Home Forums Nieuw met diabetes Lantis ’s ochtends spuiten

 • Pieter

Lantis ’s ochtends spuiten

ik spuit al jaren lantis (naast novo rapid) ’s ochtends ipv ’s avonds. Ik lijk daarin een uitzondering, maar begon daarmee omdat 8 uur voor mij een vaste beschikbare tijd was (’s avonds ben ik onregelmatig thuis).
ik hoor dat de verwachting is dat als ik dat verander, ik vermoedelijk minder zal kunnen spuiten.
is iemand hiermee bekend??

 • Sorry maar wat is de vraag? Ga je minder spuiten? Waarom kan je minder spuiten??

  Ff beter info geven zodat wij beter antwoord kunnen geven.

  • Pieter

  de vraag is of iemand bekend is met het feit dat als ik lantus ’s avonds zou gaan spuiten ipv ’s ochtends ik wel eens met minder eenheden toe zou kunnen?

 • Zou in principe niets uitmaken maar ik heb slechte ervaringen om de langwerkende maar 1 keer per dag te spuiten. Werkt het nu 16 uur of 20 uur of 21,22,23,24,25, of 26 uur??

  Als ik het voor het kiezen had dan zou ik het in 2 keer spuiten. Doe dit altijd IN OVERLEG MET MINIMAAL JE DVK. als je in 2 keer spuit dan overlap de werkings- tijd zodat je altijd een evenwichtige hoeveelheid in je lichaam heb.

  Ik denk dat de hoeveelheid niet zal veranderen.

 • Wat een goede tip, lantus smorgens overlapt idd gehele dag, maar ik blijf uitlopende bls uitslagen houden m’n de avond, wellicht een optie om 2x verdeeld lantus te spuiten, ik ga overleggen met DVK…..ik spoot tot vorig jaar (ruim 25 jr) s’avonds m’n lantus, om pieken overdag te kunnen pakken spuit ik sinds dien smorgens, overigens dezelfde hoeveelheid!).

  • Louise

  Als ik lantus in de ochtend spuit, heb ik alles gehad en kan ik de lantus niet meer vergeten. Ik doe dit al een aantal jaren en ik ben dit gewend. Je bent dus niet de enige. Alleen bij warmer weer heb ik meer nodig(4 a 5 eenh.). Nu spuit ik 25 eenh. Lantus en als het weer kouder is zo’n beetje rond de 20 eenh. Dat heb ik gaandeweg gemerkt en aangepast. Omdat ik diabetes type 1 heb, heb ik mogelijkheden om te testen en de hoeveelheid van de lantus en de novo Rapid te veranderen, ik ben goed instelbaar(gelukkig) en gebruik geen insulinepomp. Doe zelf veel aan zelfmanagement en heb me dat zoveel mogelijk zelf aangeleerd. Af en toe een arts of Dvk geraadpleegd als ik er zelf niet uitkwam. Als je lantus in de ochtend spuit, is mijn ervaring, kan je overdag met kortwerkende insuline nog bijregelen. Ik spuit de lantus dus maar 1 x per dag en merk dat de hoeveelheid voldoende is(25 eenh.). Als het onvoldoende is krijg ik in de ochtend hypers en bij teveel krijg ik hypo’s.
  Dan pas ik de hoeveelheid aan(maar wacht eerst een of 2 dg.)om te zien of het aanhoudt. Hypers kan ik wegwerken door extra NR te spuiten en hypo’s door dextro’s en/of minder te spuiten bij het ontbijt. Dat heb ik, doordat ik al ong.37 jaar insuline spuit en ervaring heb gekregen in het hanteren ervan. Al blijft het lastig soms om er altijd goed mee om te gaan.

  Louise

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.