Home Forums Lichamelijke complicaties Levensstijl van me partner met diabetes

 • Gwenh

Levensstijl van me partner met diabetes

Hoi allemaal,
Mijn partner is 26 en heeft diabetes type 1. Hij heeft dit al 13 jaar. Laatst is zijn netvlies van z’n oog losgelaten en diabetes speelde hier grote rol van veroorzaker in. Hij is geopereerd, regelmatig geprikt en gelaserd om het oog nog beetje te redden, hij ziet er nog steeds vrij slecht mee. Ondanks deze waarschuwing past hij zijn levensstijl niet echt aan op zijn ziekte. Als ik er naar vraag of kritisch ben zegt hij gezond(er) bezig te zijn en dat hij weet wat hij doet en niet meer zoals vroeger er geen rekening mee houd. Laatst heeft hij een metertje in zijn arm laten zetten zodat hij via een app zijn waardes kan lezen, maar dat heb ik hem zijn afgelopen bezoek (3 dagen) helemaal niet zien doen.. ik ben geen professional en weet er vrij weinig van, dus ik hoor graag anderen over me verhaal..

Hij drinkt 1.5 fles van 1.5 L cola light per dag ongeveer (2.25 L per dag dus). Na veel aandringen beloofde hij daarmee te minderen en dat deed hij ook, maar dit vervangt hij door andere frisdranken te nuttigen. Ik werd daar een beetje pissig om, omdat ik veel om hem geef en niet wil dat hij meer complicaties krijgt als dat voorkombaar is. Hij geeft zelf aan het helemaal niet te vervangen.

Laatst was hij 3 dagen bij me en heeft hij het volgende gegeten en gedronken: een paar flinke stukken slagroomtaart, koffie (met suiker), koekjes, behoorlijke hoeveelheden chips, 1L pak dubbelfris, 1L fles fanta, 0.5L cola light, 2x 0.5L hertog jan. Hij eet wanneer hij trek krijgt of een hypo voelt aankomen, geen vaste tijden. Hij eet avond-eten mee maar de groente staat niet dagelijks op het menu en hij liet het ook een keer staan, niet zoveel gram groentes en fruit binnengekregen deze 3 dagen. Normaal haalt hij regelmatig kant en klare groente maaltijd. Water drinkt hij amper, 1 glaasje per dag misschien, meer niet.

Nu is me vraag, maak ik me terecht zorgen om zijn leefstijl of heeft hij het echt onder controle en is het niet erg wat hij doet (zoals hij zelf beweerd)? Zelf zegt hij dat het meer om de koolhydraten gaat en dat hij weet wanneer hij moet bijspuiten, maar tegelijkertijd baart het me zorgen in de hoeveelheden ongezond junkfood en frisdrank die hij dagelijks nuttigd. Hoeveel invloed heeft dit op zijn diabetes?

Zijn slaapritme verschilt erg, ene keer erg laat zijn bed uit, dan wilt hij “lekker blijven liggen” tot 4 uur smiddags en daarna is hij weer opeens 10 uur ’s ochtends wakker om te eten vanwege lage bloedsuiker. En zo verschilt het per dag. Ook bewegen, hij heeft gesport maar doet dit niet meer. Thuis oefent hij ook niet, enige beweging die hij krijgt is om de 2 a 3 dagen naar de supermarkt lopen (á 20 minuten). Ik hoor graag medische onderbouwing, want ik ben me ten einde raad met me zorgen maken en stressen of dit inderdaad nou goed is of niet! Ik wil alleen het beste voor hem natuurlijk..

Als me zorgen terecht zijn, heeft iemand tips hoe ik het hem echt goed kan duidelijk maken dat dit niet kan? Misschien met medische onderbouwing of officiele links en websites waarop dit bevestigd wordt? Ik ben me ten einde raad, ben bang dat hij nog meer complicaties gaat krijgen in de toekomst als hij op deze manier verder gaat! Groetjes G.

 • Mannen he ..…..zucht ,doet me denken aan mij op die leeftijd 3l echte cola per dag en ongezond eten gevolg een hartinfarct op mijn 45 ste. Sommige mensen moeten eerst wat krijgen eer ze wakker worden geschut en dan nog slijten de oude gewoontes er na verloop van tijd weer in . Je maakt je zeker terecht zorgen ,maar meer dan hem erop wijzen kun je niet en hij heeft ook nog een stuk eigen verantwoordelijkheid !(weet dat dit als partner niet makkelijk is en je je schuldig voelt ,maar probeer dit meer los te laten )
  Die cola en die dubbelfris zou hij echt moeten minderen of zelfs laten .Dit is verslaving en ja ik drink ook alleen maar water en spa rood na mijn hartinfarct en was verslaafd aan cola (dus het kan wel )
  Ook die kant en klare maaltijden zitten veel verborgen suikers en de verkeerde vetten in en zijn ongezonder dan vers ! Probeer hem te helpen door verse groenten en meer vis of kip te eten(mager vlees) .Persoonlijk eet ik aardappelen en rijst pizza en pasta zo min mogelijk Zelfs mijn brood vervang ik door Adkins crackers . Tuurlijk heb ik mijn off dagen ,ben tenslotte ook een man lol .Maar zorg dat de gezonde dagen de overhand houden !! Wat extra supplementen denk aan chroom /kaneel /zink? vit c /alfa liponzuur zou ook geen kwaad kunnen .

  Kreeg laatst een folder over cressana pure blue Dit zou de doorbloeding in ogen stimuleren
  Kunnen helpen bij vasculaire integriteit
  kunnen helpen tegen vrije radicalen
  note :ik heb geen aandelen en zelfs niet eens gebruik ,zit er wel aan te denken omdat mijn ogen ook slechter zijn geworden .(is maar een tip die ik wou delen )

  wat is zijn hba1c ,die geeft misschien een stok om er weer beter op te letten ,mannen hebben dat gewoon nodig ;-)

  jij verdiend een bloemetje ,dat je zo om hem geeft en bezorgd bent ook dat hebben mannen niet eens in de gaten en moet je duidelijk uitspreken .

  succes ermee ,wok ze hihi lol

   • Gwenh

   Hoi Daven, bedankt voor je reactie! Heeft me veel goed gedaan om de bevestiging te krijgen en de lieve woorden tussendoor! Ik wijs hem ook op eigen verantwoordelijkheid, maar kan dit niet los laten. Ook omdat het over me eigen toekomst gaat.. het klinkt misschien egoistisch, maar ik wil een leven opbouwen, kinderen krijgen enz. Hoe ga ik dit doen met een persoon die zich niet bezig houd met de gevolgen voor zijn naaste omgeving door zo met z’n ziekte om te gaan.. Ik kreeg zelf 3 maanden geleden te horen dat ik ziekte van bechterew heb (reuma), ik ben gelijk begonnen met me leven zo in te richten dat het ziekteverloop zo langzaam mogelijk en gezond mogelijk gaat. Ik ben bijvoorbeeld 10 kg afgevallen sinds die tijd, beweeg veel, enz. Omdat ik denk aan wat het met me partner, familie en vrienden zou doen als ik complicaties en ernstige klachten krijg en er voor me gezorgd zou moeten worden.

   En klopt het dat hij zegt dat het niet om de suiker gaat, maar om de hoeveelheid koolhydraten? Ik heb hem ook al verwezen op een verslaving van cola/frisdrank, maar hij zegt dat dat is als je echt niet meer zonder kan en dat hij dus niet verslaafd is. Het lijkt alsof ik tegen een gigantische muur lul..

   Nogmaals heel erg bedankt voor de steunende woorden :)

   • Gwenh

   Trouwens ook bedankt voor de tips die je hebt gedeelt, ik zal er onderzoek naar doen en het aan hem voorleggen, ookal denk ik niet dat hij dit uit zichzelf zonder aandringen zou gebruiken enzo.. wilde je daar toch nog even voor bedanken, was ik vergeten in de reactie te zetten. Groetjes, G

 • Wat een ongezonde man heb jij, hij doet of hij gezond is maar dat is niet zo.
  Komt hij wel bij een internist die hem helpt om zijn suiker onder controle te krijgen want dat is ook heel belangrijk, verder kun je hem erop wijzen dat zijn levensstijl ook de andere kant op kan gaan, en dat hij hiermee zijn nieren ook om zeep helpt en dan aan de dialyse moet om zijn leven te redden, en geloof mij dat is geen pretje want in het begin kun je er erg ziek van worden. Hij is nu echt zijn lichaam aan het vergiftigen, wat geen goed teken is.
  Ik zou zonder dat hij het weet een afspraak maken in het ziekenhuis.
  Zijn hba1c zal behoorlijk hoog zijn want de suiker scannen doet hij niet, hij heeft denk ik de freestyle libre wat het echt makkelijk maakt om het in de gaten te houden.
  Ik wens je heel veel sterkte toe en hoop dat bij hem ook de ogen open gaan en hij gezonder gaat leven.

   • Gwenh

   Hoi Petra1968, bedankt voor je bericht, heeft me veel goed gedaan en ook de bevestiging van me zorgen! Volgensmij heeft hij om de zoveel maanden een controle in het ziekenhuis, maar daar ben ik nooit bij. Ik heb het net gevraagd en hij zegt dat het ”iets” te hoog was (zijn HBA1C), maar dat ze het naar beneden aan het werken zijn. Ik vraag naar het specifieke cijfer van zijn hba1c en die zegt hij niet specifiek te weten, ik weet genoeg….
   Laatste keer bloedprikken heeft hij niks gehoord over een te hoge HBA1C. Ik weet niet of ik dat nou moet geloven allemaal, beetje ten einde raad.
   Super bedankt voor je bericht! :)

 • Weet je in herken veel van mezelf in je vriend ,ik was vroeger ook zo (kop in het zand steken )Zal mij niet gebeuren ,ik voel me prima (ben zelfs verpleegkundige oeps, hoezo eigenwijs hihi)en doorvreten en drinken (cola)tot het te laat is .

  Ik denk dat jij eens goed om de tafel met je vriend moet gaan zitten ,wat je wilt in de relatie en hoe hij daar tegen over staat en wat hij bereid is om daarin te investeren . leg hem uit dat je je zorgen maakt over zijn gezondheid en dat je wel wilt dat jullie samen oud worden en de verantwoording voor een kind kunnen delen . Dit is niet gemakkelijk om hem dit duidelijk te maken ! (tunnelvisie mannen ) je moet ook niet proberen om iemand totaal te veranderen (dit gaat niet werken en is ook niet gezond ) en hem ook zijn off dagen gunnen !(zonder er bovenop te zitten )

  Laat hem vragen om een uitdraai te maken van zijn lab uitslagen ,zodat je die kan nakijken als je thuis bent (als alles zo goed is als hij zegt ,moet dit geen probleem zijn )
  Dit zal hij niet leuk vinden (zal zich gecontroleerd voelen ) leg hem uit dat je je zorgen maakt en je je dit doet met de intensie om hem te helpen en te kunnen steunen en niet om hem te kunnen controleren . Ja vrouwen ik weet dit klinkt kinderachtig ,maar mannen denken nu eenmaal anders lol en zien dingen pas later in dan vrouwen ! Zal wel met de oergenen te maken hebben wahahaha

  Ik vind jou niet egoïstisch ,je denkt na over een toekomst samen (hoe dit zo lang en gezond mogelijk kan ) en ja als jullie een kind samen willen ,zal hij beter op zijn gezondheid moeten letten en bereidt zijn dingen op te geven . Als hij dadelijk zo ongezond is (complicaties van de suiker heeft ) dat jij er alleen voor komt te staan dan is hij in mijn ogen egoïstisch bezig .( oké niet alles is te voorkomen )

  nogmaals de balans vinden ,jij niet te veel druk leggen als hij eens een off dag heeft en hij de gezonde dagen laten overheersen .

  Je kunt jezelf een schouderklopje geven (van mij krijg je er ook een ;-) ) en bent goed bezig voor je gezondheid ,knap dat je zoveel bent afgevallen ! Om jou maak ik me geen zorgen ,jij bent sterk en komt er wel !!!

   • Gwenh

   Dankje, doet me echt goed! Ik mag mee naar het ziekenhuis wanneer ik wil heeft hij gezegd. Hij zegt bezig te zijn met balans vinden met zijn deskundigen en ook dat zijn diabetes deskundige zegt dat hij alles mag eten en drinken wat hij wil, zolang hij maar “bolust” dus bijspuit met zijn kastje. Ik ga hem sowieso nooit van de frisdrank afkrijgen, dat is duidelijk geworden

 • Wowww wat een positieve reactie (doet mij ook goed ) ,je laat je ego al wat varen (knap dit is niet gemakkelijk )
  Theoretisch heeft zijn db verpleegkundige gelijk ,maar je hoeft paranormaal te zijn om in te zien dat als hij maar blijft snoepen en ongezonde dingen eet ,dat het een keer mis gaat .

  persoonlijk vind ik dit gevaarlijke uitspraken (dit kan iemand het idee geven ik mag ongezond blijven eten /drinken zolang ik het maar “weg” spuit )

  Super dat je nu meegaat naar het ziekenhuis ,leuk om te horen ;-)en ben benieuwd naar zijn hba1c de volgende keer hihi

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.