Home Forums Nieuw met diabetes Kosten van behandeling in Nederland

Kosten van behandeling in Nederland

Ik ben een Nederlander die in Azie woont. Recentelijk tijdens een bezoek aan de EHBO in Nederland is me verteld dat ik type 2 diabetes heb (geen officiele diagnose). Het was heel erg schrikken, maar langzaam maar zeker begint het nu allemaal te bezinken.

Omdat ik niet in Nederland woon, heb ik geen recht op een basisverzekering. Dekking hier in Azie voor diabetes is moeilijk te vinden. Dus ik zal het waarschijnlijk zelf moeten gaan financieren. Omdat diabetes zorg in Nederland zo goed is, en ik de zorg sector hier niet echt vertrouw (zéér commercieel, en dingen worden voorgeschreven die niet nodig zijn) vraag ik me af of het een idee is om door Nederlandse zorgverleners behandeld te worden.

Hoe zie ik dat voor me? Misschien dat ik 2x per jaar naar Nederland vlieg, en een bezoek aan het zkh inplan. Misschien dat lab tests wel hier gedaan kunnen worden, maar behandel adviezen door een Nederlandse dokter gegeven kunnen worden op basis van die resultaten? Het zorgstelsel in Nederland (weet ik nu uit ervaring) is niet echt ingesteld op mensen die contant moeten betalen, maar het KAN wel.

En dan vraag ik me af WAT die kosten gaan worden? Wat kost een gesprek met een endocrinoloog 2x per jaar? Of hoeft dat niet, en kan ik met “de suiker juffrouw” (zoals mijn vader haar noemt) praten?

Sorry dat dit een beetje een vage vraag is. Ben nog heel erg zoekende naar informatie en oplossingen.

  • leseman

  Er zijn behandelingen in Nederland, zoals de behandeling van Clear (www.clear.bio). Deze maakt gebruik van de FSL en je krijgt ondersteuning bij je voeding.

  • Op dit moment controleer ik elke ochtend mijn bloedsuiker met een Accu-Chek meter. Een FSL lijkt me interessant om voor een paar maanden uit te proberen, om beter inzicht te krijgen in hoe bepaalde dingen een invloed hebben.

 • Het lijkt me dat je bij de huisarts als passant het goedkoopst uit bent, die zou de zorg moeten aankunnen. Ga dan uit van 20 a 30 min.

  • Bedankt voor je suggestie. Is het niet zo dat in Nederland diabetes management met name door specialisten wordt gedaan?

   Wat ik begrepen heb:
   – 3-4x per jaar bloed laten prikken
   – 1-2x per jaar bepaalde dingen laten controleren (ogen, etc.)
   – na elke prik de resultaten bespreken
   – een dietist kan helpen met dieet aanpassingen
   – een fysiotherapeut kan helpen met sport
   – ben ik iets vergeten?

   Ik nam aan dat de bespreking met een endocrinoloog zou zijn. Als ik wél bij een huisarts terecht zou kunnen voor met name de bespreking, dan zou dat denk ik een stuk goedkoper zijn en dus wenselijk. In het ziekenhuis kost zoiets al snel honderden euros per keer.

   Nederland schijnt bovenaan te staan in de wereld als het gaat om diabetes zorg. Ik woon er weliswaar niet, maar kom er wel vandaan. Dus ik wil kijken of ik in ieder geval het ’totaal overzicht’ door een expert in Nederland kan laten verzorgen.

   Bedankt voor je hulp!

 • Ik heb geen ervaring met commerciële partijen, maar een FSL lijkt me erg overdreven. Ik heb zelf een bloedsuikermeter aangeschaft en dat bevalt me prima.

 • Diabetes type 2 is meestal bij de huisarts, als je insuline zou moeten spuiten dan is meestal de internist de aangewezen specialist. Zie hier voor de huisartsenstandaard https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/diabetes-mellitus-type-2

  • amr

  Ik heb zelf type 1 diabetes en ben huisartsassistente. Type 2 behandeling vindt voornamelijk plaats bij een huisarts/praktijkondersteuner en contant betalen is dan inderdaad een optie.

  • amr

  Wat ik begrepen heb:
  – 3-4x per jaar bloed laten prikken
  – 1-2x per jaar bepaalde dingen laten controleren (ogen, etc.)
  – na elke prik de resultaten bespreken
  – een dietist kan helpen met dieet aanpassingen
  – een fysiotherapeut kan helpen met sport
  – ben ik iets vergeten?

  Dit lijstje is allemaal vrij veel, trouwens.
  Sowieso zal eerst een diagnose moeten worden gesteld.
  Neem eens contact op met een huisarts zou ik zeggen, daar kunnen ze u vast verder helpen.

 • Misschien kunnen mensen je iets meer helpenn als je eens schrijft “waar in Azie”.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.