Home Forums Nieuw met diabetes Lada?

 • Moos

Lada?

Hallo
Sinds een maand weet ik dat ik diabetes heb. Men verdenkt mij van LADA. Wacht al bijna twee weken op bloeduitslag. Huisarts heeft mij eerst op metformine gezet . Mijn glucose daalde niets en was hondsberoerd ervan. Nu op gliclazide 30 mg gezet en ook hier totaal geen daling van mijn glucose.
Nu zegt hij 2 x 30 mg. Ondertussen blijft mijn glucose rond de 18 en mijn HBac10 123. Ik was bij de neuroloog en daar werd Polyneuropathie gediagnosticeerd en vandaaruit diabetes. Toen naar de huisarts gestuurd. Loop daar nu ook al een maand met deze waardes. Ik heb geen klachten van dorst of veel plassen.
Ben eerder te mager dan te dik. Eet altijd al koolhydraat beperkt. Wanneer gaat een huisarts je doorsturen? Ik voel er weinig voor om maar pillen te slikken die niets doen en ondertussen verstrijkt er veel tijd. Mij. huisarts is ook nog eens coördinator DM.

 • Ik vermoed dat je vanzelf door wordt gestuurd na het volgen van het protocol(NHG). Vaak is dat (in het algemeen, dus niet per se in jouw situatie) bv. als 2 of 3 opeenvolgende middelen niet werkzaam zijn. Nogmaals, dit is een voorbeeld. De specialist wil/kan geen tijd verspillen met middelen die de huisarts makkelijk zelf kan voorschrijven en die standaard worden gegeven. Werkt dat niet dan volgt een doorverwijzing. Je bent pas een maand onderweg en de diagnose moet duidelijk zijn voor de juiste behandeling. Sterkte

 • Probeer een rationeel gesprek met de huisarts te voeren. Wijs erop dat de pillen niets doen, wijs op de extreem hoge waarden, wijs op de polyneuropathie en laat de huisarts vragen naar een behandelingsadvies van de internist.

  • Vetje74

  Hoi Moos,
  Wat vervelend, ik begrijp dat je ongerust bent. Mag ik vragen wat je leeftijd is?
  Meestal duurt de uitslag 3 wkn. Mocht dan blijken dat je Lada hebt dan heb je DM type 1. De huisarts moet je dan doorverwijzen naar een diabetes team in het ziekenhuis. Een internist, dvk en diëtist gaan je dan helpen en ws moet je dan insuline gaan spuiten.
  Ik kreeg ook, in afwachting vd uitslag, metformine en gliclazide. Daar werd ik ook hondsberoerd van. Ondertussen voldoende drinken, ik was uitgedroogd..
  Je suikerwaardes zakken niet meteen naar een gezonde waarde, dat kost even tijd. Als je straks de juiste diagnose hebt en de juiste medicatie, gaat het langzaam aan beter en zal je dan bij controles zien dat je waardes dalen.
  Zo ging ik van 114 naar 96 naar 63 naar 42 in 1,5/2 jaar tijd .
  Nog even wachten op de uitslag dus. Sterkte en beterschap
  Mvg

  • Mr. M

  Ik heb precies hetzelfde gehad. De uitslag duurt idd een paar weken om de antistoffen te kunnen bepalen. Ik heb ook LADA.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.