Home Forums Nieuw met diabetes Koolhydraten..de goede..vraag

Koolhydraten..de goede..vraag

Zilvervliesrijst heeft hoog aantal koolhydraten..
Is het dan wel goed voor diabetes type 2?
Waarom is er dan koolhydraatarm brood?
Het verhaal van toegevoegde suikers snap ik… maar dit niet. Mogen we veel koolhydraten eten met hoog aantal of alles zo weinig mogelijk zoals sla? Ik dacht dat rijst goed was. Rijst is voorbeeld. Vind het nu ingewikkeld.

 • Zilvervliesrijst of volkorenproducten zijn producten waarbij simpel gezegd het vliesje nog om de graankorrel zit. Het kost je lijf veel inspanning die te verteren en daardoor komt er langzamer glucose in het bloed. Witte rijst is de schoongeklopte graankorrel waardoor er sneller meer glucose in het bloed komt.volkoren producten geven een langzamere glucosepiek in het bloed. Koolhydraatarm brood doet dat voor velen nóg langzamer.

 • Wat is beste: zilvervliesrijst 75 koolhydraten
  Of sla 3 koolhydraten?
  Dat begrijp ik niet.
  Wat is voor type2 dan beste?
  Mag je veel goede langzame koolhydraten eten? Hoe hoger het getal hoe langzamer..hoe beter?

   • daven

   lijkt mij appels met peren vergelijken ?

   Sla lijkt mij zo wie zo niet een voedingsproduct waar iemand enorm op stijgt (ook al eet hij veel ervan ) Maar misschien zijn er mensen die hier wel op stijgen ? (ben benieuwd)

   Zilvervliesrijst steeg ik ondanks de vele vezels wel enorm op ,zal voor iedereen weer anders zijn en dat zal je moeten testen evt kleinere portie ?

 • Beste Petra, stem met een dietist af hoeveel koolhydraten je het beste kan eten. Uitgangspunt is langzaam werkende koolhydraten verspreiden over de dag, zodat je alvleesklier niet zo hard hoeft te werken. 75 gram in één keer is veel. In de zorgverzekering zit drie uur gratis advies van een dietist per kalenderjaar, gaat wel van van je eigen risico af.

  Voor meer informatie over de koolhydraten kijk hier eens:
  https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-koolhydraten#:~:text=Het%20voordeel%20van%20langzame%20koolhydraten,bevatten%2C%20bevatten%20doorgaans%20veel%20vezels.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.