Home Forums Behandelaren lada en metformine

lada en metformine

Sinds 3 jaar ben ik bekend met diabetes. Na diagnose en nader onderzoek heb ik geen diabetes type 2 maar Lada. Zit op een insuline schema van 3 x novorapid en 1x lantus. Ben 1,75 en weeg 73 kilo. Krijg naast de insuline nog 2x 500 mg metformine. Gevraagd aan de endocrinoloog, waarom metformine? Krijg als antwoord, dan wordt u niet dik.
Ik ben niet dik en vraag me echt af waarom ik dit medicijn zou moeten gebruiken.
Heeft iemand hier een antwoord op?

 • Metformine maakt je bloedcellen gevoeliger voor insuline opname.

  • Conny

  Hallo Smijnders,

  Zie ook andere discussie van mijn oproep voor mensen met LADA gezocht. De ervaringen zijn wisselend. Ik heb ook een tijdlang metformine geslikt, volgens internist doet het niks (meer). Ik heb daar mn twijfels over. Metformine schijnt ook je hongergevoel te verminderen. Misschien is dat waar de specialist op doelt. Ik ervaar nu, na het stoppen met metformine inderdaad dat ik steeds honger heb, en ben wat aangekomen (is niet zo erg want mn gewicht was een beetje laag maar weet niet waar het stopt). Aan mijn waardes kan ik het niet echt merken, ik ben steeds meer gaan spuiten dus weet niet wat het effect is.

  Groet
  Conny

  • Ik ben twee keer gestopt met metformine ( 2 x 1000 mg/dag), naast insuline en meende te zien dat waardes, waaronder nuchterwaarden toch opliepen. Dus weer begonnen.
   Internisten doen er erg vaag over: ik mag het zelf weten. Beetje raar.
   Het schijnt dat metformine behalve zorgt voor een verbeterde opname van glucose in de cellen, ook de vitamine B-12 opname in de darmen verlaagt. Je kunt dus met een tekort aan B-12 komen. Iets om je af en toe op te laten controleren.

  • Anoniem
  • Inactief

  Sommige mensen met diabetes type 1 moeten ook metformine slikken; het verhoogt de insuline gevoeligheid.Je kunt een week of zo het niet slikken en meten of het verandert.

  • Chaim

  Ik heb jaren Metformine geslikt.
  En behalve de bekende darmproblemen (die altijd werden ontkend door behandelaars) ontnam het me ook totaal mijn eetlust.
  Ik ben van nature geen grage eter, maar voedsel begon me tegen te staan.
  Ook ik was in die jaren niet te zwaar, ik had ondergewicht.

  Als je NovoRapid spuit, kom je aan. Daar schijnt het om bekend te staan.
  Metformine zorgt vaak voor gewichtsverlies, omdat veel mensen hetzelfde hebben als ik: geen eetlust.

  Misschien daarom Metformine?

  Ik denk trouwens dat het ook persoonlijk is. Ik spuit 60 eh NR per dag en heb nog steeds geen hongergevoel.

  • Ja chaim, ieder mens is anders, met eten is dat ook. Ik ben van nature een goede eter, en heb nog steeds trek, ook met metformine. Maar door een dieet met veel volle verzadigde producten kom ik een heel end om snaaidrift te beperken.
   Ik denk echt dat sommige artsen menen dat het wel helpt, en dat je dus minder insuline nodig hebt als je metformine erbij gebruikt, anderen zeggen dat het niet helpt en niet nodig is, en weer anderen halen hun schouders op….wie het weet mag het zeggen? Zijn er onderzoeken gedaan?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.