat je met het toevoegen van vlees het woord gezond wel bij de recepten weg kan halen.
    Maar desondanks al een mooi stukje afgevallen

  • Hallo allemaal,
    Ik ben net lid geworden van dit forum. Sinds kort weet ik dat ik diabetes type 2 heb, maar in het centrum waar dat werd geconstateerd (Centrum voor Neuro Pshyciatrie) werd daar bij de maaltijden geen rekening mee gehouden.
    Inmiddels heb ik ontslag genomen uit dat centrum en kan ik me verdiepen in het koolhydraatarm/-beperkt eten.
    Ik heb, onder andere, het boek: http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/4/8/6/1001004002606847.jpg.

  • Hallo allemaal! Ik at al,jaren heel gezond en bewegen deed ik ook wel goed. Maar bleef ieder jaar doorgroeien toe wel 80 kg met mijn 1.65 lengte. Toen moest er een knop om. Niet minder eten maar anders. Koolhydraat arm was het proberen waard. Maar je moet dat dan wel de rest van je leven blijven volhouden, anders val je terug in je oude probleem als je er mee stopt. Dus wat is vol te houden zonder al teveel gedoe?
    Mijn oplossing is een hele langzame.
    – overgegaan op speltbrood, goedkoop van de Aldi of de Lidl. Hebben ook beschuiten.
    – gewoon ontbijt 1 BH met karnemelk
    – tussendoor 1 fruit
    – gewoon lunch 2 BH en fruit.
    Zo heb ik genoeg energie om te kunnen werken de hele dag.
    – eind van de middag appeltje
    – avondeten veel groente, ik wok meestal, en dubbel portie vlees 150 – 200 gr.
    – als toetje magere yoghurt met zelfgemaakte muesli (goedkope basismuesli met zelf noten, gedroogd of vers fruit, raw food, verzin het, en extra havermout).
    Hierdoor heb ik eind van de avond ook geen trek meer, dus geen snacks nodig. Hiermee viel ik in 2 jaar tijd 6 kg af, opgeblazen gevoel is weg en een beter figuur.
    Dit hou ik wel vol tot mijn (hopelijk) 80ste!
    Succes allemaal.

  • Ik ben vanaf vandaag ook begonnen met koolhydraat beperkt eten.
    Na wat avonden googlen ben ik vol goede moed begonnen.
    Dit is wat ik vandaag gegeten heb. Moet zeggen dat ik niet echt het “voldane gevoel” heb dat ik normaal gesproken na het eten heb.

    Willen jullie als ervaringsdeskundigen er eens naar kijken?

    Ontbijt 8 uur:
    – kommetje (250 gram) volle kwark met een handjevol walnoten en een klein drupje honing
    – beker zwarte koffie

    Tussendoor:
    – beker zwarte koffie

    Lunch:
    – 2 roereieren met 4 champignons, een stukje lente-ui, 2 tomaten en een goede eetlepel hüttenkäse
    – beker water

    Tussendoor:
    – twee bekers water
    – 3 wortels

    Diner:
    – witlofsalade van 1 grote stronk witlof, twee tomaten, stukje ui, stukje paprika, 2 gebakken champignons en eetlepel uitgebakken spekjes
    – een gekookt eitje
    – dressing van een lepel kwark, een halve lepel mayohalf en uitgeperste knoflook
    – 1 karbonaadje
    – beker water

    Hoor graag wat ik veranderen kan/moet en waar ik op moet letten.

    Groetjes Bianca

  • Je zou het aantal calorieën eens kunnen uitrekenen.
    Zoals ik dat zo zie lijkt het me voor wat betreft aantal calorieën namelijk erg weinig.

  • Hallo mede Koolhydraatarme medestanders,

    Ik heb al ruim 20 jaar diabetes2 en al jaren aan de koolhydraat arme voeding. Dit bevalt prima. Zo af en toe eet ik wel eens gewoon brood van de bakker en dat valt gelijk zwaar op de maag, en dan weet ik weer waarom ik KH arm eet. Ik zie het als een leefwijze en niet als dieet. Het is zoals het is. Tegenwoordig kun je erg veel producten KH arm kopen, body & fit heeft erg veel producten die ik vaak bestel. Ze hebben zelfs KH arm pizza deeg en verschillende soorten pasta en proteine brood. Deze eet ik zo af en toe. Ik houd ook niet van een vloeibaar ontbijt en dus eet ik dat ook niet. Ik las in de reacties waar je KH arme recepten kan zoeken, het hele Atkins assorti mag je hebben, spelt en rogge meel haal je bij de Eko plaza of een andere natuur winkel, en verder veel groente met vlees, vis, eieren en geitenkaas. In de loop der jaren veel recepten bij elkaar gesprokkelt en mijn eigen eten ontwikkelt. Ik weet nog zo,n 15 jaar geleden wilden internisten en diabetesverpleegkundigen niets weten van KH arm voedsel, we weten er nog niet zoveel van af was het advies. Ik eigenwijs als ik ben heb KH arme voeding tot mijn leven gemaakt en ben er blij mee.
    Laat niemand je ontmoedigen met waar je mee bezig bent, zolang het goed voelt en je waarden blijven goed tot zeer goed ben je super bezig.

    • Ytsma

    Ik blijf er van schrikken dat mensen voor een lange tijd koolhydraatarm eten.
    Volgens mij is dat nooit de bedoeling geweest, en dat kan kan ook niet de bedoeling zijn.
    Je krijgt teveel vet en eiwitten binnen en dat is niet goed voor je lichaam.
    Met diabetes heb je een verhoogde kans op Hart en Vaatziekten en dat los je niet op door zo te eten, nee in tegenstelling je hebt nou juist meer kans op Hart en Vaatziekten. En laat dat nou de voorkomende doodsoorzaak zijn bij diabeten.

    Tackling diabetes with a bold new dietary approach: Neal Barnard at TEDxFremont

    • Toch gaat het uitstekend met mij ondanks dat ik al jaren KH arm eet. Mijn waarden zijn prima, mijn cholesterol is gedaald tot waar het moet zijn. En mijn nieren zijn in top conditie. Misschien ben ik wel het voorbeeld dat het wel kan. Ik eet niet te vet, daar let ik op.

      dank je voor je bezorgdheid.

      • Ivanna

      Ytsma, ik hb met grote belangstelling het filmpje van Neal Bernard op youtube bekeken. Ik denk er ook al enige tijd over om vegetarisch te gaan eten, maar wat me nog weerhoud is een goede uitleg over hoe ik genoeg voedingsstoffen binnen moet krijgen in combinatie met diabetes. En natuurlijk het koken combineren met een man die te mager is, en vet wil eten, dus elke dag apart koken en veel afwas :-(. Weet iemand misschien een goed boek waarin ik niet speciaal recepten kan vinden ( die kan ik zelf ook wel verzinnen) maar vooral wat ik moet eten en hoeveel om vleesprodukten te vervangen. Ik zit niet te wachten op tekorten, wel op verbetering van mijn cholesterol, nog meer afvallen en een vermindering van medicijnen.

    • marit

    Wat ik me afvraag is hoe het met de eiwitten en de nieren zit. Je kunt koolhydraat arm eten met magere vlees en kaasprodukten maar je eet wel meer eiwitten dan normaal wat doet dat op de lange termijn? Advies is geloof ik 75 gram vlees, 1 plak kaas en 2/3 vleeswaren.

    • Elly

    Ik eet KH arm, al jaren, en zit met hetzelfde probleem Marit. Als ik te weinig eiwitten eet, atrofiëren mijn spieren heel erg, dat gebeurt dus als je tevens neuropathie hebt.Als ik teveel eiwitten eet kunnen mijn nieren slechter worden.
    Vetten zijn slecht, maar na alle jaren diabetes (55 jaar) en neuropathie (25 jaar) zijn er twee dingen die nog steeds goed zijn, mijn hart en mijn nieren.
    Juist door vrijwel geen vlees, meestal vegetarisch, te eten en verder scherp letten op de Kh.
    En dan is er volgens mij nog een ruim verschil als je DB 1 of DB 2 hebt. Mijn gewicht is prima als ik maar niet al te veel Kh. eet en geen pasta e.d. Dat laatste is er tegenwoordig Kh. en gluten vrij, dus dat is prettig.
    Het zal altijd wel wat schipperen binnen alle grenzen blijven qua voeding. Maar ja, ik weet niet anders :-)

    • Sytske

    Mijn huisarts bleek het ook helemaal niet eens te zijn met koolhydraatarm eten. Waar je wel op moet letten is hoe snel die koolhydraten omgezet worden in glucose en in je bloed terecht komen. Om je bloedsuiker stabiel te houden betekent dit vooral koolhydraten met een lage GI (Glykemische Index).

    • Bianca

    Wat ik me even afvraag, nu ik op zoek ben naar recepten voor ontbijt en lunch, is koolhydraatarm hetzelfde als Paleo?
    Ik kom veel ontbijtrecepten tegen van Paleo, maar daar wordt heel veel gebruik gemaakt van fruit.
    In een eenpersoons shake komen 2 bananen een peer en een appel bijvoorbeeld. Zoveel fruit mogen we toch helemaal niet???

  • Ik ben nu sinds 1 juni bezig met koolhydraat beperkt dieet.
    Ik spoot eerst 84 Eh Levemir ( langwerkende insuline) en nu spuit ik nog maar 18 Eh.
    Ik doe dit dieet samen met de diabetes verpleegkundige en de dietiste van het CWZ Nijmegen.
    De glucose waarden is gezakt van gemiddeld 13 mmol naar 6 A 7 mmol.

  • Ik eet sinds kort ook koolhydraat beperkt, vooral om mijn vetpercentage omlaag te brengen (100 koolhydraten per dag).

    Ook probeer ik zoveel mogelijk ‘whole foods’ te eten. Koolhydraten kunnen best, zolang het geen bewerkt voedsel is vind ik. Veel groente, fruit, paar glazen vers geperst sinaasappelsap. Merk ook een groot verschil bij natuurlijke voeding voor mijn dieet.

    Overigens heeft de diabetesverpleegkundige er wel moeite mee, maar ja, ik voel me heel erg goed en niet goed wanneer ik de hele dag brood eet. Dus boeit het me weinig, ik luister liever naar mijn lichaam.

      • Ytsma

      Ik eet sinds kort ook koolhydraat beperkt, vooral om mijn vetpercentage omlaag te brengen (100 koolhydraten per dag).

      Welk vetpercentage probeer je omlaag te krijgen, van je eten of van je lichaam?

    • marit

    Is het misschien een idee om een item koolhydraatbeperkte recepten te beginnen? Het probleem vind ik bv het ontbijt. Verder zijn veel van de recepten op internet te vet of te lastig voor me om de koolhydraten te bereken. Weet niet of dat mag hier item met recepten?

  • Beste,

    Ik gebruik voor ontbijt koolhydraatarme crackers van Wasa Vezelrijk ( 4,3 koolhydraat per cracker)
    Plus luchtige crackers ( 4,7 koolhydraat per cracker)
    Daarbij koolhydraatarme chocoladepasta en koolhydraatarme jam
    Deze zijn te verkrijgen via http://www.lowcarbclub.nl/
    Hier zijn ook meer producten te koop, maar ik vind het een sport om in de supermarkt te zoeken.
    ( is ook wel goedkoper …. )

  • Ik vind zelf dat bij diabetes koolhydraatarm eten toch de beste keuze is. Ik begeleid verschillende mensen met diabetes type 2 waarmee het een stuk beter gaat kwa gewicht en ook kwa de hoeveelheid insuline die ze moeten spuiten. Ook zijn er genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat de mensen die een standaard dieet volgden en overstapten naar een koolhydraatarm dieet geen slechtere cholestrol waardes kregen. Bij sommigen ging het LDL cholestrol zelfs omlaag en het goede HDL cholestrol omhoog. Het is natuurlijk belangrijk dat je kiest voor gezonde onverzadigde vetten uit avocado’s en oliën.

    – Marit, ik gebruik voor mij zelf en mijn clienten veel recepten van deze site http://koolhydraatarmerecepten.info/ daar staan ook de voedingswaarden bij. Sinds kort heeft deze receptenwebsite ook sinds een webshop . Ze hebben alle koolhydraatarme producten ook ontbijt producten: toast en brood en broodmixen en zelfs bakproducten ( amandelmeel en kokosmeel etc ). Heb meerdere malen besteld en alles in goede orde ontvangen + lage verzendskosten. Hun website vind je hier : http://www.lowcarbcenter.nl/

    – Wout1988 gelijk heb je af en toe wat koolhydraten kan wel, maar kies dan voor de gezonde keuzes. De fructose in fruit zorgt niet voor zo’n hevige insuline ‘spike’

    Ik ben nieuw en vindt het een hartstikke leuk forum. Keep it up!

    • marit

    Bedankt voor de linken ik zal er eens naar kijken.

    • marit

    Ik heb naar de linken gekeken en mijn bezwaar is dat het niets natuurlijks heeft het ismallemaal chemisch. Jam met alle ingredienten op 0 dat is puur een chemisch smeersel.
    Ik wil graag koolhydraat arm maar met gewone voedingsmiddelen.
    Dus gewoon groentes enzo. Dan vind ik het avondeten niet moeilijk maar wel ontbijt en lunch.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.