Home Forums Voeding Koolhydraten

Koolhydraten

Hallo, wie weet hoeveel koolhydraten ik ongeveer kan innemen per dag om mijn kans op diabetes te verkleinen? Ik neem tussen de 50-100 gram koolhydraten per dag is dat nog teveel of doe ik het goed? Wie met diabetes doet ook aan koolhydraatbeperking en hoeveel koolhydraten neem jij per dag?

 • Neem een account bij https://mijn.voedingscentrum.nl (gratis) en die geeft aan naar gelang je leeftijd en activiteit hoeveel calorieën je mag hebben. Deze calorieën worden verdeeld over:

  Energie
  Vet
  Verzadigd Vet
  Eiwit
  Koolhydraten
  Vezels
  Zout

  Nu ga je voor een week invullen wat je eet en dan kun je zien voor een dag/week waar je te weinig of te veel van hebt genomen.

 • Ik heb de link van voedingscentrum geprobeert maar helaas werkt de site niet goed. Weet niemand dan hoeveel koolhydraten je mag eten als je diabetes hebt of wilt voorkomen?

  • Nee, want er is geen regel die voor iedereen geldt. Voor de ene patiënt is het verstandig om koolhydraatarm te eten, voor de andere niet. Als u een verhoogde kans hebt om diabetes te krijgen, kan het geen kwaad om door te gaan met uw koolhydraatarme dieet.

 • In principe is het antwoord simpel, als diabeet mag je zoveel koolhydraten eten als je wilt, alleen moet je dan op ten duur extra insuline toedienen om je bloedsuiker op peil te houden.

  De hoeveelheid koolhydraten die je mag eten om diabetes voorkomen is niet te beantwoorden.

  Ik ben type 1 en al zou ik 0 gram koolhydraten per dag eten dan moet ik nog insuline (wel minder dan normaal) spuiten omdat mijn lichaam (alvleesklier) dat niet meer doet.

  Bij type 2 werkt de alvleesklier minder en maakt daardoor minder insuline aan.
  Dus het verschilt per persoon wat de hoeveelheid koolhydraten is wat ze kunnen nemen zonder een verhoging van bloedsuiker te krijgen.

  • Jasper

  Hoi Harlekijntje,

  Zelf eet ik niet bewust koolhydraat beperkt. Ik gebruik er 100 tot 200 per dag, maar ik heb wat info gezien op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraatbeperkt-of-koolhydraatarm-dieet
  Daar staat dat matige beperking tot 150Kh/dag is en strenge beperking 40-70 Kh/dag. Je kan er ook een gratis brochure aanvragen.

 • Ja ik heb dat ook gelezen op diabetesfonds.nl maar op sommige andere websites staat tot 50 koolhydraten of tot 100 koolhydraten per dag om in te nemen. Tot 50 gaat mij niet lukken,maar 100 wel. Ik hoop maar dat ik het goed doe met 100 koolhydraten per dag, en jammer dat er niet echt een standaard is voor mensen met diabetes. Dan kan je je er aan houden. Ik snap dat als je insuline spuit dat je dan mag eten wat je wilt, maar ik denk dat ik medicijnen zou krijgen en daarbij kan je volgens mij niet eten wat je wilt.

  • Jasper

  Ik denk dat het het verstandigst is om een afspraak met een diëtist(e) te maken.
  Die kunnen je vertellen wat verantwoord is en hoe dat te bereiken.

  • hoftor

  Hallo Harlekijntje. Na een acute pancreatitis was mijn alvleesklier niet meer in staat goed zijn werk te doen en belandde ik in de gevarenzone van diabetes. Ik heb contact gezocht met een dietiste die gespecialiseerd is in kha eten. Ik eet nu tussen de 20-30 khd per dag en heb de suiker nog steeds zonder medicijnen onder controle. Al besef ik dat het niet zo zal blijven maar de tijd die ik zonder doorkom is meegenomen! Voor mij is het gewoon een leefstijl geworden! Je zou ook eens kunnen kijken op de site van koolhijdraatarmRecept of het boek diabetes overwinnen H. Verkoelen te lezen. ( ik heb hier geen belangen in hoor!) Succes!

 • Ik ben al bij een dietist geweest en van haar mag ik 156 gram koolhydraten per dag eten!dat vind ik zelf erg veel, Ik ben dus vanuit mij zelf nog meer gaan minderen tot 100 gram koolhydraten per dag. Wauw hofter 20 tot 30 koolhydraten per dag zou ik zelf niet kunnen! Vind ik erg weinig. Ik hoop maar dat ik geen diabetes krijg met mijn 100 gram koolhydraten per dag.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.