Home Forums Bloedsuikerwaarden Lancet verwisselen?

 • Inaa

Lancet verwisselen?

Sinds zeer kort gebruik ik de CareSens N Premier startset om 3 keer per dag de glucose in mijn bloed te meten.
Ik weet, dat je bij iedere meting een nieuw teststripje moet gebruiken, maar is het ook nodig om bij elke meting een nieuw lancetje te pakken?
Ik heb het idee dat je wel een paar keer met één lancet kunt doen.

Wat is jullie ervaring met lancetten? Hoeveel keer prikken jullie met een lancet?

  • Ben42

  Advies van de leverancier is iedere keer een nieuw lancet te gebruiken.
  Advies van de DVK is vaak ook iedere keer een nieuw lancet te gebruiken.

  Van een diabeet heb ik wel eens gehoord dat hij bij iedere (eigen) verjaardag een nieuw lancet gebruikte.

  Zelf gebruikte ik mijn lancetten meestal meerdere dagen achter elkaar. Waarom, ik vond dat de gebruikte lancetten prettiger prikten. (Minder pijn en voldoende bloed). Vaak gebruikte ik lancetten daarom langere tijd. Misschien wel te lang.

  Nu gebruik een en sensor en als ik de prikker een aantal dagen niet heb gebruikt, vind ik dat ik altijd een nieuw lancet moet gebruiken. Vooral omdat het oude lancet dat al een paar dagen (of langer) oud bloed kan bevatten. Nu probeer ik dat. Als ik een aantal keer binnen een aantal uren prik gebruik ik nog wel dezelfde lancet.

  Dus vroeger deed ik dagen of weken met een enkel lancet. Nu als er meer dan 24 uur tussen het prikken zit vind ik dat ik een nieuw lancet moet plaatsen.

  Zoals met alle adviezen op het internet, lees ook dit advies met de nodige scepsis. Dit advies gaat ook in tegen het advies dat door veel mensen wordt gegeven, daar moet je je ook bewust van zijn.

  Ben

 • Hoi Inaa.

  Waarom is het meermalig gebruik van hetzelfde lancet niet verstandig? De tip van het lancet wordt door iedere prik een stukje botter en ook de punt kan vervormd raken Hierdoor beschadigt de huid bij het prikken en doet iedere controle meer pijn dan nodig is, maar zelf vergeet ik ook wel eens .

  Groet 6feet10

  • Abisko

  Ik verwissel ze elke ochtend.
  Bij langer gebruik worden ze botter en doen ze meer pijn.
  Je moet zelf zien wat voor jou vingers het optimale is.

   • Inaa

   Hoeveel keer per dag doe je een meting?

  • Chaim

  Ik meet tenminste 4x per dag en vaker als ik me niet goed voel.
  Ik verwissel voor het slapen de lancet, zodat ik de nieuwe dag met een nieuwe lancet begin.
  Inderdaad wordt aangeraden om elke keer dat je bloed prikt een nieuwe lancet te gebruiken, in verband met huidbeschadigingen.

  • Ben42

  Wat betreft huidbeschadigingen, het zou best kunnen dat hier ooit onderzoek naar is gedaan. Echter ik kan nergens een betrouwbare bron terugvinden over die huidbeschadigingen.

  Meer dan 20 jaar geleden heeft een lancet fabrikant wel eens electron microscoop foto’s gepubliceerd van gebruikte lancetten. Met die foto’s werd geprobeerd aan te tonen dat meer gebruikte lancetten meerdere bramen hadden. ECHTER, een deel van die publicatie was ‘fake’, een zelfde lancet kwam namelijk op meerdere foto’s voor in verschillende vergrotingen. Waarmee ze suggereerden dat er extra grote bramen op het lancet waren ontstaan. Daaronder stond ook het aantal keer dat ze gebruikt waren. Maar dit was dus nep. Exact dezelfde beschadigingen, alleen in een andere vergroting.

  Andere bronnen heb ik niet gezien. Ergens wordt nog verwezen naar een literatuur studie, maar zonder de literatuur en de bron op te geven. Ik heb een sterk vermoeden dat de ‘actie’ van de leverancier er in is geslaagd met ‘valse’ informatie iedereen bang te maken voor beschadigde lancetten.

  Zelf heb ik wel eens foto’s gemaakt van de lancetten, echter ik kan niet tot de vergroting gaan zoals die met een electronen microscoop gemaakt kunnen worden. Zelf heb ik geen indicatie gezien dat lancetten bramen krijgen. Ze worden wel botter na verloop van tijd. En soms als ze iets raken, b.v. het lancet apparaat, dan wil de punt wel eens krom slaan. En dan is prikken met hetzelfde lancet beslist af te raden.

  Als iemand bronnen heeft van ‘beschadigde’ lancetten, zou het mooi zijn als die vermeld worden.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.