Home Forums Voeding Koolhydraatbeperkt eten

Koolhydraatbeperkt eten

Ik ben erg enthousiast over koolhydraatbeperkt eten en wil graag met anderen ervaringen uitwisselen.
Sinds dit jaar is koolhydraatbeperkt eten ook opgenomen in de voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes.

Wie wil koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte recepten uitwisselen? Ook lijkt het me leuk om hier tips en successen delen met anderen.

  • @ytsma: lichaamsvetpercentage. Ik sport momenteel 3 keer per week, het werkt goed. Nu ik hier zit te lezen ben ik wel onder de indruk van hoe sommige mensen het aanpakken. 30 gram koolhydraten zou ik echt, echt niet kunnen!

    Mijn basale stand heb ik nu ook flink omlaag gezet, lang gesprek gehad met vrienden, heb nu een hba1c van 5.8. Het is bij nader inzien voor type 1 diabetes wel echt te laag, ik heb vaak hypo’s en begin binnenkort met een nieuw baantje, dus dat moet ik wel nu oplossen.

    Maar minder koolhydraten zorgt er inderdaad voor dat het 10 keer makkelijker is de suikers onder controle te houden. Een keer uit eten en ik zit gewoon de hele nacht ongelofelijk hoog.

    @marit: ik zag dat je 30 gram koolhydraten doet. Dat is knap, maar, trekt je lichaam dat (ook qua hongergevoel?!?)? Ik sport regelmatig, en 100 gram is al vrij weinig voor mij. Het heeft overigens wel bijna direct resultaat op mijn lichaamsbouw/ spierweefsel, dat is wel prettig, maar 30 gram is lijkt me echt weinig. Ben het trouwens helemaal met je eens, ik probeer ook eigenlijk enkel natuurlijk te eten- wel met kaas overigens, das niet helemaal puur natuur. Dus vis, groente, fruit, havermout, kruiden, kaas door de salade. Dat soort zaken.

  • @lowcarblover: leuk! Ik doe ook Search Engine Optimization. Maar m’n linkbuilding skills zijn niet juh van het ha ha.

  • Ons lichaam heeft koolhydraten nodig, vooral voor onze hersenen. Het is inderdaad wel verstandig om om zoveel mogelijk trage koolhydraten te kiezen. Helaas horen brood (ook volkoren), pasta (vooral witte) en aardappelen (zoete aardappel is beter) daar niet bij.

    Sytske, de GI is een goede maatstaf, nog beter de Glykemische Lading (GL) omdat deze ook rekening houdt met de gemiddelde portiegroote van een product. Een product kan namelijk best een hoge GI hebben maar pas bij grote inname bijvoorbeeld.

    Wat ik vaak lees is dat er nogal wat onduidelijkheid is over of vetten nou gezond of ongezond zijn bij diabtes. Ik denk dat het goed is om niet alle vetten over een kam te scheren. Er zijn inderdaad veel ongezonde (snacks, halvarine etc) maar de goede vetten (avocado, ongebrande noten, kokosvet) zijn juist hard nodig!

    Wil je je bloedsuikerspiegel in balans houden dan is het slim om te zorgen voor volwaardige maaltijden. Liefst vers en onbewerkt en met een combinatie van trage koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. De koolhydraten worden vertraagd opgenomen wanneer je ze combineert met gezonden eiwitten en/of vetten! (Denk aan een lo sstuk fruit. Een gezond product maar de suikers ervan worden snel opgenomen en de bloedsuiker stijgt snel. Combineer dit fruit met bijvoorbeeld wat ongebrande noten of geitenzuivel en de opname van de suikers heeft een positievere werking op de bloedsuikerspiegel.

    Marit, voor gezonde ontbijtrecepten met trage koolhydraten zijn er op internet heel veel opties te vinden! Vul gewoon verschillende zoektermen in op Google of kijk op fijne receptensites. Als je het leuk vind kan ik je wat voorbeelden sturen, ik weet behoorlijk wat opties.

    • Angela

    Beste deelnemers,
    Vorige week jaarcontrole gehad met nieuws dat ik graag met jullie wil delen.
    Mijn diabetes is nu officieel in remissie: dus leefstijl als behandeling en geen medicijnen meer!!
    Koolhydraat beperkt blijven eten is natuurlijk naast veel bewegen wel een must.
    Maar gelukkig zie ik beide niet als straf!!

  • Wauw Angela, dat is fantastisch! Gefeliciteerd met je geweldige resultaten en mooie proces. Geniet ervan!

    • Dzjeen

    @lindavandersanden Help me even verder Linda, trage koolhydraten werken vertraagd als je ze combineert met noten of zuivel?

  • @dzjeen Alle koolhydraten worden langzamer opgenomen wanneer je ze combineerd met eiwtten of gezonde vetten. Wel kun je beter kiezen voor trage koolhydraten. Deze zijn beter voor de bloedsuikerspiegel. Vaak worden alle koolhydraten over een kam geschoren en hoor ik mensen zeggen; ‘alle koolhydraten zijn slecht’ of ‘ik ga alle koolhydraten schrappen’. Het is goed om koolhydraten te blijven eten maar kies dus liever voor langzame koolhydraten en combineer ze!

  • Ik heb sinds 3 jaar diabetes 2 en begin me nu pas goed te interesseren wat en hoe te eten. Hoe kom ik er achter wat de trage koolhydraten zijn is daar een lijst van?

    • Pedro
  • Dank je wel voor het lijstje Pedro, is ook handig voor mijn man als hij moet koken als ik werk. Heel erg blij mee.

    • Pedro

    Misschien heb je hier ook iets aan: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/over-eten/glykemische-index

    Zoek anders eens in google eens op “glycemische index” dan kom je vast een stukje verder. Succes!

    • Elly

    In de nieuwsbrief van Bloedsuiker staat een artikel over koolhydraten. Voor wie die niet leest : http://www.bloedsuiker.nl/

  • In mijn praktijk help ik online diabetici om hun diabetes om te keren en hierbij houd ik meer rekening met de Glycemische Lading i.p.v. de Glycemische Index. De GI houdt namelijk geen rekening met de hoeveelheid van de maaltijd. Het is belangrijk om naar het aantal koolhydrtaten in een product te kijken maar dit zegt nog niet veel over het effect wat bereikt gaat worden omdat de portie grootte niet wort meegenomen in dit verhaal.

  • Hoi allemaal,

    Ik ben bezig met een onderzoek over de eetgewoonten van mensen met diabetici en mat name koolhydraatarme producten.

    In mijn onderzoek wil ik graag als eerste weten of er mensen zijn die gebak (brood-taart-muffins-koffiebroodjes) missen omdat ze dit niet kunnen eten.
    Daarbij zou ik heel graag willen weten of er mensen zijn die deze producten ook suikervrij/koolhydraatarm ergen kopen of eventueel zelf bakken?

    Alle reacties zijn van harte welkom.

    • Angela

    Blijft toch weer een uitdaging om onze Hollandse eetgewoontes aan te passen aan mijn nieuwe levensstijl. Neem nu appeltaart. Onze appelboom hangt na enkele zeer karige jaren vol met heerlijke appels en dan?
    Gelukkig hebben we google (hij voegt nu bijna automatisch aan als ik koolh invul). Daar een heerlijk recept gevonden voor de appeltaart. Gezien dat er ook sites zijn die zonder suiker koken, ook daar prima recepten te vinden. Ik ben fan van Jacoline, ook haar blogs zijn leuk en herkenbaar om te lezen.
    http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.com/2012/03/suikervrije-appeltaart.html
    Eet smakelijk

    • marit

    Bedankt voor de link, ben er erg blij mee. Eten hier mensen middels GOK? Bevalt het?
    Ik ben nu streng aan het afvallen, kkolhydraatarm maar ga erne steeds in de fout dat ik weer gewoon ga eten en dan aankom. Ga nu proberen als ik op gewicht ben om koolhydraatarm te blijven eten want ik heb betere bloedsuikers. Snapmalleen niet waarom de suikers nu snachts weer ineens stijgen. :-(

  • Hai Marit,

    Er zit altijd een voorraadje glucose in de lever. De lever staat glucose af aan het bloed met name op momenten dat er niet gegeten is dus in de nacht waardoor bloed glucose nacht en ochtend nuchter verhoogd kunnen zijn.
    Als je koolhydraat beperkt eet dan kan het wel zijn dat in het begin de nuchtere glucosewaarde nog wat verhoogd is, maar dit trekt bij.

    Voldoende?

    Groet Danielle Westerman

    • marit

    Oke bedankt voor de uitleg. Verder gaat het wel erg goed met mijn suikers. Heb het basaal van de pomp al een stuk naar beneden bijgesteld

    • marit

    Ik hoor altijd dat mensen zoveel afvallen met dit dieet, Ze zeggen dat je makkelijk een kilo per week af kunt vallen. Ik val momenteel gemiddeld een pond per week af doe ik dan iets verkeerd? Ik heb wel altijd veel moeite met afvallen helemaal na de overgang. Ik ben blij met een pond per week hoor maar vraag het me gewoon af.

    • een pond per week is heel mooi!
      dan doe je het vast heel goed, mocht je een keer je voeding door willen nemen kun je altijd een keer je voedingsgewoonten in een persoonlijke mail naar mij sturen dan kan ik eens kijken.

      Groet Danielle

    • Angela

    Heb jullie hulp nodig!!
    IK heb gisteren speculaas gemaakt met lijnzaad en beetje amandelmeel: geen succes.
    Wie heeft er een “lekker” koolhydraatarm recept voor mij!! Wil graag de speculaasgeur in huis!! Maar wel mijn bloedsuikers op orde houden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.