Home Forums Behandelaren Kun je bloeddonor zijn als je diabetes hebt?

Kun je bloeddonor zijn als je diabetes hebt?

Ik ben al jarenlang bloeddonor bij Sanquin bloedbank. Onlangs is bij mij diabetes 2 geconstateerd. Na een tijd geen bloed te hebben gegeven, werd ik weer door Sanquin benaderd.

Ik vraag me af of het wel verstandig is om dat nu weer te gaan doen. Er wordt dan wel met grote regelmaat in een groot bloedvat gestoken. Daarbij merkte ik dat het soms erg lang duurt voordat het wondje ook weer echt dicht is.

  • Dit is wat de bloedbank Sanquin hierover zegt op de website:
    ‘Je mag bloed geven zolang de suikerwaarden goed geregeld zijn met dieet of tabletten. Als je hiervoor geneesmiddelen via injecties krijgt, neem dan contact op met de bloedbank (0800 – 5115).
    Zodra je complicaties van de suikerziekte krijgt, zoals zenuwschade (zenuwpijn), dove vingers of tenen, afwijkingen aan de ogen of de nieren of als je insuline moet gebruiken, wordt bloed geven mogelijk een risico voor je en is het niet meer toegestaan; neem ook dan contact op met de bloedbank.’

    Daarnaast heeft u het ook over het wat trager genezen van wondjes nu u diabetes heeft. Dat is zeker iets om met uw behandelaar te bespreken. Het kan ermee te maken hebben dat uw bloedglucose toch nog niet helemaal goed is geregeld.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.