Home Forums Nieuw met diabetes LADA/afvallen

LADA/afvallen

Hallo,
Sinds 2,5 maand heb ik diabetis (2), maar sinds dat de internist 10 dagen terug repte over diabetis 1,5 / LADA kwam ik op dit forum terecht. Omdat ik het interessant vond om de ervaringen van andere mensen te lezen wil ik ook graag mijn ervaringen delen voor anderen en hoop ik op nuttige tips/ervaringen op mijn verhaal.
Kort samengevat:
*ik kreeg de bekende klachten van diabetis en had begin maart een nuchtere vingerprik waarde van 17,3 en de lange termijn was 97.
*daarna op methormine (na opbouw nu 3 tabletten van 800g per dag) plus later 1 tabletje Gliclazide gezet
* op 1 mei zat ik gelukkig op een suikerwaarde in mijn bloed van 6,9. Komende week hoor ik de uitslag wat nu mijn lange termijnsuiker is geweest.
*aangezien samen met de suikerwaarde ook mijn gewicht daalde (van 71kg voor de klachten naar 60kg nu en ik ben 1,76cm) doorgestuurd naar de internist. Ook daar krijg ik pas komende week de uitslagen van bloedtest op afvalstoffen & insuline en urinetest etc). Maar die begon al over dat ik Diabetis 1,5 / LADA heb en niet type 2. En dat ik mogelijk snel aan de insuline moet. Ook een reden dat ik onderzocht ben is dat ik niet rook, geen alcohol dronk, voldoende beweeg en geen overgewicht had. Dus niet echt voldeed aan de standaard.
*wat mij wel geholpen heeft is het nemen van eiwitdrankjes / toetjes van Medireva op advies van de dietiste.
t helpt nog niet dat ik meer weeg, maar ik heb gelukkig meer energie in mijn lijf. Daarvoor zat ik op 60 kg maar was snel moe bij inspanning en mijn benen voelden slap.
*dus ja in principe voel ik me vrij goed nu: val wat vaker in slaap op de bank rond 22uur en heb al langer last van krampen in mijn linker kuit (s nachts) en t gevoel dat ik met mijn rechterbeen een beetje trek / voet niet altijd goed neerzet (lastig uit te leggen …………). Maar ik heb geen heftige reacties op wat ik eet (weliswaar volg ik adviezen van de dietiste). Dus ja geen noemenswaardige klachten, behalve t gewicht dan.

De vragen waar ik mee zit:
*hoe krijg ik er weer een kilo of 5/6 aan? ik doe wel extra krachttraining, maar voorlopig alleen visueel wat resultaat. En probeer wat wat meer tussendoortjes te nemen zoals bijv die eiwitdrankjes
*moet ik echt aan de insuline als de tabletten werken? Metformine lag me een tijdje wel op de maag, maar ben er eindelijk aan gewend. En ik ben geen held met naalden hahaha dus liever tabletten nog.
*als ik me vrij goed voel (en dit eetpatroon volhoudt) wat gaat de toekomst dan brengen? blijf t dit dan en heb ik geluk of komen er nog zwaardere periodes

Veel zal afhangen van de uitslagen komende week, maar krijg ik ook de goede adviezen.
De praktijkondersteuner heeft vol ingezet op medicijnen, ervan uitgaande dat ik type 2 had.
En de internist repte al meteen over insuline, maar ja heb ik nog een keus.

Maar even geduld nog

Gr, Michel

 • Hoi Michel,

  Je verhaal komt me heel bekend voor. Ik heb ook LADA, maar zit al twee jaar op metformine en glyclazide. Alles stabiel nu. Ik was ook behoorlijk afgevallen in het begin, maar dat ging langzaam stijgen naar mijn normale gewicht. Ik at eerst koolhydraatarm om de bloedsuikerwaarden niet extreem te laten stijgen, nu beperkt door snelle suikers te mijden.
  Been/voet heb ik nog wel eens last van, maar stukken minder dan voorheen. Veel wandelen in het weekend. Soms magnesium citraat tegen nachtelijke krampen.
  En dat verhaal over meteen aan de insuline snap ik ook niet. Zolang je lichaam het zelf nog kan beheersen is het volgens mij geen noodzaak.

  Groetjes, Bas

  • Hallo Bas,
   Dank voor je reactie. Goede info voor als de internist belt komende week. Als ie geen goede argumenten heeft uit de testen dan blijf ik liever op de tabletten.
   Wat meer koolhydraten in de vorm van pasta zou wel fijn zijn: meer variatie in het eten want het is nu al soms lastig wat te bedenken met eten (ik lust niet alles haha). Laat staan in t buitenland aangezien ik over 1 week op vakantie ben. Want nu mag ik maar 1 keer pasta/pizza/patat per week van de dietiste….

   Heeft dat vele wandelen dan voor je voet/been geholpen?
   Bij mij weet ik het nog niet. Wat niet helpt is dat ik laatst met voetballen gestruikeld ben en mijn enkel nog steeds gevoelig is. Maar ja categorie klein leed voor nu.

   Goed om te horen dat t bij jou stabiel allemaal is.

   Gr
   Michel

 • Hoi Michel,

  Ik eet volkorenpasta en zilvervliesrijst met mate. Groenten, vis en vlees is nooit een issue. Ik maak vaak curries. Patat en pizza komen zelden in huis.
  Oh ja, op richtlijnendatabase.nl staat dat een internist je terugverwijst naar de huisarts/diabetesverpleegkundige als je suikers stabiel zijn. Hoe dat te bereiken staat er niet bij.
  Wel verwarrend dat er ook in de richtlijn staat dat je of DM type 1 of 2 bent. Erg zwart wit…
  Het wandelen lijkt wel te helpen, maar een lage HBa1c misschien ook wel :-)

  Gr. Bas

 • Hoi Michel,

  Ik heb ook een paar weken het type 2 label gehad. Omdat ik niet in het typische plaatje paste zijn er verdere bloedonderzoeken gedaan, en toen had ik type 1. Dus ook van metformine naar insuline. Eerlijk gezegd was dat heel goed voor mij. Met insuline is mijn suiker veel vlakker. Ik heb meer energie en ik ben een paar kilo aangekomen (eerlijk gezegd mag er wel weer een kilo af eigenlijk). Prikken met moderne naaldjes is misschien minder vervelend dan je je voorstelt. Insuline naaldjes zijn tegenwoordig super dun. 9 van de 10 keer voel je er nauwelijks wat van.

  Succes

 • Vandaag gehoord:
  Lange termijn suiker 58 (komende van 98 begin Maart) en 6,1 glucosewaarde dus die blijft nog beetje dalen

  C peptide waarde 0,25nmol dus insuline aan de lage kant

  Nog geen antistoffen uitslag dus nog geen duidelijkheid over LADA / insuline of medicijnen voor de toekomst

  Alles neigt wel naar LADA want verdere testen waren goed en geen andere reden voor lage gewicht.

  En die lage insuline waarde zal wel een teken voor extra insuline toedienen zijb zeker.

  Maar even wachten nog maar wel blij met de suikerwaardes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.