Home Forums Bloedsuikerwaarden Lantus: schiet mij maar lek

 • Antje

Lantus: schiet mij maar lek

Ik zit nog serieus in de instelfase (Lantus en NovoRapid). Ik spuit mijn Lantus in principe rond een uur of twaalf  ‘s avonds en heb de afgelopen week rond de 37 eh gespoten. Gisteravond heb ik ongeveer de helft gespoten. (Don’t ask, iets met een lege patroon en een hondje dat puppies moest krijgen maar een spoedkeizersnee kreeg want rottende jongen in haar buik en tegen de tijd dat ik zou spuiten eindelijk rustig in bed op mijn schoot lag te slapen waardoor ik niet op wou staan om een nieuwe patroon te halen. Daarna straal vergeten dat ik de andere helft nog moest spuiten natuurlijk. Lange dag) Anyway, pas vanmiddag schoot me te binnen dat ik veel te weinig gespoten had, en bloedsuikers zijn al de hele dag bizar goed. Wat is er aan de hand? Ik heb Lada of type 2. Als jullie het ook niet weten, geeft niks, heb ik in elk geval even kunnen spuien tegen mensen die mijn verbijstering/frustratie over diabetes kunnen begrijpen :).

 • Soms heb je onverklaarbare waardes. Ik was een keer mijn insulinepen naar mijn werk vergeten, op mijn werk ben ik ‘gewoon’ aan het gebak etc gegaan. Thuis aangekomen (ik kon dus overdag niet spuiten!) was mijn bloedsuiker 5,6. Het probleem bij diabetes is dat de waardes juist soms alle onverklaarbare kanten op kan schieten. Ik heb dan wel type 1, maar bij LADA / Type 2 zal dit denk ik ook wel geleden als je moet spuiten.

 • @antje; wat Jaapie onderschrijf ik geheel.

  In plaats van de kortwerkende insuline had ik de langwerkende insuline meegenomen. Nadat mijn man ik hadden gegeten in een restaurant (met ijs als dessert) kwam ik daar achter nadat ik de gebruikelijke eenheden insuline had geïnjecteerd.

  Doordat ik de pen had bewogen begon de insuline troebeler te worden en toen viel het bekende kwartje… Oeps verkeerde insuline meegenomen en gespoten.
  Wij hadden nog een afspraak daarna en kwamen pas uren later thuis. Ondertussen maakte ik mij zorgen en iedere symptoom die ik kreeg van mijn lichaam verwees ik naar de verkeerde insuline.

  5 uur later waren wij thuis, en mijn bloedsuiker was 6,4. Verklaren kon ik het niet maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik de pennen ieder in een aparte etui bewaar.

 • Als je niet weet of je Lada of type 2 hebt, kan je dit laten controleren met een bloedonderzoek.
  Zelf ben ik ook ruim 10 jaar behandeld alsof ik type 2 zou hebben, maar ik heb dus type 1 (Lada).
  Vraag echt om dit onderzoek, het levert je veel inzichten.
  Wat je stukje hierboven betreft; waardes doen soms rare dingen.
  Meestal gaat van stress meestal je bloedglucosewaarde omhoog, maatja, het kan dus ook heel anders gaan.
  Nu heb ik een pomp, maar voorheen spoot ik mijn Lantus om 8.00 uur en om 20.00 uur. (de hoeveelheid dus door tweeën delen). Wel in overleg met mijn behandelaar natuurlijk.
  Succes!

   • Antje

   M. van Hoorn, ik heb wel overwogen om die test aan te vragen. Ik heb er vanaf gezien omdat ik inmiddels geen pillen meer slik maar een basaal/bolusregime volg, precies de behandeling die ik voor type 1 ook zou krijgen. Ik denk dat de test dus niet zo veel toevoegt :)

 • @racingbike…sinds ik insuline spuit, is dat een van de dingen waar ik heel scherp op let.
  Ik heb de Levemir (groen) en de NovoRapid (oranje) helemaal apart.
  De NovoRapid zit in een etuitje met mijn bloedsuikermeter, naaldjes, lancetten, strips en prikker.
  De Levemir heb ik buiten dat etui. Dat ligt in een apart vakje met mijn diabetesdagboekje en een pen.

  Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest dat ik Levemir buitenshuis moest spuiten, maar zou die dan zeker niet in het etui erbij doen.
  Dan neem ik of de hele doos (met twee aparte vakjes) mee of een koeltasje met de Levemir los.

  Ik spuit 74 eenheden Levemir en tussen de 14 – 16 eenheden NovoRapid.

  Ik denk dan altijd, 16 eenheden Levemir spuiten in plaats van NovoRapid is te overkomen, maar ik moet er niet aan denken dat ik 74 eenheden NovoRapid per ongeluk spuit.

  Ik ben soms een warhoofd en snel afgeleid, dus moet ik niet in de verleiding komen de verkeerde pen mee te nemen. Vandaar dat ik de Levemir nooit bij de NovoRapid bewaar.

 • Ik denk dat zo’n test je nog best veel kan vertellen. Dan heb je in ieder geval duidelijkheid. Dat is toch fijn. Zoveel moeite is het niet. Even bloed prikken, dat moet je toch al vaak genoeg doen. Een extra buisje voor dit onderzoek, is dan ook niet zoveel moeite. Dan heb je in ieder geval duidelijkheid. Zelf leek je in je eerste post enorm te twijfelen. Dan weet je in ieder geval of je type 1, type 2 of LADA hebt.

  In mijn geval was het meteen dudielijk: Ik moest type 1 hebben. Toch is het getest en bleek dit inderdaad te kloppen. Dat gaf mij toch wel een zeker gevoel. De diagnose is goed gesteld.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.